Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Poniedzialek - Czytaniai Błogosławieństwo- 23grudnia 2019
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 22 Grudzień 2019, 18:30   Poniedzialek - Czytaniai Błogosławieństwo- 23grudnia 2019

Poniedziałek, 23 grudnia 2019
Wspomnienie dowolne św. Marii Małgorzaty dYouville

(Ml 3,1-4;4,5-6)
To mówi Pan Bóg: „Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie. Oto nadejdzie, mówi Pan Zastępów. Ale kto przetrwa dzień Jego nadejścia i kto się ostoi, gdy się ukaże? Albowiem On jest jak ogień złotnika i jak ług farbiarzy. Usiądzie więc, jakby miał przetapiać i oczyszczać srebro, i oczyści synów Lewie-go, i przecedzi ich jak złoto i srebro, a wtedy będą składać dla Pana ofiary sprawiedliwie. Wtedy będzie miła dla Pana ofiara Judy i Jeruzalem jak za dawnych dni i lat starożytnych. Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pana, dnia wielkiego i strasznego. I skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi przekleństwem”.

(Ps 25,4-5,8-9,10 i 14)
REFREN: Podnieście głowy, bo Zbawca nadchodzi

Daj mi poznać Twoje drogi, Panie,
naucz mnie chodzić Twoimi ścieżkami.
Prowadź mnie w prawdzie według Twych pouczeń
Boże i Zbawco, w Tobie mam nadzieję.

Dobry jest Pan i prawy,
dlatego wskazuje drogę grzesznikom.
Pomaga pokornym czynić dobrze,
pokornych uczy dróg swoich.

Wszystkie ścieżki Pana są pewne i pełne łaski
dla strzegących Jego praw i przymierza.
Bóg powierza swe zamiary tym, którzy się Go boją,
i objawia im swoje przymierze.

Aklamacja
Królu narodów, kamieniu węgielny Kościoła, przyjdź i zbaw człowieka, którego z mułu utworzyłeś.

(Łk 1,57-66)
Dla Elżbiety nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy jej sąsiedzi i krewni usłyszeli, że Pan okazał tak wielkie miłosierdzie nad nią, cieszyli się z nią razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać dziecię, i chcieli mu dać imię ojca jego, Zachariasza. Jednakże matka jego odpowiedziała: „Nie, lecz ma otrzymać imię Jan”. Odrzekli jej: „Nie ma nikogo w twoim rodzie, kto by nosił to imię”. Pytali się więc znakami jego ojca, jak by go chciał nazwać. On zażądał tabliczki i napisał: „Jan będzie mu na imię”. I wszyscy się dziwili. A natychmiast otworzyły się jego usta, język się rozwiązał, i mówił wielbiąc Boga. I padł strach na wszystkich ich sąsiadów. W całej górskiej krainie Judei rozpowiadano o tym wszystkim, co się zdarzyło. A wszyscy, którzy o tym słyszeli, brali to sobie do serca i pytali: „Kimże będzie to dziecię?” Bo istotnie ręka Pańska była z nim.
...................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 23 Grudzień 2019, 05:17   

(Ml 3,1-4;4,5-6)
To mówi Pan Bóg: „Oto Ja wyślę anioła mego, aby przygotował drogę przede Mną, a potem nagle przybędzie do swej świątyni Pan, którego wy oczekujecie, i Anioł Przymierza, którego pragniecie...
...Oto Ja poślę wam proroka Eliasza przed nadejściem dnia Pana, dnia wielkiego i strasznego. I skłoni serce ojców ku synom, a serce synów ku ich ojcom, abym nie przyszedł i nie poraził ziemi przekleństwem”.

Bóg moze rzucic PRZEKLEŃSTWO...Rani ale potem i Sam leczy, darzy ŁASKAMI...zabiera nasze serca kamienne i czyni je żyjącymi dla Niego i dla człowieka spotkanego na szlaku...

(Łk 1,57-66)
Dla Elżbiety nadszedł czas rozwiązania i urodziła syna. Gdy jej sąsiedzi i krewni usłyszeli, że Pan okazał tak wielkie miłosierdzie nad nią, cieszyli się z nią razem. Ósmego dnia przyszli, aby obrzezać dziecię, i chcieli mu dać imię ojca jego, Zachariasza. Jednakże matka jego odpowiedziała: „Nie, lecz ma otrzymać imię Jan”. ...
...i napisał: „Jan będzie mu na imię”. I wszyscy się dziwili. A natychmiast otworzyły się jego usta, język się rozwiązał, i mówił wielbiąc Boga....

Jezus...Jan...IMIONA...Dzięki nim śpiewały wieki, ery Proroków...aż do Dzisiaj...dla mnie też...żeby uwierzyć...
Jak wazne jest nadanie nazwy osobom, stworzeniom...Poprzez imię, chcialoby sie rzec - zostajemy zauważani, zaczyna sie wszelkie zaistnienie...Pierwszy nadawał je Adam...Njpierw jadnak, na samym Początku, było SŁOWO...

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 23 Grudzień 2019, 10:01   

"Podnieście głowy, bo Zbawca nadchodzi"

W ten szczególny czas - podnieśmy głowy.
Pomimo tego, że ... (tu, pewnie, każdy z nas mógłby wskazać wiele różnych, trudnych spraw).
Ale przecież Zbawca nadchodzi,
aby wejść do naszych serc.

Wszystkim DOMownikom życzymy, aby nadchodzące dni były pełne Bożego Błogosławieństwa.
Dużo, dużo Dobra!

Z Panem Bogiem

Ania i Michał

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 23 Grudzień 2019, 20:44   

Sąd Pański to nie szczęk oręża, nie pole bitwy zasłane trupami i napełnione jękiem rannych, ale stopniowe ujawnianie się Prawdy, jak złoto oczyszczane w ogniu, aby uwolnione zostało od zanieczyszczeń. Temu sądowi już dzisiaj jesteśmy poddani, bo Jezus zesłał na ten świat ogień Ewangelii, ogień Ducha Świętego. Sąd ten nie wpędza nas w rozpacz , bo jego ogniem jest Miłosierna Miłość Bożego Serca.

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 24 Grudzień 2019, 00:40   

Szczęśliwego świętowania!

Odpowiedz do tematu