Sobota, 14 listopada 2020
Sobota XXXII tygodnia zwykłego
(3 J 5-8)
Ty, umiłowany Gajusie, postępujesz w duchu wiary, gdy pomagasz braciom, a zwłaszcza przybywającym skądinąd. Oni to świadczyli o twej miłości do Kościoła; dobrze uczynisz zaopatrując ich na drogę zgodnie z wolą Boga. Przecież wyruszyli w drogę, dla imienia Jego nie przyjmując niczego od pogan. Powinniśmy zatem gościć takich ludzi, aby wspólnie z nimi pracować dla prawdy.
(Ps 112,1-2.3-4.5-6)
REFREN: Błogosławiony, kto się boi Pana
Błogosławiony człowiek, który boi się Pana
i wielką radość znajduje w Jego przykazaniach.
Potomstwo jego będzie potężne na ziemi,
dostąpi błogosławieństwa pokolenie prawych.
Dobrobyt i bogactwo będą w jego domu,
a jego sprawiedliwość będzie trwała zawsze.
On wschodzi w ciemnościach jak światło prawych,
łagodny, miłosierny i sprawiedliwy.
Dobrze się wiedzie człowiekowi, który z litości pożycza
i swymi sprawami zarządza uczciwie.
Sprawiedliwy nigdy się nie zachwieje
i pozostanie w wiecznej pamięci.
Aklamacja (2 Tes 2,14)
Bóg wezwał nas przez Ewangelię, abyśmy dostąpili chwały naszego Pana Jezusa Chrystusa.
(Łk 18,1-8)
Jezus opowiedział swoim uczniom przypowieść o tym, że zawsze powinni się modlić i nie ustawać: „W pewnym mieście żył sędzia, który Boga się nie bał i nie liczył się z ludźmi. W tym samym mieście żyła wdowa, która przychodziła do niego z prośbą: "Obroń mnie przed moim przeciwnikiem". Przez pewien czas nie chciał Lecz potem rzekł do siebie: "Chociaż Boga się nie boję ani z ludźmi się nie liczę, to jednak ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie przychodziła bez końca i nie zadręczała mnie". I Pan dodał: „Słuchajcie, co ten niesprawiedliwy sędzia mówi. A Bóg czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę. Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?”
.........................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień
(Ps 112,1-2.3-4.5-6)
REFREN: Błogosławiony, kto się boi Pana
Dobrze się wiedzie człowiekowi, który z litości pożycza
i swymi sprawami zarządza uczciwie.
Sprawiedliwy nigdy się nie zachwieje
i pozostanie w wiecznej pamięci.
Za młodu bywalo, ze prawie nałogowo pozyczalam od kolezanek pieniadze; źle sie rzadzilam swymi niewielkimi dochodami..Do dzis pamietam te przyslugi od Marysi, Kasi..i do dzis modle sie za nie...Wiem, ze dobrze im sie wiedzie...
(Łk 18,1-8)
Jezus opowiedział swoim uczniom przypowieść o tym, że zawsze powinni się modlić i nie ustawać: ...
...ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie przychodziła bez końca i nie zadręczała mnie". I Pan dodał: „Słuchajcie, co ten niesprawiedliwy sędzia mówi. A Bóg czyż nie weźmie w obronę swoich wybranych, którzy dniem i nocą wołają do Niego, i czy będzie zwlekał w ich sprawie? Powiadam wam, że prędko weźmie ich w obronę. Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?”.
Duża część moich modlitw - to prosby. Na szczescie nie jest to jedyna moja modlitwa. Na szczęście? Na szczęście...bo wolalabym nie być dla Pana Boga natrętem...Raczej wolalabym być dla Niego miłym dodatkiem wsród tego, co stwarza...
W jakim kontekscie wypowiada Pan Jezus zdanie: "Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?"...
(2 Tes 2,14)
Bóg wezwał nas przez Ewangelię, abyśmy dostąpili chwały naszego Pana Jezusa Chrystusa.
BÓG WEZWAŁ NAS PRZEZ EWANGELIĘ...Tak...Dziękuję za Twą Ewangelię, Panie Boże mój...nasz...
Wyrazem zdrowej wiary w Chrystusa, jest miłość Kościoła, wyrażona przez konkretną życiową postawę i przez konkretne działania, a nie tylko poprzez pobożne deklaracje i pozbawione „ducha wiary” rytuały. (3 J 5-8)
„On wschodzi w ciemnościach jak światło prawych, łagodny, miłosierny i sprawiedliwy”. (Z Ps 112)
Powoli zapala się światło Jego nadejścia, najpierw jako gwiazda poranna zwiastująca bliski już świt (czy widzisz ja ?), a potem ciemności staja się coraz rzadsze i coraz płytsze, aż przyjdzie ON który jest ŚWIATŁEM PRAWYCH – ŁAGODNY, MILOSIERNY I SPRAWIEDLIWY.
Niech nas błogosławi Bóg Wszechmogący, Ojciec i Syn i Duch Święty
„Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?” (Łk 18,1-8)
Pytanie to odnosi się nie tylko do Dnia Pańskiego ale również do naszego dzisiaj. Czy nasza modlitwa nie ustaje dlatego, że mamy małą wiarę i gdy otrzymujemy Boży dar jej wysłuchania to my już tego nie dostrzegamy, widząc TYLKO szczęśliwy zbieg okoliczności, potęgę pieniądza i związaną z nią maestrię działania a czasem nawet w magię szamana.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum