Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - CZWARTEK 13 CZERWCA 2013
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 12 Czerwiec 2013, 23:08   CZYTANIA - CZWARTEK 13 CZERWCA 2013

13 CZERWCA 2013
Czwartek
Wspomnienie ¶w. Antoniego z Padwy, prezbitera i doktora Ko¶cio³a

(2 Kor 3,15-4,1.3-6)
A¿ po dzieñ dzisiejszy, gdy czytaj± Moj¿esza, zas³ona spoczywa na ich sercach. A kiedy kto¶ zwraca siê do Pana, zas³ona opada. Pan za¶ jest Duchem, a gdzie jest Duch Pañski - tam wolno¶æ. My wszyscy z ods³oniêt± twarz± wpatrujemy siê w jasno¶æ Pañsk± jakby w zwierciadle; za spraw± Ducha Pañskiego, coraz bardziej ja¶niej±c, upodabniamy siê do Jego obrazu. Przeto oddani pos³ugiwaniu zleconemu nam przez mi³osierdzie, nie upadamy na duchu. A je¶li nawet Ewangelia nasza jest ukryta, to tylko dla tych, którzy id± na zatracenie, dla niewiernych, których umys³y za¶lepi³ bóg tego ¶wiata, aby nie ol¶ni³ ich blask Ewnagelii chwa³y Chrystusa, który jest obrazem Boga. Nie g³osimy bowiem siebie samych, lecz Chrystusa Jezusa jako Pana, a nas - jako s³ugi wasze przez Jezusa. Albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa.

(Ps 85,9-14)
REFREN: Na ziemi naszej Bóg zamieszka w chwale.

Bêdê s³ucha³ tego, co mówi Pan Bóg:
oto og³asza pokój ludowi i ¶wiêtym swoim.
Zaprawdê bliskie jest Jego zbawienie
dla tych, którzy siê Go boj±,
i chwa³a zamieszka w naszej ziemi.

Spotkaj± siê ze sob± ³aska i wierno¶æ,
uca³uj± siê sprawiedliwo¶æ i pokój.
Wierno¶æ z ziemi wyro¶nie,
a sprawiedliwo¶æ spojrzy z nieba.

Pan sam obdarzy szczê¶ciem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim bêdzie kroczyæ sprawiedliwo¶æ,
a ¶ladami Jego kroków zbawienie.

(J 13,34)
Dajê wam przykazanie nowe, aby¶cie siê wzajemnie mi³owali, jak Ja was umi³owa³em.

(Mt 5,20-26)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Je¶li wasza sprawiedliwo¶æ nie bêdzie wiêksza ni¿ uczonych w Pi¶mie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. S³yszeli¶cie, ¿e powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by siê dopu¶ci³ zabójstwa, podlega s±dowi. A Ja wam powiadam: Ka¿dy, kto siê gniewa na swego brata, podlega s±dowi. A kto by rzek³ swemu bratu: Raka, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzek³: Bezbo¿niku, podlega karze piek³a ognistego. Je¶li wiêc przyniesiesz dar swój przed o³tarz i tam wspomnisz, ¿e brat twój ma co¶ przeciw tobie, zostaw tam dar swój przez o³tarzem, a najpierw id¼ i pojednaj siê z bratem swoim. Potem przyjd¼ i dar swój ofiaruj! Pogód¼ siê ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jeste¶ z nim w drodze, by ciê przeciwnik nie poda³ sêdziemu, a sêdzia dozorcy, i aby nie wtr±cono ciê do wiêzienia. Zaprawdê, powiadam ci: nie wyjdziesz stamt±d, a¿ zwrócisz ostatni grosz.

http://mateusz.pl/czytania/2013/20130613.htm

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 02:40   

Je¿eli wasza sprawiedliwo¶æ nie bêdzie wiêksza od uczonych w pismie i faryzeuszow nie wejdziecie do królestwa niebieskiego.

To najtrudniejszy dla cz³owieka wymóg do spe³nienia. Mo¿na nie kra¶æ, nie cudzolozyc to w miare proste, ale byæ bardziej sprawiedliwym od innych to bardzo trudne, bo jako ludzie mamy tendencje do stosowania taryfy ulgowej w stosunku do siebie, dzieci, cz³onków rodziny i przyjació³.
Widzê wokó³ masê matek, które z usmiechem na twarzy toleruja skandaliczne zachowanie swoich dzieci, nawet chrze¶cijanie. Bo dzieci maja byæ wychowane bezstresowo, wiêc lepiej zeby wszyscy wokó³ byli zestresowanemu jego zachowaniem, ale nie dziecko. Przecie¿ ono jest takie kochane. Ma z³e oceny w szkole, ale to dlatego, ze nauczyciele sie uwzieli, nie potrafi± dostrzec wrodzonej inteligencji i wra¿liwo¶ci.
Zatrudniê do pracy znajomego. Nie za bardzo sie nadaje, ale wyswiadczyl mi przysluge. Zwolnie za to matkê z 4 dzieci, bo ona jako¶ sobie poradzi. Do przyjació³ bêdê stosowaæ w pracy taryfê ulgowa, bo dzieki temu bêdzie tak spokojnie i mi³o.
We wsponicie nie mowmy o tym co myslimy. Bêdziemy mieæ ¶wiêty spokój, samozadowolenie. Doprowadzi nas to do egzaltacji i poczucia dobrze spelnionego obowi±zku, bo jest tak mi³o i ³adnie.
Nie pisze tego o innych. Pisze tez o sobie, bo wszyscy mamy taka tendencje. Jak to kilka razy ktos powiedzia³: sprawiedliwo¶æ zaczynamy od innych, a mi³osierdzie od siebie. Przecie¿ ja tak sie staram. Inni tego nie widza, wiêc nale¿y mi sie taryfa ulgowa.

A Jezus mówi: Stop! Nie! Ty jako chrze¶cijanin nie tylko nie masz taryfy ulgowej, ale masz byæ bardziej sprawiedliwy od innych. Przypomina mi sie film Gandhi, w ktorym ¿ona mu zarzuca, ze tak jak inni cz³onkowie wspolnioty ma sprz±taæ ubikacje. A on jej mowi: tak masz sprz±taæ, bo jeste¶ taka sama jak my wszyscy. Czy nie o to chodzi³o Chrystusowi?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 07:39   

O to chodzi Doroto i jeszcze o jedno : chociazbysmy zobowiazywali sie codziennie do milosci ewangelicznej od nowa, chociazbysmy byli do niej zachecani przez kaznodziejow, chociazbysmy byli zyciowymi woluntarystami w harcerskich mundurach - samych siebie nie przeskoczymy. Czlowiek jest grzeszny i grzech jest wpisany w jego nature. Dlatego....DZIEKI BOGU ZE JEST BOG , MILOSIERNY OJCIEC KTORY NAS NIE OPUSZCZA, DZIEKI BOGU, ZE W JEZUSIE CHRYSTUSIE SZUKA NAS W NAJCIEMNIEJSZYCH ODCHLANIACH PIEKLA, DZIEKI BOGU OBDAROWAL NAS NOWYM ZYCIEM DAJAC NAM SWOJEGO DUCHA SWIETOSCI, RADOSCI I POKOJU, DUCHA MILOSCI. Oczywiscie to nie jest polemika z twoim pieknym i mocnym tekstem , ale jego uzupelnienie.

A w ogole, korzystajac z okazji , ze jestem w domu moich przyjaciol od niemal pol wieku , w Kielcach , Irenka spi , Zdzisiek przyrzadza sniadanie a ja pisze, chcialbym powrocic do stosowanej niegdys praktyki u nas w DOMu i ustalic dyzury liturgiczne, to znaczy ay kazdy dzien mial swojego opiekuna ,na ktorym spoczywalby obowiazek napisania tekstu komentarza na dany dzien. Pamietam kiedys Karol byl odpowiedzialny na przyklad za czwartek i bylismy bogatsi wowczas o Karola. Oczywiscie w niczym to nie przeszkadza aby WSZYSCY INNI rowniez, tak jak dotychczas, zamieszczali swoje komentarze.
Co WY na to ?

Alina

WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 08:41   

Czytaj±c dzisiejsz± Ewangeli± przychodzi mi do g³owy tylko jedno zdanie:
dopóki nasza sprawiedliwo¶æ nie stanie siê mi³o¶ci±, nie wejdziemy do Bo¿ego Królestwa...
I mo¿e to jeszcze, ¿e droga do przebycia niekiedy okazuje siê zaskakuj±co krótka. Nie mo¿na wiêc czekaæ.

Poza tym bardzo przemawia do mnie dzisiejszy fragment z listu ¶w. Paw³a.
Przemawia do mnie t± wolno¶ci± jak± daje cz³owiekowi Bo¿y Duch, przemawia blaskiem Ewangelii, który zaczyna byæ dostrzegalny wyra¼nie gdy mamy tego Ducha w sobie i rozmy¶lanie nad Ewangeli± ³±czymy z modlitw±,
przemawia wreszcie jasno¶ci± stopniowego odkrywania Bo¿ej chwa³y...

JurekS

WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 09:44   

Zadajê sobie pytanie: Co to znaczy z ods³oniêt± twarz± wpatrywaæ siê w jasno¶æ Pañsk±? Wszak pisze dalej Pawe³: My wszyscy z ods³oniêt± twarz± wpatrujemy siê w jasno¶æ Pañsk±....albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa., ale i jest mo¿liwa taka sytuacja: ... którzy id± na zatracenie, dla niewiernych, których umys³y za¶lepi³ bóg tego ¶wiata, aby nie ol¶ni³ ich blask Ewangelii chwa³y Chrystusa, który jest obrazem Boga.
Wracam wiêc do swojego pytania. Mo¿e znowu chodzi o mi³o¶æ, o zaufanie, o postawê gotowo¶ci pe³nienia woli Bo¿ej, o stawanie w prawdzie o sobie samym? (Je¶li wiêc przyniesiesz dar swój przed o³tarz i tam wspomnisz ¿e brat twój ma co¶ przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed o³tarzem, a najpierw id¼ i pojednaj siê z bratem swoim. Potem przyjd¼ i dar swój ofiaruj). Byæ cz³owiekiem z ods³oniêt± twarz±, bez maski, bez przyciemnianych okularów, daæ siê ol¶niæ blaskiem chwa³y Chrystusa.

Alina

WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 10:08   

B³ogos³awieni czystego serca, albowiem oni Boga ogl±daæ bêd±...
To siê oczywi¶cie dopiero stanie, ale zapowied¼ i co¶ wiêcej ni¿ zapowied¼ ju¿ jest...

JurekS

WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 10:49   

Zrodzi³o siê we mnie pytanie: Jak osi±gn±æ czysto¶æ serca? Ale mo¿e odpowied¼ jest w³a¶nie dzisiaj u ¶w Paw³a: za spraw± Ducha Pañskiego, coraz bardziej ja¶niej±c, upodabniamy siê do Jego obrazu.

karino09
Ania

WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 22:10   

My¶lê, ¿e to dobry pomys³...

ania
ania

Miejscowosc: Bonstetten
WysÅ‚any: 13 Czerwiec 2013, 23:26   

J Nie g³osimy bowiem siebie samych, lecz Chrystusa Jezusa jako Pana, a nas - jako s³ugi wasze przez Jezusa. Albowiem Bóg, Ten, który rozkaza³ ciemno¶ciom, by zaja¶nia³y ¶wiat³em, zab³ysn±³ w naszych sercach, by ol¶niæ nas jasno¶ci± poznania chwa³y Bo¿ej na obliczu Chrystusa.

Moja uwaga zatrzymala sie na slowach "nie glosimy siebie samych"....

Gloszenie siebie samego odcina mie Bozych korzeni.
Nie dozwol Panie, by tak sie kiedys stalo

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu