Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA-VI Niedziela Wielkanocna - 5 MAJA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 4 Maj 2013, 21:00   CZYTANIA-VI Niedziela Wielkanocna - 5 MAJA 2013

VI Niedziela Wielkanocna - 5 MAJA 2013

(Dz 15,1-2.22-29)
Niektórzy przybysze z Judei nauczali braci wAntiochii: Je¿eli siê nie poddacie obrzezaniu wed³ug zwyczaju Moj¿eszowego, nie mo¿ecie byæ zbawieni. Kiedy dosz³o do niema³ych sporów i zatargów miêdzy nimi a Paw³em i Barnab±, postanowiono, ¿e Pawe³ i Barnaba, i jeszcze kilku spo¶ród nich uda siê w sprawie tego sporu do Jerozolimy, do Aposto³ów i starszych. Wtedy Aposto³owie i starsi wraz z ca³ym Ko¶cio³em postanowili wybraæ ludzi przoduj±cych w¶ród braci: Judê, zwanego Barsabas, i Sylasa i wys³aæ do Antiochii razem z Barnab± i Paw³em. Pos³ali przez nich pismo tej tre¶ci: Aposto³owie i starsi bracia przesy³aj± pozdrowienie braciom pogañskiego pochodzenia w Antiochii, w Syrii i w Cylicji. Poniewa¿ dowiedzieli¶my siê, ¿e niektórzy bez naszego upowa¿nienia wyszli od nas i zaniepokoili was naukami, siej±c zamêt w waszych duszach, postanowili¶my jednomy¶lnie wybraæ mê¿ów i wys³aæ razem z naszymi drogimi: Barnab± i Paw³em, którzy dla imienia Pana naszego Jezusa Chrystusa po¶wiêcili swe ¿ycie. Wysy³amy wiêc Judê i Sylasa, którzy powtórz± wam ustnie to samo. Postanowili¶my bowiem, Duch ¦wiêty i my, nie nak³adaæ na was ¿adnego ciê¿aru oprócz tego, co konieczne. Powstrzymajcie siê od ofiar sk³adanych bo¿kom, od krwi, od tego, co uduszone, i od nierz±du. Dobrze uczynicie, je¿eli powstrzymacie siê od tego. Bywajcie zdrowi!

(Ps 67,2-3.5.8)
REFREN: Niech wszystkie ludy s³awi± Ciebie, Bo¿e

Niech Bóg siê zmi³uje nad nami i nam b³ogos³awi,
niech nam uka¿e pogodne oblicze.
Aby na ziemi znano Jego drogê,
Jego zbawienie w¶ród wszystkich narodów.

Niech siê narody ciesz± i wesel±,
¿e rz±dzisz ludami sprawiedliwie
i kierujesz narodami na ziemi.
Niech nam Bóg b³ogos³awi,
niech siê Go boj± wszystkie krañce ziemi.

(Ap 21,10-14.22-23)
Uniós³ mnie anio³ w zachwyceniu na górê wielk± i wynios³±, i ukaza³ mi Miasto ¦wiête - Jeruzalem, zstêpuj±ce z nieba od Boga, maj±ce chwa³ê Boga. ¼ród³o jego ¶wiat³a podobne do kamienia drogocennego, jakby do jaspisu o przejrzysto¶ci kryszta³u: Mia³o ono mur wielki a wysoki, mia³o dwana¶cie bram, a na bramach - dwunastu anio³ów i wypisane imiona, które s± imionami dwunastu pokoleñ synów Izraela. Od wschodu trzy bramy i od pó³nocy trzy bramy, i od po³udnia trzy bramy, i od zachodu trzy bramy. A mur Miasta ma dwana¶cie warstw fundamentu, a na nich dwana¶cie imion dwunastu Aposto³ów Baranka. A ¶wi±tyni w nim nie dojrza³em: bo jego ¶wi±tyni± jest Pan, Bóg wszechmog±cy oraz Baranek. I Miastu nie trzeba s³oñca ni ksiê¿yca, by mu ¶wieci³y, bo chwa³a Boga je o¶wietli³a, a jego lamp± - Baranek.

(J 14,23)
Je¶li Mnie kto mi³uje, bêdzie zachowywa³ moj± naukê, a Ojciec mój umi³uje go, i do niego przyjdziemy.

(J 14,23-29)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Je¶li Mnie kto mi³uje, bêdzie zachowywa³ moj± naukê, a Ojciec mój umi³uje go, i przyjdziemy do niego, i bêdziemy u niego przebywaæ. Kto Mnie nie mi³uje, ten nie zachowuje s³ów moich. A nauka, któr± s³yszycie, nie jest moja, ale Tego, który Mnie pos³a³, Ojca. To wam powiedzia³em przebywaj±c w¶ród was. A Pocieszyciel, Duch ¦wiêty, którego Ojciec po¶le w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedzia³em. Pokój zostawiam wam, pokój mój dajê wam. Nie tak jak daje ¶wiat, Ja wam dajê. Niech siê nie trwo¿y serce wasze ani siê lêka. S³yszeli¶cie, ¿e wam powiedzia³em: Odchodzê i przyjdê znów do was. Gdyby¶cie Mnie mi³owali, rozradowaliby¶cie siê, ¿e idê do Ojca, bo Ojciec wiêkszy jest ode Mnie. A teraz powiedzia³em wam o tym, zanim to nast±pi, aby¶cie uwierzyli, gdy siê to stanie.
.................................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 5 Maj 2013, 01:08   

Z jakim spokojem i jak pokojowo napisali Apostolowie pozdrowienie do braci poganskich. Nie chcemy nakladac na was niepotrzebnego ciezaru. Badzcie zdrowi.

"I Miastu nie trzeba s³oñca ni ksiê¿yca, by mu ¶wieci³y, bo chwa³a Boga je o¶wietli³a, a jego lamp± - Baranek". Bog jest prawdziwym Swiatlem

"Niech siê nie trwo¿y serce wasze ani siê lêka" Jestem w Wami

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 5 Maj 2013, 05:56   

"Postanowili¶my bowiem, Duch ¦wiêty i my ..."
Byc w tym "my" i moc tak kiedys z cala pewnoscia powiedziec.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 5 Maj 2013, 17:18   

Bog mieszka w czlowieku ktory miluje Jego Syna i zachowuje Jego nauke, a Duch Swiety nieustannie prowadzi go wowczas, oswieca i obdarza swoim pokojem. Na tym polega misterium naszej wiary.

Miasto Jeruzalem Niebieskie jest swiete swietoscia Boga. Bog jest w nim Swiatynia i Swiatlem, Bog jest jego Tworca i Sensem.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu