WysĹany: 2 Lipiec 2017, 16:26 Poniedz.-Czytania i Błogosławień.- Śśw.Tomasza Ap.-3.07.2017
Poniedziałek, 3 LIPCA 2017
Święto św. Tomasza Apostoła
(Ef 2,19-22)
Nie jesteście już obcymi i przychodniami, ale jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga - zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus. W Nim zespalana cała budowla rośnie na świętą w Panu świątynię, w Nim i wy także wznosicie się we wspólnym budowaniu, by stanowić mieszkanie Boga przez Ducha.
(Ps 117,1-2)
REFREN: Idźcie i głoście światu Ewangelię
lub Alleluja
Chwalcie Pana, wszystkie narody,
wysławiajcie Go, wszystkie ludy,
bo potężna nad nami Jego łaska,
a wierność Pana trwa na wieki.
(J 20,29)
Uwierzyłeś Tomaszu, bo Mnie ujrzałeś. Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
(J 20,24-29)
Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: Widzieliśmy Pana! Ale on rzekł do nich: Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę. A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz /domu/ i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: Pokój wam! Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż /ją/ do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. Tomasz Mu odpowiedział: Pan mój i Bóg mój! Powiedział mu Jezus: Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
... A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz /domu/ i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: Pokój wam! Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż /ją/ do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym. Tomasz Mu odpowiedział: Pan mój i Bóg mój! Powiedział mu Jezus: Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.
Mimo zamkniecia w czterech scianach, "widzę" Go, slyszę...codziennie...Wystarczy wyjsc na balkon...Jeszcze do wczoraj docieral zapach lip, wczesniej - bzow, róż...Dziś do zycia, do wpisania sie pod Słowem, przywolal mnie mily, zaskakujaco glosny halas - skrzeczały sroki. Co jakis czas zmieniam zdjęcie na pulpicie - byl juz kosciół z XIV wieku z moich rodzinnych stron, byly kaczki plynace z pisklętami po jeziorze; a teraz jest widok Tatr nad Morskim Okiem - Obrazy potęgi, dobroci, milosci, łagodnosci mojego Pana i Boga!
Zaczyna się Blok Modlitewny w Radiu Maryja...Wlączam sie do niego...
Kiedy ranne wstaja zorze - Tobie i ja pragnę śpiewać, mój Boże...Dziękuję za wszystkie Twoje Błogosławieństwa, zwłaszcza za największe - za zaistnienie!...
CHWAŁA OJCU I SYNOWI I DUCHOWI ŚWIĘTEMU! - po całą Wieczność. Amen.
Blogoslawieni, ktorzy wierza temu co Kosciol naucza. „Tomasz nie był razem z nimi , kiedy przyszedl Jezus” i dlatego popadl w niedowiarstwo. Wierzacy a nie praktykujacy chrzescijanie predzej czy pozniej stana sie „niedowiarkami”. Zabraknie im istotnego elementu dla podtrzymania ich wiary. Laicyzacja jest formą walki z Kosciolem. Pozornie nie dotyczy ona wiary, ale tylko struktur koscielnych i tego by religia nie wkraczała w sferę zycia publicznego, zastrzezonego wylącznie dla wladzy swieckiej i dla jej laickiej mentalnosci. Swiety Tomasz jest swiadkiem wiarygodnosci nauczania Kosciola. Blogoslawieni, ktorzy uwierzyli, dajac wiare swiadectwu Kosciola.
„Stanowić mieszkanie Boga przez Ducha”, to znaczy byc wspolnotą, ktora dzieki milosci stanowi jeden organizm, jedna harmonijna calosc, czyli Pelnię majaca swoje zrodlo i swoje spelnienie w Bogu. „Jesteście współobywatelami świętych i domownikami Boga”. JUŻ nimi jestsmy. Juz jestesmy tą wspolnotą i „rosniemy”, czyli dojrzewamy do Pelni. Nieraz jest to bolesne dojrzewanie, albo raczej zawsze ono jest takie, bo stanowi udzial w paschalnej drodze Chrystusa. Wypaczeniem duchowym jest jednak doloryzm, a wiec koncentrowanie sie na samym tylko cierpieniu, zamykajac sobie przez to dostep do udzialu w Zmartwychwstaniu Chrystusa. Jak kazde indywidualne odstepstwo, jest ono szkodliwe dla calej „budowli”, a nie tylko dla osoby ktora ulega herezji doloryzmu.
Chwalcie Pana, wszystkie narody,
wysławiajcie Go, wszystkie ludy,
bo potężna nad nami Jego łaska,
a wierność Pana trwa na wieki.
Niech nas blogoslawi wszechmogacy Bog, Ojciec i Syn i Duch Swiety.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum