WysĹany: 14 Czerwiec 2017, 16:33 Czwartek -Czyt.-Urocz. Najśw.Ciała i Krwi Chrystusa-15.06.17
Czwartek, 15 CZERWCA 2017
Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa
(Pwt 8,2-3.14b-16a)
Mojżesz powiedział do ludu: Pamiętaj na wszystkie drogi, którymi cię prowadził Pan, Bóg twój, przez te czterdzieści lat na pustyni, aby cię utrapić, wypróbować i poznać, co jest w twym sercu; czy strzeżesz Jego nakazu, czy też nie. Utrapił cię, dał ci odczuć głód, żywił cię manną, której nie znałeś ani ty, ani twoi przodkowie, bo chciał ci dać poznać, że nie samym tylko chlebem żyje człowiek, ale człowiek żyje wszystkim, co pochodzi z ust Pana. Nie zapominaj o Panu, Bogu twoim, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. On cię prowadził przez pustynię wielką i straszną, pełną wężów jadowitych i skorpionów, przez ziemię suchą, bez wody, On ci wyprowadził wodę ze skały najtwardszej. On żywił cię na pustyni manną, której nie znali twoi przodkowie.
(Ps 147,12-15.19-20)
REFREN: Kościele święty, chwal swojego Pana
Chwal, Jerozolimo, Pana,
wysławiaj Twego Boga, Syjonie.
Umacnia bowiem zawory bram twoich
i błogosławi synom twoim w tobie.
Zapewnia pokój twoim granicom
i wyborną pszenicą hojnie ciebie darzy.
Śle swe polecenia na krańce ziemi,
i szybko mknie Jego słowo.
Oznajmił swoje słowo Jakubowi,
Izraelowi ustawy swe i wyroki.
Nie uczynił tego dla innych narodów
Nie oznajmił im swoich wyroków.
(1 Kor 10,16-17)
Kielich błogosławieństwa, który błogosławimy, czy nie jest udziałem we Krwi Chrystusa? Chleb, który łamiemy, czyż nie jest udziałem w Ciele Chrystusa? Ponieważ jeden jest chleb, przeto my, liczni, tworzymy jedno Ciało. Wszyscy bowiem bierzemy z tego samego chleba.
(J 6,51)
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.
(J 6,51-58)
Jezus powiedział do Żydów: Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. Chlebem, który Ja dam, jest moje ciało za życie świata. Sprzeczali się więc między sobą Żydzi mówiąc: Jak On może nam dać /swoje/ ciało do spożycia? Rzekł do nich Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.
.................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
... Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim. Jak Mnie posłał żyjący Ojciec, a Ja żyję przez Ojca, tak i ten, kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie. To jest chleb, który z nieba zstąpił - nie jest on taki jak ten, który jedli wasi przodkowie, a poumierali. Kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki.
...żyjacy Ojciec...Ja żyję przez Ojca..kto Mnie spożywa, będzie żył przeze Mnie....
Dzięki Ci, Boże za te Slowa o ŻYCIU! Dzieki jeszcze raz, ze mnie powolales do istnienia! Dzieki za ten Cudowny Pokarm, ktory podtrzymuje mnie przy życiu wiecznym...Dziekuję, Boże, za NIESMIERTELNOŚĆ przy Tobie - Niesmiertelnym! -i w tym, przecież, stworzyles mnie, nas na Twój Obraz...
CHWAŁA OJCU I SYNOWI I DUCHOWI ŚWIĘTEMU!- po wieki wiekow...bez początku i końca!
„Nie zapominaj o Panu, Bogu twoim”. On przeprowadzil lud swoj przez morze i pustynie do Ziemi Obiecanej. On zywil i poil ich jak matka troszczy sie o pokarm dla niemowlecia. „Nie zapominaj”, bo jest to kwestia twojego dojscia do Pelni Zycia, przez znoje i problemy codziennego zycia.
„Pamiętaj na wszystkie drogi, którymi cię prowadził Pan”. Nasza historia jest wazna aby lepiej poznac Pana, bo sa w nią wpisane slady Jego zbawczej obecnosci. Nasza historia jest podstawa do zrozumienia nas samych w kontekscie Bozego nauczania i Bozego dzialania. Daje to podstawe, do naszego osobistego swiadectwa wiary i milosci Boga.
„Nie samym tylko chlebem żyje człowiek , ale człowiek żyje wszystkim, co pochodzi z ust Pana.” Jest to kluczowa prawda dla naszej cywilizacji, ktora pyszni sie swoimi mozliwosciami technicznymi. Bez Bozego chleba, bez chleba Slowa Bozego zginie z pragnienia, pokasana przez pustynne weze i skorpiony.
