Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 7MARCA 2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 6 Marzec 2017, 15:43   Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 7MARCA 2017

Wtorek, 7 MARCA 2017

(Iz 55,10-11)
To mówi Pan Bóg: Podobnie jak ulewa i śnieg spadają z nieba i tam nie powracają, dopóki nie nawodnią ziemi, nie użyźnią jej i nie zapewnią urodzaju, tak iż wydaje nasienie dla siewcy i chleb dla jedzącego, tak słowo, które wychodzi z ust moich, nie wraca do Mnie bezowocne, zanim wpierw nie dokona tego, co chciałem, i nie spełni pomyślnie swego posłannictwa.

(Ps 34, 4-7.16-19)
REFREN: Bóg sprawiedliwych uwolnił z ucisków

Wysławiajcie ze mną Pana,
wspólnie wywyższajmy Jego imię.
Szukałem pomocy u Pana, a On mnie wysłuchał
i wyzwolił od wszelkiej trwogi.

Spójrzcie na Niego, a rozpromienicie się radością
oblicza wasze nie zapłoną wstydem.
Oto wołał biedak i Pan go usłyszał
i uwolnił od wszelkiego ucisku.

Oczy Pana zwrócone na sprawiedliwych,
uszy, jego otwarte na ich wołanie.
Pan zwraca swe oblicze przeciw zło czyniącym,
by pamięć o nich wymazać z ziemi.

Pan słyszy wołających o pomoc
i ratuje ich od wszelkiej udręki.
Pan jest blisko ludzi skruszonych w sercu,
ocala upadłych na duchu.

(Mt 4,4b)
Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych.

(Mt 6,7-15)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci imię Twoje! Niech przyjdzie królestwo Twoje; niech Twoja wola spełnia się na ziemi, tak jak i w niebie. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj; i przebacz nam nasze winy, jak i my przebaczamy tym, którzy przeciw nam zawinili; i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego! Jeśli bowiem przebaczycie ludziom ich przewinienia, i wam przebaczy Ojciec wasz niebieski. Lecz jeśli nie przebaczycie ludziom, i Ojciec wasz nie przebaczy wam waszych przewinień.
...................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Marzec 2017, 05:44   

(Mt 6,7-15)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani. Nie bądźcie podobni do nich! Albowiem wie Ojciec wasz, czego wam potrzeba, wpierw zanim Go poprosicie. Wy zatem tak się módlcie: Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech...

Rozumiem. ze Bóg Ojciec pragnie, bym Go nie tylko prosiła. Bóg nie lubi naszego wielomowstwa...
Moim zdaniem - wymawianie po wielekroć słowa OJCZE - z miloscia, uwielbieniem, dziekczynieniem, moze doprowadzic człowieka do szczytow duchowego uniesienia...
Kiedys dziwne wydawalo mi sie to, ze Bog lubi, bym ja, mala, krucha, sama "nedza", jak okreslaja sie czesto Święci, bym Go chwalila...Ale też mawialam, ze gdyby Bóg stworzyl tylko mnie i stokrotke, juz mialabym Go za co wielbić...
Oj! Razgadalam się...Niech Ci miłe bedzie, Boże moje poranne, w Twoją stronę zwrocone wołanie:
CHWAŁA OJCU I SYNOWI I DUCHOWI ŚWIĘTEMU! - po wieki nieskonczone! Amen

barmal

Miejscowosc: Nowy Sącz
Wysłany: 7 Marzec 2017, 08:52   

Amen

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Marzec 2017, 09:49   Komentarze O.Zygmunta do dzisiejszych Czytań Liturgicznych:

Komentarze O.Zygmunta do Czytań liturgicznych:

Nie chodzi o znalezienie sposobu na skuteczną modlitwę; nie potrzeba nadzwyczajnego sprytu ani szczególnego wtajemniczenia, bowiem Bóg jest Ojcem Miłosiernym, lepiej wie, co potrzebujemy i hojniejszy jest w darach aniżeli nasze pragnienia.

Modlitwa Ojcze Nasz jest wzorem albo matrycą wszystkich naszych modlitw. Zaczyna się ona od prosby, aby Święciło się Imię Boże - to znaczy aby Bóg działał w zbawczy sposób oraz kończy się prośbą o to, aby Bóg ustrzegł nas od złego i abyśmy osiągnęli zbawienie.

Niech nas blogoslawi Bog Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Swiety

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 7 Marzec 2017, 10:28   

Amen.

... a my jedno co mamy zrobic to przebaczyć

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 7 Marzec 2017, 10:37   

Jedyna materialna prośba, chleb