Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - WTOREK 1 LIPCA 2014
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 30 Czerwiec 2014, 21:39   CZYTANIA - WTOREK 1 LIPCA 2014

1 LIPCA 2014
Wtorek

Dzisiejsze czytania: Am 3,1-8; 4,11-12; Ps 5,5-8; Ps 130,5; Mt 8,23-27

(Am 3,1-8; 4,11-12)
S³uchajcie tego s³owa, które mówi Pan do was, synowie Izraela, do ca³ego pokolenia, które Ja wyprowadzi³em z ziemi egipskiej: Jedynie was zna³em ze wszystkich narodów na ziemi, dlatego was nawiedzê kar± za wszystkie wasze winy. Czy¿ wêdruje dwu razem, je¶li siê wzajem nie znaj±? Czy¿ ryczy lew w lesie, zanim ma zdobycz? Czy¿ lwi±tko wydaje g³os ze swego legowiska, je¶li niczego nie schwyta³o? Czy¿ spada ptak na ziemiê, je¶li nie by³o sid³a? Czy¿ siê unosi pu³apka nad ziemi±, zanim co¶ schwyta³a? Czy¿ dmie siê w tr±bê w mie¶cie, a lud siê nie przelêknie? Czy¿ zdarza siê w mie¶cie nieszczê¶cie, by Pan tego nie sprawi³? Bo Pan Bóg nie uczyni niczego, je¶li nie objawi swego zamiaru s³ugom swym, prorokom. Gdy lew zaryczy, któ¿ siê nie ulêknie? Gdy Pan Bóg przemówi, któ¿ nie bêdzie prorokowaæ? Spustoszy³em was, jak podczas Bo¿ego spustoszenia Sodomy i Gomory; stali¶cie siê jak g³ownia wyci±gniêta z ognia; ale¶cie do Mnie nie powrócili - wyrocznia Pana. Tak uczyniê tobie, Izraelu, a poniewa¿ ci to uczyniê, przygotuj siê, by stawiæ siê przed Bogiem twym, Izraelu!

(Ps 5,5-8)
REFREN: Prowad¼ mnie, Panie, w swej sprawiedliwo¶ci

Bo Ty nie jeste¶ Bogiem, któremu mi³a nieprawo¶æ,
z³y nie mo¿e przebywaæ u Ciebie.
Nie ostoj± siê przed Tob± nieprawi.
Nienawidzisz wszystkich, którzy z³o czyni±.

Zgubê zsy³asz na ka¿dego, kto k³amie.
Pan brzydzi siê cz³owiekiem podstêpnym i krwawym.
Ja za¶ dziêki obfitej Twej ³asce wejdê do Twego domu,
upadnê przed ¶wiêtym przybytkiem Twoim
przejêty Tw± boja¼ni±.

(Ps 130,5)
Pok³adam nadziejê w Panu, ufam Jego s³owu.

(Mt 8,23-27)
Gdy Jezus wszed³ do ³odzi, poszli za Nim Jego uczniowie. Nagle zerwa³a siê gwa³towna burza na jeziorze, tak ¿e fale zalewa³y ³ód¼; On za¶ spa³. Wtedy przyst±pili do Niego i obudzili Go, mówi±c: Panie, ratuj, giniemy! A On im rzek³: Czemu boja¼liwi jeste¶cie, ma³ej wiary? Potem wsta³, rozkaza³ wichrom i jezioru, i nasta³a g³êboka cisza. A ludzie pytali zdumieni: Kim¿e On jest, ¿e nawet wichry i jezioro s± Mu pos³uszne?

http://mateusz.pl/czytania/2014/20140701.htm

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 1 Lipiec 2014, 08:16   

Pan Jezus nie przeprasza ich za to ze spal, gdy oni truchleli ze strachu z powodu burzy. Pan Jezus gani ich za brak wiary, przygotowujac ich w ten sposob do burzy ktora bedzie Jego krzyzowa pascha, gdzie bedzie „spal” na lodzi krzyza.
Prawdziwa modlitwa nie powinna byc „budzeniem Jezusa ze snu”, ale budzeniem samego siebie do wiary

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 1 Lipiec 2014, 08:31   

Nawet kara przychodzi od Boga jako jeszcze jedno wezwanie do nawrocenia. Gniew Bozy jest zawsze wyrazem Jego milosci i ku milosci wiedzie czlowieka. Daj Panie abym mial serce wrazliwe i sluchal Twego slowa, tak aby nie znalezc sie w sytuacji, ze jedyna szansa nawrocenia stanie sie dla mnie kara

.
Zgubê zsy³asz na ka¿dego, kto k³amie.
Pan brzydzi siê cz³owiekiem podstêpnym i krwawym.
Ja za¶ dziêki obfitej Twej ³asce wejdê do Twego domu,
upadnê przed ¶wiêtym przybytkiem Twoim
przejêty Tw± boja¼ni±
(Z psalmu 5)

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 1 Lipiec 2014, 09:46   

"Czemu boja¼liwi jeste¶cie, ma³ej wiary?"
W³a¶nie. Dlaczego tak siê dzieje?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 2 Lipiec 2014, 08:19   

Widzi sie fale,a nie widzi sie Jezusa, albo raczej zle sie Go widzi i dlatego ich energia duchowa idzie w zlym kierunku: staraja sie "reformowac" Jezusa gdy powinni Mu przede wszystkim zaufac.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu