Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania - PIĄTEK - 13LUTEGO 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 12 Luty 2015, 15:34   Czytania - PIĄTEK - 13LUTEGO 2015

Piątek, 13 LUTEGO 2015

(Rdz 3,1-8)
Wąż był najbardziej przebiegły ze wszystkich zwierząt polnych, które Pan Bóg stworzył. On to rzekł do niewiasty: Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu? Niewiasta odpowiedziała wężowi: Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy, tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli. Wtedy rzekł wąż do niewiasty: Na pewno nie umrzecie! Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło. Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia, że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy. Zerwała zatem z niego owoc, skosztowała i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł. A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski. Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu.

(Ps 32,1-2.5-7)
REFREN: Szczęśliwy, komu odpuszczono grzechy

Szczęśliwy człowiek,
któremu odpuszczona została nieprawość,
a grzech jego zapomniany.
Szczęśliwy ten, któremu Pan nie poczytuje winy,
a w jego duszy nie kryje się podstęp.

Grzech wyznałem Tobie i nie ukryłem mej winy.
Rzekłem: „Wyznaję mą nieprawość Panu”,
a Ty darowałeś niegodziwość mego grzechu.

Do Ciebie więc modlić się będzie każdy wierny,
gdy znajdzie się w potrzebie.
Choćby nawet wezbrały wody,
fale go nie dosięgną.

Ty jesteś moją ucieczką,
wyrwiesz mnie z ucisku,
otoczysz mnie radością
z mego ocalenia.

(Dz 16,14b)
Otwórz Panie, nasze serca, abyśmy uważnie słuchali słów Syna Twojego

(Mk 7,31-37)
Jezus opuścił okolice Tyru i przez Sydon przyszedł nad Jezioro Galilejskie, przemierzając posiadłości Dekapolu. Przyprowadzili Mu głuchoniemego i prosili Go, żeby położył na niego rękę. On wziął go na bok, osobno od tłumu, włożył palce w jego uszy i śliną dotknął mu języka; a spojrzawszy w niebo, westchnął i rzekł do niego: Effatha, to znaczy: Otwórz się! Zaraz otworzyły się jego uszy, więzy języka się rozwiązały i mógł prawidłowo mówić. /Jezus/ przykazał im, żeby nikomu nie mówili. Lecz im bardziej przykazywał, tym gorliwiej to rozgłaszali. I pełni zdumienia mówili: Dobrze uczynił wszystko. Nawet głuchym słuch przywraca i niemym mowę.
.............................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 13 Luty 2015, 03:39   

Dzis w moich uszach, w moim sercu, szczegolnie mocno i krzepiaco zabrzmialy slowa:

Ty jesteś moją ucieczką,
wyrwiesz mnie z ucisku,
otoczysz mnie radością
z mego ocalenia.

"...Bóg natomiast jest gotów w każdej chwili wejść w naszą samotność, nie po to, by upokarzać i czynić wyrzuty, ale by przebaczać i budzić nadzieję. Dlatego niezależnie od naszej dzisiejszej sytuacji duchowej możemy uwielbiać Jezusa, który przywraca głuchym słuch, niemym mowę, a grzesznym radość."
Mira Majdan, „Oremus”

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 13 Luty 2015, 08:12   

Prawdziwej duchowej przemiany doświadczyć można tylko poprzez osobowe spotkanie z Jezusem. Samo mowienie i sluchanie o Jezusie nie wystarcza, nawet jeśli mialoby bardzo entuzjastyczny charakter, a czasem nawet jest przeszkoda, jeżeli konczy się tylko na takim „mowionym” przekazie.

„Dobrze uczynił wszystko”- stwierdzenie które towarzyszy aktowi stworzenia swiata i człowieka. Cuda sa znakami Nowego Stworzenia w Jezusie Chrystusie.

„Effatha” jest Chrystusowym pragnieniem, prosba i jej spełnieniem. Bog budzi w nas pragnienie Ducha Swietego, prosbe o Niego i sprawia spełnienie się tej prosby.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 13 Luty 2015, 08:12   

Dzisiejszy tekst z Ksiegi Rodzaju przedstawia dynamike kuszenia. Zwraca uwage fakt, ze „wąż”czyni to nie wprost, przemawiając do mężczyzny i kobiety razem, ale czyni to poza plecami drugiego malzonka.

Kuszenie rozpoczyna się bulwersującym stwierdzeniem, które prowokuje do obrony Boga, aby tym mocniej zaszokowac „ujawnieniem” braku pelnej życzliwości z Jego strony. Argumenty zlego odnosza się do ciala, inteligencji i duszy, a wiec obejmuja calego człowieka, sugerując , ze w ten sposób dostapia boskości, ktorej broni przed nimi Bog.

Zaufali zwodzicielowi i kryja się teraz przed Bogiem oraz wstydza się siebie wzajemnie. Grzech niszczy relacje.

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 13 Luty 2015, 10:29   

"Szczęśliwy ten, któremu Pan nie poczytuje winy,
a w jego duszy nie kryje się podstęp. " (Ps 32)

Wydaje się, że podstęp jest nieodłączny w naszym życiu codziennym. Trudno rozróżnić takiego 'węża', który wydaje się z pozoru oferować rzetelną i prawą usługę.
Myślę, że wiele osób poddało się przypadkowi tzw. 'czcionki 6'.
"Zaufali zwodzicielowi..."

...chyba należałoby nikomu nie ufać.

Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 13 Luty 2015, 12:12   

''Wąż był najbardziej przebiegły ze wszystkich zwierząt polnych, które Pan Bóg stworzył.''
Wąż grasuje wokół nas. Odciąga od kościoła nasze dzieci, pod pretekstem że kościół to zakazy nie idące z postępem a młodzi naiwni karmią się tym owocem zła. A przecież DEKALOG zakazy i nakazy rodziców to codzienność którą trzeba uszanować to są wartości na których świat musi budować a nie niszczyć.
Z Bogiem.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 13 Luty 2015, 12:38   

Ciekawe co masz na mysli Dario piszac :" Myślę, że wiele osób poddało się przypadkowi tzw. 'czcionki 6' ".

No i jeszcze ten wniosek, ze "chyba nalezaloby nikomu nie ufac". Czy to jest prowokacja?

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 13 Luty 2015, 13:48   

Na swoja miarę jestem w stanie stwierdzić, ze znam ludzi w ktorych nie ma podstepu. 
Jakie to szczęście.

dbb

Wysłany: 14 Luty 2015, 19:46   

Niestety, waz to stworzenie o specyficznym ksztalcie, ktore pozwala wcisnac sie w kazdy kat, przecisnac przez kazda szczeline naszego istnienia. Latwo mu sie przedostac i czynic swoje spustoszenie w nas. Paskudny zazdrosnik o nasza milosc do Boga i wiare w Stworce.
Modlmy sie do Michala Archaniola by nas chronil przed zlym.

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 16 Luty 2015, 10:03   

"czcionka 6"
w skrócie:
w umowach lub klauzulach zdarza się, że liczby ważne dla jednej strony są pisane cyframi, a te ważne dla kontrahenta - słownie. Ważne informacje są drukowane małą czcionka, tak aby były trudne do przeczytania, zwłaszcza dla osób starszych lub słabowidzących.

Komuś w otaczającym nas, ludzkim świecie trzeba zaufać. Przecież nie można traktować wszystkich i wszystkiego, jak symbolicznego węża. A może właśnie tak należy?

Odpowiedz do tematu