Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - WTOREK 11 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 10 Czerwiec 2013, 23:25   CZYTANIA - WTOREK 11 CZERWCA 2013

11 CZERWCA 2013
Wtorek
Wspomnienie ¶w. Barnaby Aposto³a

(Dz 11,21b-26; 13,1-3)
A rêka Pañska by³a z nimi, bo wielka liczba uwierzy³a i nawróci³a siê do Pana. Wie¶æ o tym dosz³a do uszu Ko¶cio³a w Jerozolimie. Wys³ano do Antiochii Barnabê. Gdy on przyby³ i zobaczy³ dzia³anie ³aski Bo¿ej, ucieszy³ siê i zachêca³ wszystkich, aby ca³ym sercem wytrwali przy Panu; by³ bowiem cz³owiekiem dobrym i pe³nym Ducha ¦wiêtego i wiary. Pozyskano wtedy wielk± liczbê [wiernych] dla Pana. Uda³ siê te¿ do Tarsu, aby odszukaæ Szaw³a. A kiedy [go] znalaz³, przyprowadzi³ do Antiochii i przez ca³y rok pracowali razem w Ko¶ciele, nauczaj±c wielk± rzeszê ludzi. W Antiochii te¿ po raz pierwszy nazwano uczniów chrze¶cijanami. W Antiochii, w tamtejszym Ko¶ciele, byli prorokami i nauczycielami: Barnaba i Szymon, zwany Niger, Lucjusz Cyrenejczyk i Manaen, który wychowywa³ siê razem z Herodem tetrarch±, i Szawe³. Gdy odprawili publiczne nabo¿eñstwo i po¶cili, rzek³ Duch ¦wiêty: Wyznaczcie mi ju¿ Barnabê i Szaw³a do dzie³a, do którego ich powo³a³em. Wtedy po po¶cie i modlitwie oraz po w³o¿eniu na nich r±k, wyprawili ich.

(Ps 98,1-6)
REFREN: Pan Bóg objawi³ swoj± sprawiedliwo¶æ.

¦piewajcie Panu pie¶ñ now±,
albowiem uczyni³ cuda.
Zwyciêstwo Mu zgotowa³a jego prawica
i ¶wiête ramiê jego.

Pan okaza³ swoje zbawienie,
na oczach pogan objawi³ swoj± sprawiedliwo¶æ.
Wspomnia³ na dobroæ i na wierno¶æ swoj±
dla domu Izraela.

Ujrza³y wszystkie krañce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wo³aj z rado¶ci na cze¶æ Pana, ca³a ziemio,
cieszcie siê, weselcie i grajcie.

¦piewajcie Panu przy wtórze cytry,
przy wtórze cytry i przy d¼wiêku harfy,
przy tr±bach i przy d¼wiêku rogu
na oczach Pana, Króla, siê radujcie.

(Mt 28,19a.20b)
Id¼cie wiêc i nauczajcie wszystkie narody, Ja jestem z wami przez wszystkie dni, a¿ do skoñczenia ¶wiata.

(Mt 10,7-13)
Jezus powiedzia³ do swoich Aposto³ów: Id¼cie i g³o¶cie: Bliskie ju¿ jest królestwo niebieskie. Uzdrawiajcie chorych, wskrzeszajcie umar³ych, oczyszczajcie trêdowatych, wypêdzajcie z³e duchy! Darmo otrzymali¶cie, darmo dawajcie! Nie zdobywajcie z³ota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów. Nie bierzcie na drogê torby ani dwóch sukien, ani sanda³ów, ani laski! Wart jest bowiem robotnik swej strawy. A gdy przyjdziecie do jakiego¶ miasta albo wsi, wywiedzcie siê, kto tam jest godny, i u niego zatrzymajcie siê, dopóki nie wyjdziecie. Wchodz±c do domu, przywitajcie go pozdrowieniem. Je¶li dom na to zas³uguje, niech zst±pi na niego pokój wasz; je¶li za¶ nie zas³uguje, niech pokój wasz powróci do was!

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130611.htm

ania
ania

Miejscowosc: Bonstetten
WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 00:18   

Jakze chcialabym moc umiec brac na droge tylko jedna suknie i jedna pare butow.
Moja walizka, ktora wzielam na dwa tygodnie do Anglii jest tak ciezka...
Nie potrafie uzdrawiac i nawet o tym nie marze, a moze powinnam...
Potrafie za to spiewac piesni nowe i stare, gdyby tylko ktos chcial posluchac.
A gdy nikt nie chce, Bog i tak slucha.

Moze ktos zechce odmowic modlitwe za sp.zmarla moja kolezanke, Cornelie, Szwajcarke.
Prosze o to dla niej, byla dobrym i delikatnym czlowiekiem.
Panie badz jej litosciw i przyjmij jej dusze do Twojej Swiatlosci. Amen

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 06:56   

Ja tez chcialabym umiec wyjechac w tym co mam na sobie. Chociaz poniewaz nie mamy samochodu i zawsze podrozuje srodkami tranposrtu publicznego to i tak nauczylam sie byc bardzo zdyscyplinowana pod wzgledem bagazu.

Mysle Aniu, ze sluzysz Panu Bogu muzyka i to jest Twoim apostolswem. Dolaczam sie do modlitwy za zmarla kolezanke. Ja tez prosze o modlitwe za mojego dalekiego wujka, ktory zmarl wczoraj w Polsce.

Mysle, ze Jezus chce nam w dzisiejszej Ewangelii powiedziec, iz tylko pozbywajac sie zadzy posiadania mozemy byc wolni w Jego milosci.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 08:29   

Oto na czym polega prawdziwa rewolucja, prawdziwa wiosna ludow. Oto na czym powinna sie zasadzac nowa ewangelizacja:

ISC,
GLOSIC KROLESTWO,
UZDRAWIAC,
OCZYSZCZAC,
WYZWALAC OD ZLEGO DUCHA,
DARMO DAWAC,
BYC MOCNYM BOZYM POKOJEM- NIGDY SIE Z NIM NIE ROZSTAWAC

Wydaje mi sie, ze nikt samotnie nie jest zdolny do takiego dzialania i nawet ktos kto jest znanym apostolem, wirtuozem dawania to tylko dzieki wsparciu innych, przygotowaniu gruntu, zorganizowaniu spotkania, wsparciu modlitwa... Pan Jezus zbudowal WSPOLNOTE KOSCIOLA i my tez powinnismy w niej byc i NIA BYC.

Waszych zmarlych wspominam juz teraz we Mszy sw. ktora bede odprawial wieczorem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 08:30   

Nalezy uwazac aby nie zmarnowac Bozego pokoju ktory jest w nas, aby nie byl perla rzucona na podeptanie przez wieprze. Pokoj nie jest pacyfizmem za wszelka cene, to znaczy za cene zniewolenia i wyrzeczenia sie Krolestwa Bozego. Pokoju nie osiaga sie poprzez podeptanie jego ducha i polamanie zasad.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 08:31   

Gdyby Barnaba nie byl”czlowiekiem dobrym i pelnym Ducha Swietego” to zrobilby wielki problem w Antiochii, gromiac tamtejszych „samozwanczych” wyznawcow Chrystusa za to, ze nie szanuja autorytetow, ze ciagna w strone prywaty, ze sa sekciarzami, ze promuja siebie, ze nie sluchaja Kosciola... moze by rzucil jakas sredniego kalibru anateme. Brak dobroci i brak lacznosci z Duchem Swietym sprawiaja, ze w „imie slusznych racji” pojawiaja sie spory, konflikty, podzialy i w efekcie dzialalnosc apostolska nie przynosi owocow.

Alina

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 09:18   

W chrze¶cijañstwie zdrowie nie jest najwy¿sz± warto¶ci±, a wiêc te wszystkie uzdrowienia cia³a, których dokonywa³ Jezus, a potem aposto³owie by³y przede wszystkim znakiem.
Istot± jest uzdrowienie ducha cz³owieka, przemiana jego serca. Niekiedy jest to prawdziwym wskrzeszeniem umar³ego i to dzieje siê dzisiaj. Ta Ewangelia jest wiêc bardzo aktualna i porusza mnie fakt jak dok³adne zalecenia daje w niej Pan.
-g³osiæ Jego królestwo...
-byæ wolnym na ile to tylko mo¿liwe od dóbr materialnych, a tak¿e byæ wolnym od siebie, od walki o siebie, o swoj± wygodê, swoj± przyjemno¶æ, od upartego trzymania siê swoich pomys³ów i planów...
im wiêcej w nas tej wolno¶ci tym wiêksza przestrzeñ dla ³aski...
-mieæ w sobie ufno¶æ w Bo¿± Opatrzno¶æ...
-wiedzieæ, ¿e wiara i pokój , który nosimy w sobie to skarb, troszczyæ siê o niego i darmo dawaæ, ale te¿ dawaæ go tym , którzy s± tego godni...
przy czym w tej godno¶ci chodzi o postawê serca cz³owieka, bo celnik Mateusz te¿ sta³ siê godny, aby Jezus wszed³ do jego domu...

Ile z tych zaleceñ mogê wzi±æ dla siebie ju¿ dzi¶?
W jaki sposób mogê ¿yæ nimi dzisiaj bardziej?

JurekS

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 09:20   

Kiedy¶ kto¶ mi powiedzia³ - Jurek, mówisz, ¿e chcia³by¶, ale powiedz czy chcesz? Ja wtedy zobaczy³em jaka jest olbrzymia ró¿nica miêdzy chcia³bym, a chcê. Chcia³bym nie rodzi ¿adnego dzia³ania, jest z góry usprawiedliwieniem jego nie podjêcia czy zaniechania. Jest tak naprawdê pobo¿nym ¿yczeniem maj±cym usprawiedliwiæ nasze status quo. Natomiast chcê domaga siê podjêcia decyzji, bêdzie rozliczaæ dlaczego siê nie uda³o, bêdzie wytrwale d±¿yæ do celu.
I oczywi¶cie nie chodzi o to, ¿e w kolejnej podró¿y walizka bêdzie równie ciê¿ka, a mo¿e jeszcze bardziej. Ja te¿ jad±c na d³u¿sz± wyprawê rowerow± biorê sporo rzeczy do sakw, które nie zawsze s± wykorzystywane, ale tak na wszelki wypadek. :) Wcale nie jest tak ³atwo odnale¼æ obszary w swoim ¿yciu gdzie rzeczywi¶cie ci±gniemy zbêdny balast. A czasami trochê sprytnie nie chcemy w nie zagl±daæ maj±c przeczucie, ¿e mo¿e tam by co¶ siê znalaz³o.
K³ania siê tutaj zasada ¶w Ignacego z Fundamentu Æwiczeñ duchowych.

JurekS

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 09:22   

Widzê, ¿e Alina podrzuci³a, ¶wiadomie lub nie, kolejn± zasadê Ignacego - magis :)

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 16:16   

Cieszy mnie poziom refleksji, doswiadczenie i to , ze umiemy rozmawiac. Mam nadzieje, ze jeszcze podzialamy razem, bo grunt dobry

TEBE
TEBE

Miejscowosc: Damaszek
WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 18:57   

Oto w³a¶nie Grota-miejsce spotkañ Sw.Aposto³ów ,szczególnie ¦w.Paw³a i Barnaby.
Fasada Ko¶cio³a -Muzeum Sw.Piotra i Paw³a po³o¿onego na przedmie¶ciach Antakii -Turcja (staro¿ytna Antiochia) skrywaj±ca ca³o¶c groty usytuowanej wewn±trz skalnego niewielkiego wzniesienia ¦w.Krzy¿a ....
Szczê¶c Bo¿e. Pozdrawiam..Bozena

Alina

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 19:36   

Byli¶my w tej Grocie w ubieg³e wakacje. Ks. Przemek odprawi³ w niej Mszê ¶wiêt±. Wcze¶niej mia³ du¿y problem z wyt³umaczeniem pani sprzedaj±cej bilety zwiedzaj±cym- co chcemy w Grocie zrobiæ, bo pojêcie Mszy ¶wiêtej nie by³o pani znane. W Antiochii obecnie jest ok. 70-ciu chrze¶cijan.
Dla nas by³a to bardzo wzruszaj±ca Msza ¶w. Z ty³u groty znajduje siê tunel którym prawdopodobnie wycofywali siê chrze¶cijanie podczas prze¶ladowañ.

W nadchodz±ce wakacje w sierpniu wybieramy siê do Egiptu. Mamy nadziejê zobaczyæ ko¶ció³ koptyjski i nie tylko...
a w przysz³ym roku trochê marzy nam siê Liban...
mo¿e kiedy¶ wybierzemy siê razem?

Alina

WysÅ‚any: 11 Czerwiec 2013, 19:40   

Jurek, z zasadami ¶wiêtego Ignacego jest trochê podobnie jak z teologi± w ogóle. W pewnym momencie nawet nie bardzo trzeba siê ich uczyæ, zaczyna siê je rozumieæ i czuæ.
A mo¿e mi siê tak tylko wydaje?
Zreszt± akurat ¶w. Ignacy Loyola jest mi bliski.

No i bardzo spodoba³o mi siê twoje rozró¿nienie miêdzy- "chcia³bym" i "chcê".
Chwilowo nie wiem czego chcia³abym...
Jestem za to zupe³nie pewna czego chcê...:)

ania
ania

Miejscowosc: Bonstetten
WysÅ‚any: 12 Czerwiec 2013, 01:09   

Oj, tylko sie Wami pozachwycac...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 12 Czerwiec 2013, 07:54   

A tych chrzescijan jest troche wiecej w Antiochii, jezeli oczywiscie liczyc, ze prawoslawni sa tez chrzescijanami. Jest tam parafia prawoslawna rytu bizantyjskiego, jest ( albo byl przed 10 laty) ks. Bulos, sa sprawowane sakramenty, sa rozne grupy i sporo rodzin, potomkow i spadkobiercow duchowych dawnej Antiochii . Ktos kto wam mowil o 7o ce mial na mysli pewnie katolikow.

R. z DMM
czyli Romek

WysÅ‚any: 12 Czerwiec 2013, 11:42   

Protestanci - te¿ mówi siê o nich, ¿e s± Chrze¶cijanami. Na youtube jest wiele filmików pokazuj±cych ich zgromadzenia. Formy, maniery bardzo odlegle od naszych. "Przemawiaj±" nie tylko ustami, ale calym cialem. Sluchacze prze¿ywaj± slyszane (i widziane) tre¶ci bardzo emocjonalnie, ujawniaj±c glosem i gestami prze¿ywane uczucia. "Upili siê" albo odstawiaj± jakie¶ wyre¿yserowane przedstawienie - mogloby siê nam wydawaæ. Wirtuozi instrumentalni podkre¶laj± duchow± atmosferê, akcentuj± tre¶ci.
http://www.youtube.com/watch?v=pY0kPMZxuwI (biskup)
http://www.youtube.com/watch?v=WooT-KKz62E (pastorka)
Organy Hammonda slyszane na filmikach zostaly pomy¶lane jako instrument tylko dla celów liturgicznych; gdy nast±pilo "przechwycenie" go przez jazzmanów sprawilo to zawód Hammondowi.
Do Ko¶ciola Katolickiego m. in. poprzez ruch oazowy przeniknêly cenione u nas a sformulowane w protestantyzmie tzw. Cztery Prawa ¯ycia Duchowego. Tutaj ich pierwowzór:
http://www.baptysci.alpha...task=view&id=80

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu