Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 13CZERWCA 2017
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 12 Czerwiec 2017, 15:50   Wtorek - Czytania i Błogosławieństwo - 13CZERWCA 2017

Wtorek, 13 CZERWCA 2017
Wspomnienie św. Antoniego z Padwy, prezbitera i doktora Kościoła

(2 Kor 1,18-22)
Bóg mi świadkiem, że w tym, co do was mówię, nie ma równocześnie tak i nie. Syn Boży, Chrystus Jezus, Ten, którego głosiłem wam ja i Sylwan, i Tymoteusz, nie był tak i nie, lecz dokonało się w Nim tak. Albowiem ile tylko obietnic Bożych, w Nim wszystkie są tak. Dlatego też przez Niego wypowiada się nasze Amen Bogu na chwałę. Tym zaś, który umacnia nas wespół z wami w Chrystusie, i który nas namaścił, jest Bóg. On też wycisnął na nas pieczęć i zostawił zadatek Ducha w sercach naszych.

(Ps 119,129-133.135)
REFREN: Okaż swym sługom pogodne oblicze.

Twoje napomnienia są przedziwne,
dlatego przestrzega ich moja dusza.
Poznanie Twoich słów oświeca
i naucza niedoświadczonych.

Zaczerpnę powietrza otwartymi ustami,
bo pragnę Twoich przykazań.
Zwróć się do mnie i zmiłuj się nade mną,
tak jak czynisz z miłującymi Twe imię.

Umocnij moje kroki Twoim słowem,
niech nie panuje we mnie żadna niegodziwość.
Okaż Twemu słudze światło swego oblicza
i naucz mnie Twoich ustaw.

(Mt 5,16)
Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego.

(Mt 5,13-16)
Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie.
..............................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 13 Czerwiec 2017, 06:06   

Nie przyda sie do żadnej potrawy sól, która zmieniła swoj smak.
Pokoj w nas jest miara naszej przydatności.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 13 Czerwiec 2017, 10:56   

Kiedy sol o ktorej mowil Jezus , traci smak? Jak to się ujawnia? Po czym sie to poznaje? Po tym , ze „na nic sie nie przydaje”, ze jest mdla, ze bez zalu sie ja wyrzuca, ze budzi niechec, zawodzi... Chyba chodzi o nijakosc , ze „ani zimny, ani goracy, ale letni”. Chodzi chyba o milosc.
A jak to sie ma w odniesieniu do „światła”? , ktorego nie należy umieszczać „pod korcem”? Chodzi o „dobre uczynki”, a wiec znow o miłość, ktorej efektem nie jest sława celebryty, ale „chwala naszego Ojca ktory jest w niebie”.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 13 Czerwiec 2017, 10:57   

Dziekujmy za ten „zadatek Ducha w sercach naszych”. Z wdzięcznością mówmy „amen”, bo w Chrystusie wszystkie obietnice Boze zostaly spelnione. Są to obietnice złożone na nasza korzyść . Wszystkie dotycza naszego Zbawienia. Niech zawsze nasze codzienne „amen” bedzie Bogu na chwalę. Niech bedzie naszym uczestnictwem w Bożej Pelni juz tu i juz teraz i na wieki wiekow. Amen

Niech nas blogoslawi i uświęca swoja zbawczą obecnoscią sakramentalną Wszechmogacy Bog, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

Zaczerpnę powietrza otwartymi ustami,
bo pragnę Twoich przykazań.
Zwróć się do mnie i zmiłuj się nade mną,
tak jak czynisz z miłującymi Twe imię.

Umocnij moje kroki Twoim słowem,
niech nie panuje we mnie żadna niegodziwość.
Okaż Twemu słudze światło swego oblicza
i naucz mnie Twoich ustaw.

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 13 Czerwiec 2017, 14:53   

Jeśli człowiek ogołocony odda się cały Bogu i już nie on żyje ale Chrystus w nim to jasne że nie jego będą chwalić tylko Ojca bo będzie to dzieło Ojca przez niego.
Ja nigdy nie lubiłam być na świeczniku ale Bogu nie chcę mówić ,,nie,,

Odpowiedz do tematu