Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 27lutego 2019
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 26 Luty 2019, 16:55   Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 27lutego 2019

Środa, 27 lutego 2019
Wspomnienie dowolne św. Gabriela od Matki Bożej Bolesnej, zakonnika

(Syr 4, 11-19)
Mądrość wywyższa swych synów i ma pieczę nad tymi, którzy jej szukają. Kto ją miłuje, ten miłuje życie, a ci, którzy dla niej rano wstaną, napełnią się weselem. Kto ją posiądzie, odziedziczy chwałę, a gdzie ona wejdzie, tam Pan błogosławi. Którzy jej służą, oddają cześć Świętemu, a miłujących ją Pan będzie miłował. Kto jej słucha, sądzić będzie narody, a kto do niej się przykłada, będzie trwał bezpiecznie. Kto jej zaufa, ten ją odziedziczy i posiadać ją będą jego potomkowie. Z początku powiedzie go trudnymi drogami, bojaźnią i strachem go przejmie, zada mu ból swoją nauką, aż nabierze zaufania do jego duszy i wypróbuje go przez swe nakazy. Następnie powróci do niego po drodze gładkiej i rozraduje go, i odkryje mu swe tajemnice. A jeśliby zszedł na bezdroża, opuści go i wyda go potężnej klęsce.

(Ps 119 (118), 165 i 168. 171-172. 174-175)
REFREN: Obfity pokój miłującym Prawo

Obfity pokój dla miłujących Twoje Prawo,
i nigdy się nie potkną.
Przestrzegam Twoich postanowień i napomnień,
bo wszystkie moje drogi są przed Tobą.

Niech moje wargi rozbrzmiewają hymnem,
bo mnie nauczasz Twych ustaw.
Niech mój język opiewa Twoje słowo,
bo wszystkie Twe przykazania są sprawiedliwe.

Pragnę Twojej pomocy, Panie,
a Prawo Twoje jest moją rozkoszą.
Niech żyje moja dusza i niech Ciebie chwali,
niech mnie wspierają Twoje wyroki.

(J 14, 6)
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

(Mk 9, 38-40)
Apostoł Jan rzekł do Jezusa: "Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zaczęliśmy mu zabraniać, bo nie chodzi z nami". Lecz Jezus odrzekł: "Przestańcie zabraniać mu, bo nikt, kto uczyni cud w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami".
...................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 27 Luty 2019, 05:49   

(Mk 9, 38-40)
Apostoł Jan rzekł do Jezusa: "Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zaczęliśmy mu zabraniać, bo nie chodzi z nami". Lecz Jezus odrzekł: "Przestańcie zabraniać mu, bo nikt, kto uczyni cud w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami".

Na szczescie - nie jestem i nigdy nie byłam przeciwko Tobie, Chryste. Ale wprzeszlosci, w praktyce - lekcewazylam Twoją Naukę, Panie nasz...
Przez kilka lat, w szkole średniej - nalezalam do ZMS-u. Był czas, ze moim idolem była Brygitte Bardot...Nie było w tym mojej winy...Szlam po omacku...Ale od dziecka, mimo przynaleznosci do socjalistycznej organizacji, nie opuscilam ani razu Mszy św. w niedzielę...To mnie ocaliło, myśle...

(J 14, 6)
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.

Wyobrazam sobie, ze szczytem szczescia - to mócpowiedziec:
"Żyję juz nie ja - żyje we mneChrystus"...Daj mi to,Panie, proszę...Dla Ciebie wszystko jest mozliwe...

https://www.youtube.com/watch?v=nvPHLhtiiq4

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 27 Luty 2019, 08:47   

Nie ma nic cenniejszego nad prawdziwą mądrość. Ona wiedzie – kto daje się jej kierowac - do Pelni Zycia i innym pomaga do niej dotrzeć. Nie ma nic bardziej zgubnego niż mądrość falszywa, zarozumiała, zgryźliwa, apodyktyczna i pogardliwa. Jej panowanie zawsze zwiastuje nieszczęście.

Dobro jest godne szacunku, obojętnie kto je czyni, oczywiście dobro prawdziwe a nie takie na pokaz albo na przynętę. Kto szczerze czci Boga, zasluguje na szacunek, bo Bog jest największym Dobrem i źródłem wszelkich dobr prawdziwych.

Jak niesamowicie łatwo pójść za zgubnym odczuciem bliskości, która dzieli i uznawać za wartościowych tylko tych ludzi którzy mają podobny do nas wygląd, obyczaje i zaopatrzeni są w te same gadżety. Jak bardzo łątwo tych, którzy ich nie posiadają, traktować jako podejrzanych, albo wręcz złych, nie patrząc na to , że podobnie jak my, „w imie Jezusa wyrzucają złe duchy”. Jak bardzo jesteśmy zapatrzeni w siebie i jak mało nam na Jezusie zależy

Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. (J 14, 6)

Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 27 Luty 2019, 13:22   

"Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami"(Mk 9)
Jakże trudne to do zastosowania w obecnym czasie...

Odpowiedz do tematu