Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 16GRUDNIA 2016
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 15 Grudzień 2016, 16:01   Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 16GRUDNIA 2016

Piątek, 16 GRUDNIA 2016

(Iz 56,1-3a.6-8)
Tak mówi Pan: „Zachowujcie prawo i przestrzegajcie sprawiedliwości, bo moje zbawienie już wnet nadejdzie i moja sprawiedliwość ma się objawić. Błogosławiony człowiek, który tak czyni, i syn człowieczy, który się stosuje do tego: czuwając, by nie pogwałcić szabatu, i pilnując swej ręki, by się nie dopuściła żadnego zła. Niechże cudzoziemiec, który się przyłączył do Pana, nie mówi tak: «Z pewnością Pan wykluczy mnie ze swego ludu!» Cudzoziemców zaś, którzy się przyłączyli do Pana, ażeby Mu służyć i ażeby miłować imię Pana i zostać Jego sługami, wszystkich zachowujących szabat bez pogwałcenia go i trzymających się mocno mojego przymierza przyprowadzę na moją Świętą Górę i rozweselę w moim domu modlitwy. Całopalenia ich oraz ofiary będą przyjęte na moim ołtarzu, bo dom mój będzie nazwany domem modlitwy dla wszystkich narodów”. Tak mówi Pan Bóg, który gromadzi wygnańców Izraela: „Jeszcze mu innych zgromadzę oprócz tych, którzy już zostali zgromadzeni”.

(Ps 61 (66) 2-3,5,7-8)
REFREN: Niech Ciebie, Boże, sławią wszystkie ludy.

Niech Bóg się zmiłuje nad nami i nam błogosławi,
niech nam ukaże pogodne oblicze.
Aby na ziemi znano Jego drogę,
Jego zbawienie wśród wszystkich narodów.

Niech się narody cieszą i weselą,
że rządzisz ludami sprawiedliwie
i kierujesz narodami na ziemi.

Ziemia wydała swój owoc,
Bóg, nasz Bóg nam pobłogosławił.
Niechaj nam Bóg błogosławi,
niech się Go boją wszystkie krańce ziemi.

Przygotujcie drogę Panu, prostujcie ścieżki dla Niego, wszyscy ludzie ujrzą zbawienie Boże.

(J 5,33-36)
Jezus powiedział do Żydów: „Wysłaliście poselstwo do Jana i on dał świadectwo prawdzie. Ja nie zważam na świadectwo człowieka, ale mówię to, abyście byli zbawieni. On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście na krótki czas radować się jego światłem. Ja mam świadectwo większe od Janowego. Są to dzieła, które Ojciec dał Mi do wykonania; dzieła, które czynię, świadczą o Mnie, że Ojciec Mnie posłał”.
......................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 15 Grudzień 2016, 21:15   

Łatwo było stanąć przed Janem, ktory mówił o Kimś.
Po takim spotkaniu mogło  byc jak było. "Bylo", takie wazne, przewidywalne.
Spotkanie z Chrystusem przekreśla "było".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 15 Grudzień 2016, 23:45   

Chrystus nie zabiega o swoj prywatny interes, o swoja popularnosc i uznanie elit, ale kochajac nas, zabiega o nasze Zbawienie, respektujac prawo milosci, a wiec nie stosujac wobec nas zadnego rodzaju brutalnej presji.

Swiadectwem Jego mesjanskiej misji i znakami Zbawienia jest nauka jaka glosi i cuda ktore czyni. Kto kocha Chrystusa, komu rzeczywiscie na Nim zalezy, stara sie zrozumiec Jego slowo i znaki Jego dzialalnosci, aby moc w mistycznej komunii z Chrystusem, wraz z calym Kosciolem, dojsc do Ziemi Obiecanej.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 15 Grudzień 2016, 23:49   

Kosciol jest Domem Bozym. Jako taki jest „domem modlitwy dla wszystkich narodow”. Trzeba zwrocic uwagę na to, ze jest dla „wszystkich narodow” i ze jest „domem”. Jest on sakramentem objawienia sie Bozej świętości i Bozego zbawienia. Tam Bog przyprowadza, na swoja Swieta Gore, wszystkich „trztmajacych sie mocno Jego przymierza” i tam ich „rozwesela w Jego domu modlitwy”

„Jeszcze mu innych zgromadzę oprócz tych, którzy już zostali zgromadzeni”. Bog nieustannie, jak dobry pasterz pilnuje owiec, aby pozostaly razem, w stadzie, gdyz rozproszone staja sie latwym lupem drapiezcow. Jak ojciec dba o swoje dzieci, aby wzajemnie sie wspieraly, dbajac o dobro rodu.

Niech Bóg się zmiłuje nad nami i nam błogosławi,
niech nam ukaże pogodne oblicze.

Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 16 Grudzień 2016, 05:11   

...mówię to, abyście byli zbawieni. On był lampą, co płonie i świeci, wy zaś chcieliście na krótki czas radować się jego światłem. Ja mam świadectwo większe od Janowego. Są to dzieła, które Ojciec dał Mi do wykonania; dzieła, które czynię, świadczą o Mnie, że Ojciec Mnie posłał”.

...zbawieni...Co to znaczy...? A jezeli pytam, to czy tego pragnę?...Swiadectwo Jezusa, to cuda, ktore czyni...Swiadectwo, ze to Ojciec Go poslal...Nie wystarczy, ze Zydzi widza te cuda - Jezus musi im to dodatkowo wyjasniac, unaoczniac...
Wszystko dookola mozna odbierac, jako cuda Boże...Gdy pytam, czy tomozliwe, by Bog mogl przybyc w ludzkiej postaci, to te cuda - moj cudownie skonstrowany organizm, slonce, chmury na niebie,..odpowiadaja - tak sie stalo...Przyjdz znow, Panie Jezu!

Odpowiedz do tematu