„On ci wyprowadził wodę ze skały najtwardszej. On żywił cię na pustyni manną, której nie znali twoi przodkowie”. Podczas drogi do Ziemi Obiecanej, towarzyszyl Bog wedrujacemu ludowi poprzez dar zbawczego chleba i wody.
Ja jestem chlebem żywym, który zstąpił z nieba. Jeśli kto spożywa ten chleb, będzie żył na wieki. (J 6,51)
Poniewaz „chlebem zywym” jest osoba Jezusa Chrystusa, to „spozywanie tego chleba” rowniez posiada ten osobowy charakter.
Dziekujmy Bogu za dar Bozego Chleba. Dziekujmy za Eucharystie. Jest ona znakiem i jest ona sakramentalnym spelnieniem sie Bozego Zbawienia.
„Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim ( J 6,56 )”. Nie tylko o materialną konsumpcję chodzi chleba i wina, ale o Komunię osobową, tak realną jak ciało i krew i Duch. Nie o zaspokojenie materialnego głodu i pragnienia chodzi, ale o spełnienie się w nas i przez nas Bożej Miłości.
Eucharystia nie tylko jest znakiem jednosci, ale ona tworzy jednosc pomiedzy czlonkami wspolnoty kościelnej.
Chwal, Jerozolimo, Pana,
wysławiaj Twego Boga, Syjonie.
Umacnia bowiem zawory bram twoich
i błogosławi synom twoim w tobie.
Zapewnia pokój twoim granicom
i wyborną pszenicą hojnie ciebie darzy.
Śle swe polecenia na krańce ziemi,
i szybko mknie Jego słowo.
Niech stworcze Slowo Pana bedzie naszym przewodnikiem, niech bedzie swiatlem naszego zycia, niech nas Pan blogoslawi swoja zbawcza obcnoscia, teraz i na wieki, amen.
Oznajmił swoje słowo Jakubowi,
Dlaczego chleb i dlaczego wino.
Bo w tym jest zaczarowana ludzka praca, odpowiedziało dziecko na lekcji religii Ks. Tischnera.
"Podczas przygotowania darów do ołtarza przynoszone są chleb i wino, aby stały się Ciałem i Krwią Chrystusa. Te dwa spośród ziemskich pokarmów, które już Starym Testamencie należały do darów składanych w ofierze Bogu, zostały w szczególny sposób wywyższone, gdyż z woli Chrystusa stały się Jego Ciałem i Krwią.
Nasz chleb powszedni
Chleb to (w większości kultur) najbardziej podstawowy pokarm. Bez niego trudno wyobrazić sobie życie. „Chleb powszedni” jest synonimem wszelkiego pokarmu. Nie jest jednak tylko „owocem ziemi”; nie wystarczy go zerwać i zjeść. Jego wytworzenie wymaga sporo pracy. Dlatego podczas przygotowania darów kapłan, błogosławiąc Boga za chleb, mówi o nim jako o „owocu ziemi i pracy rąk ludzkich”.
Te podstawowe prawdy o chlebie mają także swoją wymowę, gdy spojrzeć na Ciało Pańskie. Jezus mówi, że bez spożywania Jego Ciała nie można mieć życia, które dzięki Niemu zamieni się w życie wieczne (J 6, 53-54). Jest ono dla pragnących nieba podstawowym pokarmem. Jednak przyjmowanie Go nie daje zbawienia automatycznie. Wymaga współpracy z Bożą łaską, życia Ewangelią. Zbawienie w pewnym sensie jest więc – jak chleb – owocem Bożej łaski i ludzkiej pracy. Staje się „skutecznym” pokarmem tylko dla tych, którzy do Bożego daru dokładają własny wysiłek. Spożywając Eucharystyczny chleb wierzący uświadamia sobie, że jego zbawienie nie dokona się automatycznie. Że pokarm dający Życie Wieczne nie wystarczy, jeśli nie pójdzie za nim dobre życie.
Jeden baranek leżał na łapkach.drugi był łapkami jakby do góry(jakby w ofierze złożony),trzeci jakby patrzył w niebo czwarty miał skrzydła i leciał do góry
Giga, zbaranialam z zachwytu! Swietne sa Twoje baranki! Ja tez lubie patrzec na niebo...Zmienia sie jego obraz po kazdej dziesiatce Rożanca...Lece na balkon za kazdym "Ojcze nasz"...Do tej pory widywalam owieczki, ale baranki teraz tez polubie...Dziekuję, Giga!
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum