Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA SOBOTA 4 MAJA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 3 Maj 2013, 22:07   CZYTANIA SOBOTA 4 MAJA 2013

Sobota 4 MAJA 2013

Wspomnienie ¶w. Floriana, mêczennika

(Dz 16,1-10)
Pawe³ przyby³ tak¿e do Derbe i Listry . By³ tam pewien uczeñ imieniem Tymoteusz, syn ¯ydówki, która przyjê³a wiarê, i ojca Greka. Bracia z Listry dawali o nim dobre ¶wiadectwo. Pawe³ postanowi³ zabraæ go z sob± w podró¿. Obrzeza³ go jednak ze wzglêdu za ¯ydów, którzy mieszkali w tamtejszych stronach. Wszyscy bowiem wiedzieli, ¿e ojciec jego by³ Grekiem. Kiedy przechodzili przez miasta, nakazywali im przestrzegaæ postanowieñ powziêtych w Jerozolimie przez Aposto³ów i starszych. Tak wiêc utwierdza³y siê Ko¶cio³y w wierze i z dnia na dzieñ ros³y w liczbê. Przeszli Frygiê i krainê galack±, poniewa¿ Duch ¦wiêty zabroni³ im g³osiæ s³owo w Azji. Przybywszy do Myzji, próbowali przej¶æ do Bitynii, ale Duch Jezusa nie pozwoli³ im, przeszli wiêc Myzjê i zeszli do Troady. W nocy mia³ Pawe³ widzenie: jaki¶ Macedoñczyk stan±³ [przed nim] i b³aga³ go: Przepraw siê do Macedonii i pomó¿ nam! Zaraz po tym widzeniu starali¶my siê wyruszyæ do Macedonii w przekonaniu, ¿e Bóg nas wezwa³, aby¶my g³osili im Ewangeliê.

(Ps 100,1-5)
REFREN: Niech ca³a ziemia chwali swego Pana

Wykrzykujcie na cze¶æ Pana wszystkie ziemie,
s³u¿cie Panu z weselem!
Stawajcie przed obliczem Pana
z okrzykami rado¶ci.

Wiedzcie, ¿e Pan jest Bogiem,
On sam nas stworzy³.
Jeste¶my Jego w³asno¶ci±,
Jego ludem, owcami Jego pastwiska.

W Jego bramy wstêpujcie z dziêkczynieniem,
z hymnami w Jego przedsionki.
Albowiem Pan jest dobry,
Jego ³aska trwa na wieki,
a Jego wierno¶æ przez pokolenia.

(Kol 3,1)
Je¶li wiêc z Chrystusem powstali¶cie z martwych, szukajcie tego, co w górze, gdzie przebywa Chrystus zasiadaj±c po prawicy Boga.

(J 15,18-21)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Je¿eli was ¶wiat nienawidzi, wiedzcie, ¿e Mnie pierwej znienawidzi³. Gdyby¶cie byli ze ¶wiata, ¶wiat by was kocha³ jako swoj± w³asno¶æ. Ale poniewa¿ nie jeste¶cie ze ¶wiata, bo Ja was wybra³em sobie ze ¶wiata, dlatego was ¶wiat nienawidzi. Pamiêtajcie na s³owo, które do was powiedzia³em: S³uga nie jest wiêkszy od swego pana. Je¿eli Mnie prze¶ladowali, to i was bêd± prze¶ladowaæ. Je¿eli moje s³owo zachowali, to i wasze bêd± zachowywaæ. Ale to wszystko wam bêd± czyniæ z powodu mego imienia, bo nie znaj± Tego, który Mnie pos³a³.
.....................................
www.mateusz.pl/czytania

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 09:49   

„Cristiada” jest nieosiagalna we Francji, chociaz jest duzo ludzi ktorzy chcieliby ten film obejrzec. Czy dlatego, ze mowi dobrze o religii chrzescijanskiej? Uprowadzono dwoch biskupow w Syrii i nikt sie o nich nie upomina, zupelnie jak gdyby byla to sprawa nie majaca znaczenia. Tylu glupstwom nadaje sie rozglos a o przesladowaniu Kosciola milczy sie w poteznych mediach, bedacych instrumentem ksztaltowania i manipulowania nastrojami spolecznymi

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 09:51   

Co nam sugeruje dzisiejszy opis ewangelizacji prowadzonej przez s.Pawla i jego towarzyszy? Dla mnie uderzajace jest to jak bardzo obecny byl w ich dzialalnosci Duch Swiety.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 10:51   

Duch Swiety dziala w przerozny sposob, ale na pewno dziala.

Europa odchodzi od chrzescijanstwa i od Boga. Wchodzi w swoje wlasne sidla i staje sie atrapa. Tym bardziej dziwi mnie wczorajszy artykul zamieszczony w deon.pl z zapytaniem:

"Czy Ko¶ció³ nie poszed³ za daleko, og³aszaj±c Maryjê Królow± Polski? Czy z tej racji Polacy s± oczkiem w g³owie Matki Chrystusa i mog± czuæ siê uprzywilejowani?"

Czy oddanie sie w opieke Maryi jako Krolowej Polski jest rownoznaczne z wola zostania jej oczkiem w glowie i z zajmowaniem miejsca uprzywilejowanego? Czy Matka Boska traktuje w ogole kogokolwiek jak oczko w glowie?

Wedlug mnie nie. Na tym polega Jej boskosc.

R. z DMM
czyli Romek

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 13:55   

Chyba jest "Cristiada" (przynajmniej jej fragmenty) osi±galna w internecie; sporo widaæ stron n.t. filmu po wpisaniu tytu³u w wyszukiwarce.

Byæ mo¿e zamieszczone w DEON pytanie ma na celu wywo³anie zainteresowania "spraw±" a wa¿na jest dana (zamieszczona, ew. sugerowana) odpowied¼ na pytanie.

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 18:28   

Prosba o krolowanie Boga i Maryi to nie to samo co powierzenie urzedu krolowania czlowiekowi. W Boskim Krolowaniu tylko my mozemy zawiesc (i wtedy Je tracimy), ludzkie na zaufanie musi zasluzyc.

S. Pawel poddal sie krolowaniu Ducha Swietego,
...Duch ¦wiêty zabroni³…
…Duch Jezusa nie pozwoli³...
...Bóg nas wezwa³…
byly dla s.Pawla oczywistymi wezwaniami.

S. Pawel nie zawiodl. Gdybysmy i my jako Narod nie zawiedli ...

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu