(Jr 31,31-34)
Pan mówi: Oto nadchodz± dni, kiedy zawrê z domem Izraela i z domem judzkim nowe przymierze. Nie jak przymierze, które zawar³em z ich przodkami, kiedy uj±³em ich za rêkê, by wyprowadziæ z ziemi egipskiej. To moje przymierze z³amali, mimo ¿e by³em ich W³adc±, mówi Pan. Lecz takie bêdzie przymierze, jakie zawrê z domem Izraela po tych dniach, mówi Pan: Umieszczê swe prawo w g³êbi ich jestestwa i wypiszê na ich sercu. Bêdê im Bogiem, oni za¶ bêd± Mi narodem. I nie bêd± siê musieli wzajemnie pouczaæ jeden mówi±c do drugiego: Poznajcie Pana! Wszyscy bowiem od najmniejszego do najwiêkszego poznaj± Mnie, mówi Pan, poniewa¿ odpuszczê im wystêpki, a o grzechach ich nie bêdê ju¿ wspomina³.
(Ps 51,12-15.18-19)
REFREN: Stwórz, o mój Bo¿e, we mnie serce czyste
Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Nie odrzucaj mnie od swego oblicza
i nie odbieraj mi ¶wiêtego ducha swego.
Przywróæ mi rado¶æ z Twojego zbawienia
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
Bêdê nieprawych naucza³ dróg Twoich
i wróc± do Ciebie grzesznicy.
Ofiar± bowiem Ty siê nie radujesz,
a ca³opalenia, choæbym dal, nie przyjmiesz.
Bo¿e, moj± ofiar± jest duch skruszony,
pokornym i skruszonym sercem, Ty, Bo¿e, nie gardzisz.
(Mt 16,18)
Ty jeste¶ Piotr-Opoka i na tej opoce zbudujê mój Ko¶ció³, a bramy piekielne go nie przemog±.
(Mt 16,13-23)
Gdy Jezus przyszed³ w okolice Cezarei Filipowej, pyta³ swych uczniów: Za kogo ludzie uwa¿aj± Syna Cz³owieczego? A oni odpowiedzieli: Jedni za Jana Chrzciciela, inni za Eliasza, jeszcze inni za Jeremiasza albo za jednego z proroków. Jezus zapyta³ ich: A wy za kogo Mnie uwa¿acie? Odpowiedzia³ Szymon Piotr: Ty jeste¶ Mesjasz, Syn Boga ¿ywego. Na to Jezus mu rzek³: B³ogos³awiony jeste¶, Szymonie, synu Jony. Albowiem nie objawi³y ci tego cia³o i krew, lecz Ojciec mój, który jest w niebie. Otó¿ i Ja tobie powiadam: Ty jeste¶ Piotr [czyli Ska³a], i na tej Skale zbudujê Ko¶ció³ mój, a bramy piekielne go nie przemog±. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwi±¿esz na ziemi, bêdzie zwi±zane w niebie, a co rozwi±¿esz na ziemi, bêdzie rozwi±zane w niebie. Wtedy surowo zabroni³ uczniom, aby nikomu nie mówili, ¿e On jest Mesjaszem. Odt±d zacz±³ Jezus wskazywaæ swoim uczniom na to, ¿e musi i¶æ do Jerozolimy i wiele cierpieæ od starszych i arcykap³anów, i uczonych w Pi¶mie; ¿e bêdzie zabity i trzeciego dnia zmartwychwstanie. A Piotr wzi±³ Go na bok i pocz±³ robiæ Mu wyrzuty: Panie, niech Ciê Bóg broni! Nie przyjdzie to nigdy na Ciebie. Lecz On odwróci³ siê i rzek³ do Piotra: Zejd¼ Mi z oczu, szatanie! Jeste¶ Mi zawad±, bo nie my¶lisz o tym, co Bo¿e, ale o tym, co ludzkie.
...........................
www.mateusz.pl/czytania
Kosciol posiada obietnice niezlomnosci w obliczu atakow szatana, nie Piotr.
Piotr jest kamieniem wegielnym Bozego Kosciola nie z powodu jego sily fizycznej, doskonalosci moralnej czy nadzwyczajnej inteligencji, ale dlatego, ze Bog go wybral, dajac mu rozumienie tego kim jest Jezus Chrystus.
Kosciol jest jest dzielem Boga, poniewaz jego decyzje dotycza nie tylko spraw ziemskich, ale maja odniesienie do nieba.
Kwestia wiernosci powolaniu otrzymanemu od Boga bedzie dla Piotra dramatycznym wyzwaniem ktoremu bedzie w stanie sprostac tylko wowczas, gdy bedzie postepowal po mysli Boga, a nie wedlug tego co sadza ludzie. Ta sama prawda dotyczy calego Kosciola.
Nowe przymierze opiera sie nie na formalnych zobowiazaniach i formalnej doskonalosci, ale na Duchu Swietym, ktory oswieca serce czlowieka, prowadzac go do zbawienia. Grzeszny czlowiek starego przymierza zostanie uwolniony od grzechow i przez Chrzest sw. zostanie powolany do nowego zycia wedlug Bozego prawa milosci.
Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Tak, to naprawdê wielka sprawa. Pan Bóg nas wybra³ tak¿e, pozwalaj±c nam dorastaæ do zrozumienia tego Kim jest Jezus Chrystus, czym jest chrze¶cijañstwo i wreszcie On Sam...
Jeste¶my wybrani i poczujmy siê wybrani /co wcale nie oznacza "lepsi", ale bardziej zobowi±zani.../
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum