Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtorek, 25 września 2012
Autor Wiadomość
JurekS

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 27 Wrzesień 2012, 17:28   

Czy DOM na portalu WSJ przestanie być DOM-em? Na czym więc jest zbudowany?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 27 Wrzesień 2012, 20:56   

Doroto, z kim ty polemizujesz i w ogole dlaczego zaraz ma to byc polemika? Czy nie mozna posluchac tego co ON ma do powiedzenia, skoro JEGO SLOWO jest takie wazne ?

Pytajac "z kim" polemizujesz bynajmniej nie jest moja intencja aby odpowiedzia na to pytanie bylo "z samym abuna". Chodzi mi o to, ze zrobilas ze mnie ATRAPE ABUNY i dramatycznie toczysz z nim walke w obronie Slowa Bozego, gdy ta atrapa, doslownie pare postow przed toba napisala najpierw, na samym poczatku :

"Moją matką i moimi braćmi są ci, którzy słuchają słowa Bożego i wypełniają je." Tak mocnego stwierdzenia trudno nie odebrac jako wezwania do dania absolutnego pierwszenstwa Slowu Bozemu - do SLUCHANIA GO I WCIELANIA w zycie.

Potem dodalem, pare postow dalej :

" (...) pragnalem i pragne, abysmy dzielili sie BOZYM SLOWEM razem (obie wspolnoty DOMu i WSJ) , skoro wspolnie uwazamy Je za fundament naszego codziennego zycia” itd nie bede powtarzal mojego dluzszego wywodu.

Potem napisalem jeszcze:
Prosze jednak zauwazyc , ze w niczym nie kloci sie to z zasadnicza idea, aby DOM budowany byl nieustannie na Slowie Bozym - zawsze i wszedzie i w kazdej dostepnej formie (...) .

Co mi na koniec pozostaje , poza powiedzeniem , ze kilka razy juz ustepowalem w tej sprawie z uwagi na prosby do mnie kierowane i gotow jestem zrezygnowac z moich propozycji rowniez tym razem , ale smutno mi jest gdy widze, ze nie tylko to co pisze nie jest rozumiane, ale ze jest zupelnie pobieznie czytane.... Przykre to , bo co tu mowic?

Szkoda tez , ze nie stac nas na troche niewygody w imie tego co Kosciol dzisiaj najbardziej potrzebuje , a mianowicie swiadectwa komunii. Przed paroma dniami przypomnial o tym papiez w Bejrucie. Jezus Chrystus przed swoja smiercia na krzyzu nie tylko o to prosil ale modlil sie podczas Ostatniej Wieczerzy i odtad stalo sie to podsatawowa modlitwa kazdej Mszy sw, modlitwa i moralnym zadaniem. Wcielone Slowo Boze, Jezus Chrystus prosi nas o to , a my cofamy sie przed ta prosba w imie obrony prywatnosci, ktora jest dla nas bardziej wygodna i zeby bylo jeszcze weselej czynimy to pod sztandarem obrony Slowa Bozego .

Najlepsza obrona Slowa Bozego moim zdaniem jest Jego sluchanie, oraz sluchanie wzajemnie, siebie, a nie prowadzenie walki z atrapami.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 27 Wrzesień 2012, 22:09   

Nie jest nigdy moim celem prowadzić walki z nikim. Nie jestem przeciwna niczemu, co by godzilo w nasz Dom, Słowo Boże czy Wspolnotowosc. Zgadzam sie w tym względzie na wszystko na co zgadza sie większość i od jutra przenosze sie z czytaniem Słowa Bożego do WSJ. Z Panem Bogiem

karino09
Ania

Wysłany: 27 Wrzesień 2012, 22:37   

SŁOWO JEST WIECZNOŚCIĄ. Jak je połączyć z doczesnością, która przejawia się w naszych sądach, zmaganiach, bożkach, ciele, tym wszystkim co kruche i PRZEMIJALNE?
Wydaje mi się, że w tym zamyka się sens dziejów, tej historii Zbawienia, która nas TUTAJ skupia, inspiruje do codziennego życia, stawia wymagania i nadaje naszemu życiu sens.
Łączy nas ON - Jezus Chrystus, Jego krew, którą przelał za nas z MIŁOŚCI, bez stawiania żadnych warunków.
"UMIERANIE Z MIŁOŚCI ŁĄCZY WIECZNOŚĆ I DOCZESNOŚĆ"
Wszystko to wiemy ale dlaczego nie robimy?
Te myśli od wtorku błądziły po mojej głowie i nagle dziś, jasno usłyszałam ich dopełnienie od kardynała G.Ravasi, który otrzymał doktorat honoris causa na KULu podczas Kongresu Eucharystycznego.
Nie jest przypadkiem to, że właśnie te słowa były w zasięgu mego ucha, że tak wkomponowały się w moje kilkudniowe przemyślenia.

R. z DMM
czyli Romek

Wysłany: 28 Wrzesień 2012, 22:15   

Ale - mam nadzieję - nie opuścisz nas, Doroto!
A czytanie Słowa - uważam - jest całkiem fajne z papierowej książki, Biblii.
Przyznam, że nie bardzo wiem o co chodzi.
Jest taka piosenka: "Dzielmy się życiem, jak chlebem. Dajmy świadectwo nadziei." (Zaraz może ją znajdę.) Może to jest tym, o co chodzi, o co powinno chodzić.
Znalazłem: http://www.youtube.com/watch?v=58eThSUib3M - tam jest "Dzielmy się wiarą..."

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 29 Wrzesień 2012, 07:58   

Nie opuszczajmy sie i dzielmy sie jak chlebem. Z aniolami

JurekS

Wysłany: 29 Wrzesień 2012, 16:42   

A swoją drogą trochę szkoda, że tyle dobra, które zasiewa ojciec Zygmunt (Dział "Domowe intencje modlitw") nie ma szans na większe pole ;)
No dobrze. Idźmy małymi kroczkami. Domyślam się, że niektórzy mogę już mnie mieć dość z tym moim parciem na połączenie z WSJ.

EwaH
Ewa Hajda

Miejscowosc: Bytom
Wysłany: 30 Wrzesień 2012, 22:37   

Jurek, rozeznawaj i ciągnij nas .

Odpowiedz do tematu