Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - 24 KWIETNIA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 23 KwiecieÅ„ 2013, 21:50   CZYTANIA - 24 KWIETNIA 2013

24 KWIETNIA 2013
¦roda

(Dz 12,24-13,5a)
S³owo Pañskie rozszerza³o siê i ros³o. Barnaba i Szawe³, wype³niwszy swoje zadania, powrócili z Jerozolimy zabieraj±c z sob± Jana, zwanego Markiem. W Antiochii, w tamtejszym Ko¶ciele, byli prorokami i nauczycielami: Barnaba i Szymon, zwany Niger, Lucjusz Cyrenejczyk i Manaen, który wychowywa³ siê razem z Herodem tetrarch±, i Szawe³. Gdy odprawili publiczne nabo¿eñstwo i po¶cili, rzek³ Duch ¦wiêty: Wyznaczcie mi ju¿ Barnabê i Szaw³a do dzie³a, do którego ich powo³a³em. Wtedy po po¶cie i modlitwie oraz po w³o¿eniu na nich r±k, wyprawili ich. A oni wys³ani przez Ducha ¦wiêtego zeszli do Seleucji, a stamt±d odp³ynêli na Cypr. Gdy przybyli do Salaminy, g³osili s³owo Bo¿e w synagogach ¿ydowskich.

(Ps 67,2-6.8)
REFREN: Niech wszystkie ludy s³awi± Ciebie, Bo¿e

Niech Bóg siê zmi³uje nad nami i nam b³ogos³awi,
niech nam uka¿e pogodne oblicze.
Aby na ziemi znano Jego drogê,
Jego zbawienie w¶ród wszystkich narodów.

Niech Ciebie, Bo¿e, wys³awiaj± ludy,
niech wszystkie narody oddaj± Ci chwa³ê.
Niech siê narody ciesz± i wesel±,
¿e rz±dzisz ludami sprawiedliwie
i kierujesz narodami na ziemi.

Niech Ciebie, Bo¿e, wys³awiaj± ludy,
niech wszystkie narody oddaj± Ci chwa³ê.
Niech nam Bóg b³ogos³awi,
niech siê Go boj± wszystkie krañce ziemi.

(J 8,12b)
Ja jestem ¶wiat³o¶ci± ¶wiata, kto idzie za Mn±, bêdzie mia³ ¶wiat³o ¿ycia.

(J 12,44-50)
Jezus tak wo³a³: Ten, kto we Mnie wierzy, wierzy nie we Mnie, lecz w Tego, który Mnie pos³a³. A kto Mnie widzi, widzi Tego, który Mnie pos³a³. Ja przyszed³em na ¶wiat jako ¶wiat³o, aby ka¿dy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawa³ w ciemno¶ci. A je¿eli kto¶ pos³yszy s³owa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie s±dzê. Nie przyszed³em bowiem po to, aby ¶wiat s±dziæ, ale aby ¶wiat zbawiæ. Kto gardzi Mn± i nie przyjmuje s³ów moich, ten ma swego sêdziego: s³owo, które powiedzia³em, ono to bêdzie go s±dziæ w dniu ostatecznym. Nie mówi³em bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie pos³a³, Ojciec, On Mi nakaza³, co mam powiedzieæ i oznajmiæ. A wiem, ¿e przykazanie Jego jest ¿yciem wiecznym. To, co mówiê, mówiê tak, jak Mi Ojciec powiedzia³.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130424.htm

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 24 KwiecieÅ„ 2013, 09:31   

"... A je¿eli kto¶ pos³yszy s³owa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie s±dzê..."

barmal

Miejscowosc: Nowy S±cz
WysÅ‚any: 24 KwiecieÅ„ 2013, 10:05   

Bóg jest Sêdzi± Sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za z³e-karze.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 24 KwiecieÅ„ 2013, 11:54   

Ile cieplych znaczen zawiera pojecie "Swiatlo", ktorym jest Jezus. To jawnosc, otwartosc, zaufanie, poczucie bezpieczenstwa i pewnosci. Jak bardzo czlowiek potrzebuje Swiatla i jasnosci, jak bardzo chce kochac i byc kochanym. Jezus daje nam calkowita wolnosc wyboru w swojej milosci. "Nie przyszed³em bowiem po to, aby ¶wiat s±dziæ, ale aby ¶wiat zbawiæ"

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 24 KwiecieÅ„ 2013, 14:16   

"Ja przyszed³em na ¶wiat jako ¶wiat³o, aby ka¿dy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawa³ w ciemno¶ci. "

Swiatlo, ktorym jest Jezus, swieci rowniez w ciemnosci. W ciemnosci grzechu.
Akurat w dzisiejszych rozwazaniach rozancowych jest:

"Wydarzenie, jakim jest grzech, mo¿e równie¿ zbli¿yæ do Boga, je¶li cz³owiek pójdzie za rytmem swojej wewnêtrznej têsknoty, w stronê ¦wiat³a, które w nim jest. ¦wiat³a, które nie ga¶nie nawet wtedy, gdy cz³owiek pope³nia ciê¿ki grzech."

Drogowskaz dla wszstkich szukajacych drogi do Boga.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 25 KwiecieÅ„ 2013, 07:48   

„Trwacie mocno w jednym duchu, jednym sercem walcz±c wspólnie o wiarê w Ewangeliê, i w niczym nie dajecie siê zastraszyæ przeciwnikom”.

Misja Chrystusa jest walka ale nie ta polegajaca na zabijaniu przeciwnikow , ale na zyciu „godnym Ewangelii Chrystusowej”, „trwajac mocno w jednym duchu, jednym sercem walczac wspolnie o wiare w Ewangelie, w niczym nie dajac sie zastraszyc przeciwnikom”. Mestwo jest darem Bozego Ducha.

dbb

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 25 KwiecieÅ„ 2013, 21:41   

Przykazanie Boze jest zyciem wiecznym....jakie to proste....

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu