Pierwsza encyklika Papie¿a Franciszka, "Lumen fidei" ma niezwyk³y charakter. Ju¿ sam fakt, ¿e pracê nad ni± rozpocz±³ Benedykt XVI, a podj±³ Papie¿ przyby³y do Wiecznego Miasta "z krañców ¶wiata" wskazuje jak bardzo Nastêpca Piotra postrzega siebie w d³ugim szeregu Biskupów Rzymu, w jednej i tej samej pos³udze "utwierdzania braci w tym niezmierzonym skarbie, jakim jest wiara, któr± Bóg daje jako ¶wiat³o na drodze ka¿dego cz³owieka"
Wystarczy taki wstep, aby przeczytac Encyklike, to niebywale , zeby dwaj papieze, tak zgodnie, tak solidarnie stworzyli dokument koscielny. Dwaj papieze razem ! To takie niezwykle.
Wystarczy sam fakt, ze jest to nowa encyklika, aby ja przeczytac. Mysle, ze przeczytamy ja razem. Niech kazdy pobierze skad chce, ja nie bede szukal gdzie indziej, bo nie jest to encyklika Deonu, ale papieza . Oczywiscie kazdy robi jak uwaza , bo tresc encykliki sie przez to nie zmieni.
Ciekawe beda wasze pierwsze spostrzenzenia i komentarze. Moze zamiescimy je rowniez w Deonie, albo gdzie indziej, gdzie kto chce....
W kazdym razie Beato zainicjowalas ciekawa sprawe.
86
III.
PRZEKAZUJÊ WAM TO, CO PRZEJ¡£EM
(por. 1 Kor 15, 3)
Ko¶ció³, matka naszej wiary [37-39] . . . . . 53
Sakramenty i przekaz wiary [40-45] . . . . . . _56
Wiara, modlitwa i Dekalog [46] . . . . . . . . _64
Jedno¶æ i spójno¶æ wiary [47-49] . . . . . . . 65
IV.
BÓG PRZYSPOSABIA IM MIASTO
(por. Hbr 11, 16)
Wiara i dobro wspólne [50-51] . . . . . . . . _71
Wiara i rodzina [52-53] . . . . . . . . . . . . _73
¦wiat³o dla ¿ycia w spo³eczeñstwie [54-55] . . _75
Pocieszaj±ca si³a w cierpieniu [56-57] . . . . . 78
B³ogos³awiona, która uwierzy³a (£k 1, 45)
[58-60] . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81
Zaintrygowal mnie paragraf :
Znajomo¶æ prawdy i mi³o¶æ [26-28] . . . . . 34
Bede jednak czytal systematycznie, a nie wyrywkowo. Spodziewam sie , ze ks Przemek nam pomoze jako fachowiec teolog i w ogole uzdolniony czlowiek. Moze bedzie to okazja aby wspolnie z Domem Japonskim od czasu do czasu wymienic uwagi, ale szczegolna rola moim zdaniem powinna przypasc w tym wzgledzie Domowi Wschodniemu.
Zaczynamy jednak tutaj. Juz zaczelismy. Niech nam Bog blogoslawi
Jurku troche Cie rozumiem i sama dzisiaj odruchowo szukalam linku do encykliki innego niz deon, ale potem stwierdzilam, ze nie mozemy sie uprzedzac. Musimy byc chrzescijanami i zasiadac do stolu nawet z tymi, z ktorymi sie czasami nie zgadzamy, a moze nawet tym bardziej z nimi musimy wchodzic w rozmowe.
Zacheca nas do tego Jezus w dzisiejszej Ewangelii, chociaz nie chce zeby moje slowa byly zrozumiane jako zbyt mocne. Po prostu mysle, ze powinnismy wchodzic w rozmowe z roznymi ludzmi i Ty to wczoraj swietnie zrobiles w stosunku do o. Kramera.
Prowadzenie rozmowy i dialogu to intencja papieska z zeszlego miesiaca.
I ja przymierzam siê do systematycznego czytania. Ju¿ pierwsze wiersze odkrywaj± proste, ale jak¿e wa¿ne prawdy
Gdy brakuje ¶wiat³a, wszystko staje siê niejasne, nie mo¿na odró¿niæ dobra od z³a, drogi prowadz±cej do celu od drogi, na której b³±dzimy bez kierunku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum