Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - III Niedziela Wielkanocna - 4maja 2014 r.
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 3 Maj 2014, 22:04   Czytania - III Niedziela Wielkanocna - 4maja 2014 r.

Trzecia Niedziela Wielkanocna, 4 maja 2014 r.

PIERWSZE CZYTANIE
Dz 2, 14. 22-28 Bóg wskrzesi³ Jezusa zerwawszy wiêzy ¶mierci
Czytanie z Dziejów Apostolskich

W dzieñ Piêædziesi±tnicy stan±³ Piotr razem z Jedenastoma i przemówi³ dono¶nym g³osem: «Mê¿owie Judejczycy i wszyscy mieszkañcy Jerozolimy, przyjmijcie do wiadomo¶ci i pos³uchajcie uwa¿nie mych s³ów: Jezusa Nazarejczyka, mê¿a, którego pos³annictwo Bóg potwierdzi³ wam niezwyk³ymi czynami, cudami i znakami, jakich Bóg przez Niego dokona³ w¶ród was, o czym sami wiecie, tego mê¿a, który z woli, postanowienia i przewidzenia Bo¿ego zosta³ wydany, przybili¶cie rêkami bezbo¿nych do krzy¿a i zabili¶cie. Lecz Bóg wskrzesi³ Go, zerwawszy wiêzy ¶mierci, gdy¿ niemo¿liwe by³o, aby ona panowa³a nad Nim. Dawid bowiem mówi³ o Nim:
„Mia³em Pana zawsze przed oczami, gdy¿ stoi po prawicy mojej, abym siê nie zachwia³. Dlatego ucieszy³o siê serce moje i rozradowa³ siê jêzyk mój, tak¿e i cia³o moje spoczywaæ bêdzie w nadziei, ¿e nie zostawisz duszy mojej w Otch³ani ani nie dasz ¦wiêtemu Twemu ulec ska¿eniu. Da³e¶ mi poznaæ drogi ¿ycia i nape³nisz mnie rado¶ci± przed obliczem Twoim”».

Oto S³owo Bo¿e.
PSALM RESPONSORYJNY:

Ps 16 (15), 1-2a i 5. 7-8. 9-10.11 (R.: por. 11)

Uka¿ nam, Panie, Twoj± ¶cie¿kê ¿ycia.

Zachowaj mnie, Bo¿e, bo chroniê siê do Ciebie, *
mówiê do Pana: «Ty¶ jest Panem moim».
Pan moim dziedzictwem i przeznaczeniem, *
to On mój los zabezpiecza.

B³ogos³awiê Pana, który da³ mi rozs±dek, *
bo serce napomina mnie nawet noc±.
Zawsze stawiam sobie Pana przed oczy, *
On jest po mojej prawicy, nic mn± nie zachwieje.

Dlatego cieszy siê moje serce i dusza raduje, *
a cia³o moje bêdzie spoczywaæ bezpiecznie,
bo w kraju zmar³ych duszy mej nie zostawisz *
i nie dopu¶cisz, bym pozosta³ w grobie.

Ty ¶cie¿kê ¿ycia mi uka¿esz, *
pe³niê Twojej rado¶ci
i wieczn± rozkosz *
po Twojej prawicy.

DRUGIE CZYTANIE

1 P 1, 17-21 Zostali¶cie wykupieni drogocenn± krwi± Chrystusa
Czytanie z Pierwszego listu ¶wiêtego Piotra Aposto³a

Bracia:
Je¿eli Ojcem nazywacie Tego, który s±dzi nie maj±c wzglêdów na osoby, ale wed³ug uczynków ka¿dego cz³owieka, to w boja¼ni spêdzajcie czas swojego pobytu na obczy¼nie.
Wiecie bowiem, ¿e z waszego odziedziczonego po przodkach z³ego postêpowania zostali¶cie wykupieni nie czym¶ przemijaj±cym, srebrem lub z³otem, ale drogocenn± krwi± Chrystusa, jako baranka niepokalanego i bez zmazy.
On by³ wprawdzie przewidziany przed stworzeniem ¶wiata, dopiero jednak w ostatnich czasach siê objawi³ ze wzglêdu na was. Wy przez Niego uwierzyli¶cie w Boga, który wzbudzi³ Go z martwych i udzieli³ Mu chwa³y, tak ¿e wiara wasza i nadzieja s± skierowane ku Bogu.

Oto S³owo Bo¿e.
¦PIEW PRZED EWANGELI¡:

por £k 24, 32

Alleluja, Alleluja, Alleluja

Panie Jezu, daj nam zrozumieæ Pisma,
niech pa³a nasze serce, gdy do nas mówisz.

Alleluja, Alleluja, Alleluja
EWANGELIA

£k 24, 13-35 Poznali Chrystusa przy ³amaniu chleba
S³owa Ewangelii wed³ug ¶wiêtego £ukasza

Oto dwaj uczniowie Jezusa tego samego dnia, w pierwszy dzieñ tygodnia, byli w drodze do wsi, zwanej Emaus, oddalonej sze¶ædziesi±t stadiów od Jerozolimy, Rozmawiali oni z sob± o tym wszystkim, co siê wydarzy³o. Gdy tak rozmawiali i rozprawiali z sob±, sam Jezus przybli¿y³ siê i szed³ z nimi. Lecz oczy ich by³y niejako na uwiêzi, tak ¿e Go nie poznali.
On za¶ ich zapyta³: «Có¿ to za rozmowy prowadzicie z sob± w drodze?» Zatrzymali siê smutni. A jeden z nich, imieniem Kleofas, odpowiedzia³ Mu: «Ty jeste¶ chyba jedynym z przebywaj±cych w Jerozolimie, który nie wie, co siê tam w tych dniach sta³o».
Zapyta³ ich: «Có¿ takiego?»
Odpowiedzieli Mu: «To, co siê sta³o z Jezusem z Nazaretu, który by³ prorokiem potê¿nym w czynie i s³owie wobec Boga i ca³ego ludu; jak arcykap³ani i nasi przywódcy wydali Go na ¶mieræ i ukrzy¿owali. A my¶my siê spodziewali, ¿e w³a¶nie On mia³ wyzwoliæ Izraela. Teraz za¶ po tym wszystkim dzi¶ ju¿ trzeci dzieñ, jak siê to sta³o. Co wiêcej, niektóre z naszych kobiet przerazi³y nas: By³y rano u grobu, a nie znalaz³szy Jego cia³a, wróci³y i opowiedzia³y, ¿e mia³y widzenie anio³ów, którzy zapewniaj±, i¿ On ¿yje, Poszli niektórzy z naszych do grobu i zastali wszystko tak, jak kobiety opowiada³y, ale Jego nie widzieli».
Na to On rzek³ do nich: «O nierozumni, jak nieskore s± wasze serca do wierzenia we wszystko, co powiedzieli prorocy! Czy¿ Mesjasz nie mia³ tego cierpieæ, aby wej¶æ do swojej chwa³y?» I zaczynaj±c od Moj¿esza poprzez wszystkich proroków wyk³ada³ im, co we wszystkich Pismach odnosi³o siê do Niego.
Tak przybli¿yli siê do wsi, do której zd±¿ali, a On okazywa³, jakoby mia³ i¶æ dalej. Lecz przymusili Go, mówi±c: «Zostañ z nami, gdy¿ ma siê ku wieczorowi i dzieñ siê ju¿ nachyli³». Wszed³ wiêc, aby zostaæ z nimi. Gdy zaj±³ z nimi miejsce u sto³u, wzi±³ chleb, odmówi³ b³ogos³awieñstwo, po³ama³ go i dawa³ im. Wtedy otworzy³y siê im oczy i poznali Go, lecz On znikn±³ im z oczu. I mówili nawzajem do siebie: «Czy serce nie pa³a³o w nas, kiedy rozmawia³ z nami w drodze i Pisma nam wyja¶nia³?»
W tej samej godzinie wybrali siê i wrócili do Jerozolimy. Tam zastali zebranych Jedenastu i innych z nimi, którzy im oznajmili: «Pan rzeczywi¶cie zmartwychwsta³ i ukaza³ siê Szymonowi». Oni równie¿ opowiadali, co ich spotka³o w drodze, i jak Go poznali przy ³amaniu chleba.
.................................
Kontakt: liturgia (at) niedziela.pl

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 4 Maj 2014, 05:43   

Ile razy czytam o drodze do Emaus, chwyta mnie pragnienie, by i mnie przydarzylo sie pdobne spotkanie z Panem Jezusem...Choc...na pewno, przynajmniej raz, przydarzylo mi sie CO¦ podobnego, kilka lat temu, w drodze przy Centrum Onkologii, dok±d zmierzalam po kolejna dawke "chemiii"...Na moment zobaczylam, ze ON -biedny, ubiczowany, w cierniowej koronie, idzie ze mn±...

"...Gdy tak rozmawiali i rozprawiali z sob±, sam Jezus przybli¿y³ siê i szed³ z nimi. Lecz oczy ich by³y niejako na uwiêzi, tak ¿e Go nie poznali...."

Mysle, ze wiele razy w zyciu zdarzyc sie moze kazdemu taka rozmowa gdzies w drodze, wedlug obietnicy:..."bo gdzie dwoch albo trzech gromadzi sie w Imie Moje,tam JA JESTEM miedzy nimi"...Mysle tez, ze podczas naszych wirtualnych spotkan, ON moze przebywac wsrod nas...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 Maj 2014, 11:13   

Ja tez tak mysle Zosiu i nasz problem polega na tym, ze jestesmy "nierozumni, a nasze serca nie sa skoro do rozumienia tego co mowili prorocy"

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 4 Maj 2014, 11:13   

To nie Bog jest niewidzialny, ale to czlowiek jest slepy. Bog przemawia do czlowieka poprzez „niezwykle czyny, cuda i znaki” ale jest On ignorowany , gdyz czlowiek w swoim sercu daje pierwszenstwo innym slowom, pragnieniom i planom anizeli plany Boze.
Ten ktory byl zapowiadany przez prorokow, Mesjasz, przyszedl by wybawic Izraela, ale zostal przez swoich odrzucony, gdyz burzyl ich plany odnoszace sie do zdobycia wladzy i bogactwa.
Ta sama logika funkcjonuje dzisiaj u przesladowcow Kosciola. Strzezmy sie jednak wszelkiego doktrynerstwa i suchych schematow myslowych. Rowniez Kosciol jest nieustannie kuszony aby przyjac mentalnosc swiata i manifestowac swoja odmiennosc po to aby na sposob swiata na tym materialnie i prestizowo zarobic. Jest to rowniez zdrad± Chrystusa, tym bardziej obrzydliwa, ze zakamuflowan± .

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 4 Maj 2014, 11:33   

"A my¶my siê spodziewali ...

jak nieskore s± wasze serca do wierzenia

Czy serce nie pa³a³o w nas, kiedy rozmawia³ z nami ..."

Trudno uwolniæ sie od oczekiwañ , bo serce nieskore do wierzenia.
Trudno wyraziæ co sie w nim dzieje, kiedy Go naprawdê sluchamy.

Alina

WysÅ‚any: 4 Maj 2014, 21:24   

Wybitnie lubiê ten fragment Ewangelii. Mo¿e dlatego, ¿e wydaje mi siê, i¿ do¶æ dobrze czujê to, co mog³o dziaæ siê w sercach uczniów. Smutek, ¿al, rozgoryczenie, zawiedzione nadzieje...to czêste do¶wiadczenie cz³owieka. W to do¶wiadczenie do¶æ ³atwo wkrada siê z³y duch. Bo jak inaczej wyt³umaczyæ fakt, ¿e niekiedy tkwimy w takim rozgoryczeniu i smutku, kontemplujemy go w sobie i nie mo¿emy z niego wyj¶æ. Nawet mamy ¶wiadomo¶æ, ¿e gdyby¶my wreszcie przestali, gdyby¶my spojrzeli inaczej i dalej, to dostrzegliby¶my ¶wiat³o, ¿e ono jest, ale tkwienie w ciemno¶ci sprawia nam paradoksalnie jak±¶ trudn± do wyt³umaczenia przyjemno¶æ, jako¶ nas wi±¿e i zniewala. Wtedy trzeba wytr±ciæ siebie z poczucia tej z³ej równowagi w której tkwimy. Trzeba co¶ zrobiæ. Wydaje mi siê, ¿e wyj¶cia s± dwa. Mo¿na wyj¶æ ku drugiemu, wyj¶æ nawet wbrew w³asnej ochocie i chêci. Obdarowaæ kogo¶ bezinteresownym dobrem, a wtedy ¿ycie nabiera jakby nowych barw, wtedy jak napisa³ dzisiaj ojciec eremita :OBDAROWUJ¡CY ZOSTAJE OBDAROWANYM. Mo¿na te¿ zwróciæ swe serce ku Bo¿emu S³owu, pozwoliæ siê Jemu nasyciæ, tak jak nasycili siê uczniowie id±cy do Emaus. Trzeba podj±æ trud zaanga¿owania siê w modlitwê, w rozwa¿anie S³owa, w Psalmy ...S± to jakby dwie drogi , które siê wzajemnie uzupe³niaj± i których do¶wiadczyli te¿ uczniowie id±cy do Emaus .
Panie, pomó¿ mi o tym pamiêtaæ, gdy sama bêdê zapadaæ siê w ciemno¶æ...i dodawaj mi si³, aby z tych moich ciemno¶ci wyj¶æ...

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 5 Maj 2014, 20:25   

Ja tez gdy zaczynalam chorowac i bardzo sie balam tego co dzialo sie z moim cialem zostalam uspokojona w kaplicy szpitalnej,gdy patrzylam na Jezusa na krzyzu.Zobaczylam swoj udzial w Jego krzyzu w bolacych dloniach,barkach,stopach,kolanach,szyi.Odczulam nasza wzajemna bliskosc i to,ze moje cierpienie jest Jego cierpieniem...no i to doswiadczenie bylo swiatlem na mojej drodze krzyza takze pozniej,gdy bywalo ciemno

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu