Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czytania 04.09.2021
Autor Wiadomość
Zolnierze

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 4 Wrzesień 2021, 07:47   Czytania 04.09.2021

Sobota, 4 września 2021

Sobota XXII tydzień zwykły

Czytanie pierwsze
(Kol 1,21-23)
Bracia: Was, którzy byliście niegdyś obcy dla Boga i Jego wrogami przez sposób myślenia i wasze złe czyny, teraz znów Bóg pojednał w doczesnym ciele Chrystusa przez śmierć, by stawić was wobec siebie jako świętych i nieskalanych, i nienagannych, bylebyście tylko trwali w wierze, ugruntowani i stateczni, a nie chwiejący się w nadziei właściwej dla Ewangelii. Ją to posłyszeliście głoszoną wszelkiemu stworzeniu, które jest pod niebem, jej sługą stałem się ja, Paweł.

Psalm
(Ps 54,3-4.6 i 8)
REFREN: Bóg podtrzymuje całe moje życie

Wybaw mnie, Boże, w imię swoje,
mocą swoją broń mojej sprawy.
Boże, słuchaj mojej modlitwy,
nakłoń ucha na słowo ust moich.

Oto mi Bóg dopomaga,
Pan podtrzymuje me życie.
Będę Ci chętnie składać ofiarę
i sławić Twe dobre imię.

Aklamacja
Aklamacja (J 14,6)
Ja jestem drogą, prawdą i życiem, nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze Mnie.

Ewangelia
(Łk 6,1-5)
W pewien szabat Jezus przechodził wśród zbóż, a uczniowie zrywali kłosy i wykruszając je rękami, jedli. Na to niektórzy z faryzeuszów mówili: "Czemu czynicie to, czego nie wolno czynić w szabat?" Wtedy Jezus rzekł im w odpowiedzi: "Nawet tegoście nie czytali, co uczynił Dawid, gdy był głodny on i jego ludzie? Jak wszedł do domu Bożego i wziąwszy chleby pokładne, sam jadł i dał swoim ludziom? Chociaż samym tylko kapłanom wolno je spożywać". I dodał: "Syn Człowieczy jest panem szabatu".

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 4 Wrzesień 2021, 08:12   

Nie tylko to co ktoś robi jest ważne, ale kto to jest i dlaczego to robi. Król Dawid ze swoją drużyną jedli chleby pokładne i Bóg go w tym usprawiedliwił, a tutaj zamiast Dawida jest Mesjasz, który usprawiedliwia to co czynią apostołowie , zapowiadając jednocześnie w ten sposób inny Chleb, eucharystyczny, którego On, Chrystus jest Dawcą.

Przestrzeń pomiędzy „byliście niegdyś” i „teraz” jest tym co w języku teologii nazywa się Odkupieniem. Jest to darem dla nas, a więc szansa aby stało się dla nas Zbawieniem.

Nasza nadzieja spotyka się z Bożą w tym samym pragnieniu, tego samego Świętego Ducha, o powszechny pokój i powszechne pojednanie. Wiara jest miarą i środkiem do zrealizowania tego świętego celu.

Ja jestem drogą, prawdą i życiem, nikt nie przychodzi do Ojca inaczej, jak tylko przeze Mnie. (J 14,6)

Odpowiedz do tematu