Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sobota - Czytania i Błogosławieństwo - 07marca 2020
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 6 Marzec 2020, 21:13   Sobota - Czytania i Błogosławieństwo - 07marca 2020

Sobota, 07 marca 2020
Sobota I Tygodnia Wielkiego Postu

(Pwt 26, 16-19)
Mojżesz powiedział do ludu: "Dziś Pan, Bóg twój, rozkazuje ci wykonać te prawa i nakazy. Przestrzegaj ich, wypełniaj z całego swego serca i z całej duszy. Dziś uzyskałeś od Pana oświadczenie, iż będzie dla ciebie Bogiem, o ile ty będziesz chodził Jego drogami, przestrzegał Jego praw, poleceń i nakazów oraz słuchał Jego głosu. A Pan uzyskał to, że ty będziesz, jak ci zapowiedział, ludem stanowiącym szczególną Jego własność, i będziesz przestrzegał Jego wszystkich poleceń. On cię wtedy wywyższy we czci, sławie i wspaniałości ponad wszystkie narody, które uczynił, abyś był ludem świętym dla Pana, Boga twego, jak powiedział".

(Ps 119 (118), 1-2. 4-5. 7-8)
REFREN: Błogosławieni słuchający Pana

Błogosławieni, których droga nieskalana,
którzy postępują zgodnie z Prawem Pańskim.
Błogosławieni, którzy zachowują Jego napomnienia
i szukają Go całym sercem.

Ty po to dałeś swoje przykazania,
aby przestrzegano ich pilnie.
Oby niezawodnie zmierzały moje drogi
ku przestrzeganiu Twych ustaw.

Będę Cię wysławiał prawym sercem,
gdy nauczę się Twych sprawiedliwych wyroków.
Przestrzegać będę Twoich ustaw,
abyś mnie nigdy nie opuścił.

(2 Kor 6, 2b)
Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzień zbawienia.

(Mt 5, 43-48)
Jezus powiedział do swoich uczniów: "Słyszeliście, że powiedziano: „Będziesz miłował swego bliźniego”, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził. A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski".
....................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 7 Marzec 2020, 05:12   

Będę Cię wysławiał prawym sercem,
gdy nauczę się Twych sprawiedliwych wyroków.
Przestrzegać będę Twoich ustaw,
abyś mnie nigdy nie opuścił.

(2 Kor 6, 2b)
Oto teraz czas upragniony, oto teraz dzień zbawienia.

(Mt 5, 43-48)
...A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują, abyście się stali synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie?...
...Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski".

Być doskonałym, czyli świętym...To jest możliwe, skoro Pan Jezus tak mówi...
Dlaczego tak trudno miłować tych, ktorzy mi dokuczają, źle życzą?...Dlaczego oni tak czynią? Bo moze przyczyna jest po mojej stronie?...Skąd sie bierze we mnie nienawiść, zlosc na drugiego?...Czy to na pewno nie szatan?...
Pomóż mi, Boże, sięgać codziennie, az po kres życia - po świętość...
Słońce, deszcz...niebo - dla wszystkich...Od Ciebie, Dobry Boże...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 7 Marzec 2020, 10:02   

„(…) Będziesz, jak ci zapowiedział, ludem stanowiącym szczególną Jego własność, i będziesz przestrzegał Jego wszystkich poleceń. On cię wtedy wywyższy we czci, sławie i wspaniałości ponad wszystkie narody, które uczynił, abyś był ludem świętym dla Pana, Boga twego, jak powiedział".(Pwt 26, 19)

Z całą pewnością Unia Europejska uznalaby takie stwierdzenie za przejaw ksenofobii i nietolerancji. Prawdopodobnie bylyby glosy które widziałyby w nim wyraźne przeslanki rasizmu i szowinizmu. Poprawność polityczna kazałaby ten tekst schowac gdzies w głębi ksiegi, aby nikomu nie wpadł w oczy. TYMCZASEM TO NIE JEST TEKST PRZECIWKO KOMUKOLWIEK. TE SLOWA SA WYZNANIEM MILOSCI I NADZIEJA ZE BĘDZIE ONA ODWZAJEMNIONA. Bo jeżeli ktos w mojej rodzinie został szczególnie przez Boga obdarzony, to nie staje się on przez to moim wrogiem. Jeżeli mój brat żeni się z ukochana przez niego kobietą, to nie oznacza to dla mnie smutku, ale uczestniczę w jego radości, wraz z całą rodziną. Chrystus przychodzacy w chwale, jako Baranek celebrujący swoje gody krolewskie z Jego oblubienica Kosciołem jest naszym wspolnym świętowaniem, naszym wyzwoleniem, dotarciem do Pelni Życia, naszym wiecznym szczęściem.

Miłość a fałszywa tolerancja
Miłość ewangeliczna nie stygmatyzuje ludzi i nie wyrokuje kto z nich jest zły a kto dobry, bo tego rodzaju osąd należy do Boga, który kocha każdego człowieka, nawet największego grzesznika, co nie znaczy jednak, że obojętny jest Jemu grzech. Wprost przeciwnie, dla prawdziwej miłości jest on bardzo ważny, jak i kazde zagrożenie dla życia. Miłość zawsze chce uchronić człowieka przed grzechem , albo uwolnić, gdy przezeń został opanowany. Nie wolno jednak mylić miłość z „tolerancją" w rozumieniu dzisiejszego, zlaicyzowanego świata, bo miłość szanuje człowieka i stara się go ratować, a źle rozumiana „tolerancja” jest parodią miłości, w rzeczywistości gardzi ona człowiekiem, promując jego „wolność”, jednoczesnie skazując go cynicznie na duchową degenerację i wieczne potępienie (Mt 5, 43-48)

NIECH NAS BLOGOSLAWI BÓG WSZECHMOGACY, OJCIEC I SYN I DUCH ŚWIĘTY

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 7 Marzec 2020, 14:20   

Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie?

Wczoraj w czasie Drogi Krzyżowej usłyszałem taką propozycję, aby
zapisać na kartce wszystkich, których kochamy...

a potem skreślić współmałżonka, dzieci, wnuki,
całą najbliższą rodzinę, przyjaciół...

i zobaczyć kto mi na tej kartce zostanie...

Z Panem Bogiem

Michał

barmal

Miejscowosc: Nowy Scz
Wysłany: 8 Marzec 2020, 00:20   

Miłość nieprzyjaciół-o to najtrudniej.

barmal

Wysłany: 8 Marzec 2020, 00:24   

Ale dwa lata temu jedna z pacjentek męża dała mu dwa obrazki na których jest modlitwa za zatwardziałych grzeszników-akcję prowadzi Jasna Góra, modlitwa za siebie o siły do tej modlitwy, za zatwardziałego grzesznika, którego można wybrać samemu lub zdać się na przydział od Pana Boga i za wszystkich modlących się w takich intencjach. Dobrze,że są takie akcje.

dbb

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 8 Marzec 2020, 13:24   

"Bo jeżeli ktos został szczególnie przez Boga obdarzony, to nie staje się on przez to moim wrogiem."

Laski Bozej nie mozna zazdroscic ale o nia nalezy prosic.
Wiec prosze.... tez dla siebie i moich bliskich...i dla tych, ktorzy jej potrzebuja a przez zatwardzialosc serc nie prosza.

barmal

Wysłany: 8 Marzec 2020, 23:47   

Wysłuchaj nas Panie.

Odpowiedz do tematu