Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Czwartek - Czytania i Błogosławieństwo - 02stycznia 2020
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 1 Styczeń 2020, 23:42   Czwartek - Czytania i Błogosławieństwo - 02stycznia 2020

Czwartek, 02 stycznia 2020
Wspomnienie obowiązkowe świętych Bazylego Wielkiego i Grzegorza z Nazjanzu, biskupów i doktorów Kościoła

(1 J 2,22-28)
Najmilsi: Któż jest kłamcą, jeśli nie ten, kto zaprzecza, że Jezus jest Mesjaszem? Ten właśnie jest Antychrystem, który nie uznaje Ojca i Syna. Każdy, kto nie uznaje Syna, nie ma też i Ojca, kto zaś uznaje Syna, ten ma i Ojca. Wy zaś zachowujecie w sobie to, co słyszeliście od początku. Jeżeli będzie trwało w was to, co słyszeliście od początku, to i wy będziecie trwać w Synu i w Ojcu. A obietnicą tą, daną przez Niego samego, jest życie wieczne. To wszystko napisałem wam o tych, którzy wprowadzają was w błąd. Co do was to namaszczenie, które otrzymaliście od Niego, trwa w was i nie potrzebujecie pouczenia od nikogo, ponieważ Jego namaszczenie poucza was o wszystkim. Ono jest prawdziwe i nie jest kłamstwem. Toteż trwajcie w Nim tak, jak was nauczył. Teraz właśnie trwajcie w Nim, dzieci, abyśmy, gdy się zjawi, mieli w Nim ufność i w dniu Jego przyjścia nie doznali wstydu.

(Ps 98,1,2-3ab,3cd-4)
REFREN: Ziemia ujrzała swego Zbawiciela

Śpiewajcie Panu pieśń nową,
albowiem uczynił cuda.
Zwycięstwo Mu zgotowała Jego prawica
i święte ramię Jego.

Pan okazał swoje zbawienie,
na oczach pogan objawił swoją sprawiedliwość.
Wspomniał na dobroć i na wierność swoją
dla domu Izraela.

Ujrzały wszystkie krańce ziemi
zbawienie Boga naszego.
Wołaj z radości na cześć Pana, cała ziemio,
cieszcie się, weselcie i grajcie.

(Hbr 1,1-2)
Wielokrotnie przemawiał niegdyś Bóg do ojców przez proroków, a w tych ostatecznych dniach przemówił do nas przez Syna.

(J 1,19-28)
Takie jest świadectwo Jana. Gdy Żydzi wysłali do niego z Jerozolimy kapłanów i lewitów z zapytaniem: „Kto ty jesteś?” On wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: „Ja nie jestem Mesjaszem”. Zapytali go: „Cóż zatem? Czy jesteś Eliaszem?” Odrzekł: „Nie jestem”. „Czy ty jesteś prorokiem?” Odparł: „Nie!” Powiedzieli mu więc: „Kim jesteś, abyśmy mogli dać odpowiedź tym, którzy nas wysłali? Co mówisz sam o sobie?” Odpowiedział: „Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską, jak powiedział prorok Izajasz”. A wysłannicy byli spośród faryzeuszów. I zadawali mu pytania, mówiąc do niego: „Czemu zatem chrzcisz, skoro nie jesteś ani Mesjaszem, ani Eliaszem, ani prorokiem?” Jan im tak odpowiedział: „Ja chrzczę wodą. Pośród was stoi Ten, którego wy nie znacie, który po mnie idzie, a któremu ja nie jestem godzien odwiązać rzemyka u Jego sandała”. Działo się to w Betanii, po drugiej stronie Jordanu, gdzie Jan udzielał chrztu.
...................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 2 Styczeń 2020, 11:25   

Wielkość Jana Chrzciciela polega nie tylko na tym, ze potrafił jasno powiedzieć :”Ja nie jestem Mesjaszem”, co często bardzo trudno uczynić uczniom Chrystusa, którzy doznaja nadmiernej czci ze względu na szacunek dla Mistrza, ale na tym, że poświęcił swoje życie aby „prostować” ludziom drogę do Niego i wskazując na Niego swoja działalnością chrzcielną, jako na Tego, który chrzci już nie wodą ale Duchem Świętym. (J 1,19-28)

„On wyznał, a nie zaprzeczył, oświadczając: „Ja nie jestem Mesjaszem”. Tymczasem Antychryst czyni wręcz odwrotnie, podając się fałszywie za Mesjasza, a jego słudzy, fałszywi prorocy, powołują się na ich specjalne namaszczenie z Jego strony. Dla życia Kościoła jest to zawsze największe zagrożenie. Dzisiaj mamy wielki wysyp fałszywych proroków i jest coraz większa obawa, że pojawi się zapowiadany w Apokalipsie fałszywy Mesjasz, czyli Antychryst, który będzie miał globalny zasięg i olbrzymia siłę.

Mocno brzmią słowa św Jana : kto przyjmuje Jezusa jako Mesjasza, ten dostepuje Zbawienia, otrzymując w darze Zycie Wieczne, a kto się Duchowi Prawdy opiera, ten sam siebie pozbawia daru mesjańskiego, bez którego życie doczesne nie ma sensu, bo zamienia się ono w chaos i sromotę piekła. Największą potrzebą dzisiaj jest odnowienie w sobie namaszczenia Duchem Świętym. Dla nas Polaków praktycznie oznacza to duchową asymilację „Bierzmowanie narodu polskiego”, którego dokonał św. Jan Pawel II podczas swych pielgrzymek do kraju. (1 J 2,22-28)

NIECH NAS BLOGOSLAWI BÓG WSZECHMOGĄCY, OJCIEC I SYN I DUCH ŚWIĘTY

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 2 Styczeń 2020, 23:02   

Zmiłuj się Boże nad nami
Ty jesteś miłosierny, zmiłuj się nami
Matko Boża miłosierdzia módl się za nami

Odpowiedz do tematu