Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania -NIEDZIELA DOBREGO PASTERZA -26KWIETNIA 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 25 KwiecieÅ„ 2015, 15:49   Czytania -NIEDZIELA DOBREGO PASTERZA -26KWIETNIA 2015

IV niedziela wielkanocna, 26 KWIETNIA 2015

(Dz 4,8-12)
Piotr nape³niony Duchem ¦wiêtym powiedzia³: Prze³o¿eni ludu i starsi! Je¿eli przes³uchujecie nas dzisiaj w sprawie dobrodziejstwa, dziêki któremu chory cz³owiek uzyska³ zdrowie, to niech bêdzie wiadomo wam wszystkim i ca³emu ludowi Izraela, ¿e w imiê Jezusa Chrystusa Nazarejczyka - którego ukrzy¿owali¶cie, a którego Bóg wskrzesi³ z martwych - ¿e przez Niego ten cz³owiek stan±³ przed wami zdrowy. On jest kamieniem, odrzuconym przez was buduj±cych, tym, który sta³ siê g³owic± wêg³a. I nie ma w ¿adnym innym zbawienia, gdy¿ nie dano ludziom pod niebem ¿adnego innego imienia, w którym mogliby¶my byæ zbawieni.

(Ps 118,1.8.9.21-23.26.28)
REFREN: Kamieñ wzgardzony sta³ siê fundamentem.

Dziêkujcie Panu, bo jest dobry,
bo Jego ³aska trwa na wieki.
Lepiej siê uciekaæ do Pana,
ni¿ pok³adaæ ufno¶æ w cz³owieku.

ni¿ pok³adaæ ufno¶æ w ksi±¿êtach.
Dziêkujê Tobie, ¿e¶ mnie wys³ucha³
i sta³e¶ siê moim Zbawc±.

Kamieñ odrzucony przez buduj±cych
sta³ siê kamieniem wêgielnym.
Sta³o siê to przez Pana
i cudem jest w naszych oczach.

B³ogos³awiony, który przybywa w imiê Pañskie,
b³ogos³awimy was z Pañskiego domu.
Jeste¶ moim Bogiem, chcê Ci podziêkowaæ:
Bo¿e mój, pragnê Ciê wielbiæ.

(1 J 3,1-2)
Popatrzcie, jak± mi³o¶ci± obdarzy³ nas Ojciec: zostali¶my nazwani dzieæmi Bo¿ymi: i rzeczywi¶cie nimi jeste¶my. ¦wiat za¶ dlatego nas nie zna, ¿e nie pozna³ Jego. Umi³owani, obecnie jeste¶my dzieæmi Bo¿ymi, ale jeszcze siê nie ujawni³o, czym bêdziemy. Wiemy, ¿e gdy siê objawi, bêdziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim, jakim jest.

(J 10,14)
Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znaj±

(J 10,11-18)
Jezus powiedzia³: Ja jestem dobrym pasterzem. Dobry pasterz daje ¿ycie swoje za owce. Najemnik za¶ i ten, kto nie jest pasterzem, którego owce nie s± w³asno¶ci±, widz±c nadchodz±cego wilka, opuszcza owce i ucieka, a wilk je porywa i rozprasza; /najemnik ucieka/ dlatego, ¿e jest najemnikiem i nie zale¿y mu na owcach. Ja jestem dobrym pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znaj±, podobnie jak Mnie zna Ojciec, a Ja znam Ojca. ¿ycie moje oddajê za owce. Mam tak¿e inne owce, które nie s± z tej owczarni. I te muszê przyprowadziæ i bêd± s³uchaæ g³osu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz. Dlatego mi³uje Mnie Ojciec, bo Ja ¿ycie moje oddajê, aby je /potem/ znów odzyskaæ. Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddajê. Mam moc je oddaæ i mam moc je znów odzyskaæ. Taki nakaz otrzyma³em od mojego Ojca.
.............................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 26 KwiecieÅ„ 2015, 05:59   ...niczego mi nie braknie...

Pan jest pasterzem moim...

https://www.youtube.com/watch?v=RD5c211O4Ys

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 26 KwiecieÅ„ 2015, 08:39   

Dobremu Pasterzowi zalezy na owcach, bo On je kocha, a nie tylko nimi siê zajmuje. Zna je po imieniu, a one Jego znaja poznaniem intymnym, które posiada tylko przyjaciel w stosunku do swego przyjaciela. Jego wiez z owcami porównaæ mo¿na do komunii jaka istnieje pomiedzy Nim a Ojcem. Trescia tej komunii jest milosc, a wiec wszystko .

Zbawienie to tryumf mi³o¶ci, która umiala dac zycie, aby je uratowac, bo zycie bez mi³o¶ci prowadzi do ¶mierci wiecznej. Oddanie zycia z mi³o¶ci daje udzial w zmartwychwsta³ym zyciu Chrystusa. Ufamy, ze w nas tez zatryumfuje milosc. Na tym polega sens wiary.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 26 KwiecieÅ„ 2015, 08:40   

Jezus Chrystus jest dla swiata jedyn± nadzieja zbawienia. Bog o tym zaswiadczyl cudem Jego zmartwychwstania i dzisiaj swiadczy dobrodziejstawami cudownych uzdrowien. Kraje tradycji chrze¶cijañskiej jednak odrzucaja Go dzisiaj i bez „g³owicy wegla” chca budowac swoja wlasna , laicka cywilizacje. Odrzucily zbawienie w imie pretensji nowoczesno¶ci, postepu i wolno¶ci. Sa ¶lepcami którzy prowadza ¶lepych do katastrofy.

ni¿ pok³adaæ ufno¶æ w cz³owieku.

Ktos musial uzdrowic paralityka. Efekt wyzdrowienia musi mieæ jakas przyczyne. Nie mo¿na wskazac na umarlego, ze on cos zrobil, bo umarly nie zyje, nie rusza siê, nie mysli… po prostu go nie ma. Ten kogo nie ma nie mo¿e nic zdzia³aæ i do tego w taki cudowny sposób. Imie Jezusa go uzdrowilo, a wiec Jezus zyje. Spojrzcie na paralityka który chodzi, skacze, cieszy siê i wielbi Boga. „Kamien odrzucony” stal siê przyczyna tego uzdrowienia. Jaki g³upi jest cz³owiek który gardzi tym „kamieniem”. Jak bardzo samemu sobie on szkodzi.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu