(Dz 5,27-33)
Gdy s³udzy przyprowadziwszy aposto³ów, stawili ich przed Sanhedrynem, arcykap³an zapyta³: Zakazali¶my wam surowo, aby¶cie nie nauczali w to imiê, a oto nape³nili¶cie Jerozolimê wasz± nauk± i chcecie ¶ci±gn±æ na nas krew tego Cz³owieka? Trzeba bardziej s³uchaæ Boga ni¿ ludzi - odpowiedzia³ Piotr i Aposto³owie. Bóg naszych ojców wskrzesi³ Jezusa, którego stracili¶cie, zawiesiwszy na drzewie. Bóg wywy¿szy³ Go na prawicê swoj± jako W³adcê i Zbawiciela, aby daæ Izraelowi nawrócenie i odpuszczenie grzechów. Dajemy temu ¶wiadectwo my w³a¶nie oraz Duch ¦wiêty, którego Bóg udzieli³ tym, którzy Mu s± pos³uszni. Gdy to us³yszeli, wpadli w gniew i chcieli ich zabiæ.
(Ps 34,2.9.17-20)
REFREN: Biedak zawo³a³ i Pan go wys³ucha³
Bêdê b³ogos³awi³ Pana po wieczne czasy,
Jego chwa³a bêdzie zawsze na moich ustach.
Skosztujcie i zobaczcie, jak Pan jest dobry,
szczê¶liwy cz³owiek, który znajduje w Nim ucieczkê.
Pan zwraca swe oblicze przeciw z³o czyni±cym,
by pamiêæ o nich wymazaæ z ziemi.
Pan s³yszy wo³aj±cych o pomoc
i ratuje ich od wszelkiej udrêki.
Pan jest blisko ludzi skruszonych w sercu,
ocala upad³ych na duchu.
Liczne s± nieszczê¶cia, które cierpi sprawiedliwy,
ale Pan go ze wszystkich wybawia.
(J 20,29)
Uwierzy³e¶, Tomaszu, bo Mnie ujrza³e¶; b³ogos³awieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
(J 3,31-36)
Jezus powiedzia³ do Nikodema: Kto przychodzi z wysoka, panuje nad wszystkimi, a kto z ziemi pochodzi, nale¿y do ziemi i po ziemsku przemawia. Kto z nieba pochodzi, Ten jest ponad wszystkim. ¦wiadczy On o tym, co widzia³ i s³ysza³, a ¶wiadectwa Jego nikt nie przyjmuje. Kto przyj±³ Jego ¶wiadectwo, wyra¼nie potwierdzi³, ¿e Bóg jest prawdomówny. Ten bowiem, kogo Bóg pos³a³, mówi s³owa Bo¿e: a z niezmierzonej obfito¶ci udziela /mu/ Ducha. Ojciec mi³uje Syna i wszystko odda³ w Jego rêce. Kto wierzy w Syna, ma ¿ycie wieczne; kto za¶ nie wierzy Synowi, nie ujrzy ¿ycia, lecz grozi mu gniew Bo¿y.
.............................
www.mateusz.pl/czytania
Czlowiek sie przez te dwa milenia niewiele zmienil. Operuje tymi samymi narzedziami zastraszania, zamykania ust, aresztowania, osmieszania, szydzenia i zabijania tych, ktorzy sa dla jego interesow niewygodni. Apostolowie pod wplywem Ducha Swietego ucza nas : "Trzeba bardziej s³uchaæ Boga ni¿ ludzi", bo przed nim z naszych czynow i zycia odpowiadamy. Zadaje sobie czesto pytanie czy gdybym miala tu i teraz stanac przed Bogiem na sadzie ostatecznym moglabym spojrzec mu prosto w twarz i powiedziec: Boze nie zaluje swojego zycia. Zylam jak potrafilam najlepiej . Staram sie aby moja odpowiedz brzmiala tak. Nie moglabym powiedziec, ze nie grzeszylam, ale chcialabym umiec powiedziec, Panie Boze zrobilam to co moglam, aby moje zycie nie bylo mialkie i falszywe.
Tylko Bóg i Syn Bo¿y panuj± nad wszystkim. Nasze stanowiska i pozycje pochodz± z ziemi i s± tylko umowne, nasze, naznaczone naszymi slabosciami. Przed Bogiem nie jeste¶my rozliczani ze stanowisk i urzêdów, ale z zachowania przykazañ i uczynkow. Przede wszystkim z zachowania przykazania Mi³o¶ci i Mi³osierdzia w stosunku do bli¼niego
„(...) z niezmierzonej obfito¶ci udziela /mu/ Ducha. Ojciec mi³uje Syna i wszystko odda³ w Jego rêce. Kto wierzy w Syna, ma ¿ycie wieczne...”
„WSZYSTKIM” JEST DUCH SWIETY - DAR OJCA – DAR MILOSCI - ZYCIE WIECZNE, CZYLI SZCZESCIE.
Dzisiaj przedstawiony epizod z Dziejow Apostolskich jest drastycznym przykladem braku poszanowania dla wolnosci slowa, wolnosci religijnej, pluralizmu, demokracji... ale przede wszystkim BRAKIEM SZACUNKU DLA PRAWDY. Moznaby wytknac mojej wypowiedzi blad anachronizmu, bo nie tak artykulowany byl przeciez spor pomiedzy Apostolami i ich przesladowcami, ale uczynilem to swiadomie, aby tym bardziej bylo widoczne, ze ten spor trwa po dzis dzien.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum