Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 25września 2020
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cay wiat
Wysłany: 24 Wrzesień 2020, 16:53   Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 25września 2020

Piątek, 25 września 2020
Piątek XXIV tygodnia zwykłego

(Koh 3, 1-11)
Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem: Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania tego, co zasadzono, czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsów, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłowania i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju. Cóż przyjdzie pracującemu z trudu, jaki sobie zadaje? Przyjrzałem się pracy, jaką Bóg obarczył ludzi, by się nią trudzili. Uczynił wszystko pięknie w swoim czasie, dał im nawet wyobrażenie o dziejach świata, tak jednak, że nie pojmie człowiek dzieł, jakich Bóg dokonuje od początku aż do końca.

(Ps 144 (143), 1b i 2abc. 3-4)
REFREN: Błogosławiony Pan, Opoka moja

Błogosławiony Pan, Opoka moja.
On mocą i warownią moją,
osłoną moją i moim wybawcą,
moją tarczą i schronieniem.

Panie, czym jest człowiek, że troszczysz się o niego,
czym syn człowieczy, że Ty o nim myślisz?
Do tchnienia wiatru podobny jest człowiek,
dni jego jak cień przemijają.

(Mk 10, 45)
Syn Człowieczy przyszedł, żeby służyć i dać swoje życie jako okup za wielu.

(Łk 9, 18-22)
Gdy raz Jezus modlił się na osobności, a byli z Nim uczniowie, zwrócił się do nich z zapytaniem: "Za kogo uważają Mnie tłumy?" Oni odpowiedzieli: "Za Jana Chrzciciela; inni za Eliasza; jeszcze inni mówią, że któryś z dawnych proroków zmartwychwstał". Zapytał ich: "A wy za kogo Mnie uważacie?" Piotr odpowiedział: "Za Mesjasza Bożego". Wtedy surowo im przykazał i napomniał ich, żeby nikomu o tym nie mówili. I dodał: "Syn Człowieczy musi wiele wycierpieć: będzie odrzucony przez starszyznę, arcykapłanów i uczonych w Piśmie; zostanie zabity, a trzeciego dnia zmartwychwstanie".
..................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 04:27   

(Koh 3, 1-11)
Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem: Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania tego...
...czas pieszczot cielesnych i czas wstrzymywania się od nich, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania...
...Uczynił wszystko pięknie w swoim czasie, dał im nawet wyobrażenie o dziejach świata, tak jednak, że nie pojmie człowiek dzieł, jakich Bóg dokonuje od początku aż do końca.

Bądź uwielbiony Panie za wszystko co uczynileś i czynisz...
Zdaję się w pokoju na Twą świętą wolę...Nie ma lepszego wyjścia dla mnie...
Przyszedł na mnie czas na...

Płacz bezbrzeżny

płacz mój bezbrzeżny ogarnia wszystko

i czyni z tego jeden spazm żalu

tym bardziej jest on śmieszny że nieskuteczny

jak wiszące na krzyżu umęczone Ciało

na wzgórzu za miastem aby nie przeszkadzało

jego mieszkańcom świętować paschy

w ich domowych grobowcach

szczelnie zamkniętych

na Zmartwychwstanie

Wiersz O.Zygmunta Kwiatkowskiego

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 09:15   

Wszystko ma swój czas i nie ma się czemu dziwić, gdy zmieniają się czasy i chwile. Wszystko należy przyjmować ze zrozumieniem, że taki właśnie jest teraz czas, ale czy jest jakaś tego harmonia i czy jest jakiś cel? Czy my możemy w tym celu jakoś twórczo uczestniczyć ? Tutaj właśnie jest miejsce na DOBRĄ NOWINĘ O ZBAWIENIU PRZEZ CHRYSTUSA, O NOWYM CZASIE ZYCIA W NOWYM ŚWIECIE.

Panie, czym jest człowiek, że troszczysz się o niego,
czym syn człowieczy, że Ty o nim myślisz? ( Z Ps 144)

Niech nas blogoslawi Bóg Wszechmogacy, Ojciec i Syn i Duch Święty

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 25 Wrzesień 2020, 10:32   

Gdy patrzymy za siebie na swoje życie łatwo nam jest przypomnieć sobie czas, gdy płakaliśmy i ten gdy śmialiśmy się, gdy szukaliśmy i gdy traciliśmy, gdy zabijaliśmy (np. słowem) i gdy leczyliśmy (też słowem, pomocną ręką) i tak można wymieniać dalej nawiązując do Koheleta.
Pewnie czasem chcielibyśmy, aby pewne rzeczy nie wydarzyły się w naszym życiu.
Ale z drugiej strony jaka byłaby wartość czasu mówienia, gdyby nie było wcześniej czasu milczenia...

Z Panem Bogiem

Michał

Odpowiedz do tematu