Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 22stycznia 2021
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 22 Styczeń 2021, 04:44   Piątek - Czytania i Błogosławieństwo - 22stycznia 2021

Piątek, 22 stycznia 2021
Piątek II tygodnia okresu zwykłego

(Hbr 8,6-13)
Bracia: Teraz arcykapłan nasz otrzymał w udziale o tyle wznioślejszą służbę, o ile stał się pośrednikiem lepszego przymierza, które oparte zostało na lepszych obietnicach. Gdyby bowiem owo pierwsze było bez nagany, to nie szukano by miejsca na drugie przymierze. Albowiem ganiąc ich, zapowiada: „Oto nadchodzą dni, mówi Pan, a zawrę z domem Izraela i z domem Judy przymierze nowe. Nie takie jednak przymierze, jakie zawarłem z ich ojcami, w dniu, gdym ich wziął za rękę, by wyprowadzić ich z ziemi egipskiej. Ponieważ oni nie wytrwali w moim przymierzu, przeto i Ja przestałem dbać o nich, mówi Pan. Takie jest przymierze, które zawrę z domem Izraela w owych dniach, mówi Pan: Dam prawo moje w ich myśli, a na sercach ich wypiszę je, i będę im Bogiem, a oni będą Mi ludem. I nikt nie będzie uczył swojego rodaka ani nikt swego brata, mówiąc: "Poznaj Pana"! Bo wszyscy Mnie poznają, od małego aż do wielkiego. Ponieważ ulituję się nad ich nieprawością i nie wspomnę więcej na ich grzechy”. Ponieważ zaś mówi o nowym, pierwsze uznał za przestarzałe; a to, co się przedawnia i starzeje, bliskie jest zniszczenia.

(Ps 85,8 i 10.11-12.13-14)
REFREN: Łaska i wierność spotkają się z sobą

Okaż nam, Panie, laskę swoją
i daj nam swoje zbawienie.
Zaprawdę bliskie jest Jego zbawienie
dla tych, którzy Mu cześć oddają,
i chwała zamieszka w naszej ziemi.

Łaska i wierność spotkają się z sobą,
ucałują się sprawiedliwość i pokój.
Wierność z ziemi wyrośnie,
a sprawiedliwość spojrzy z nieba.

Pan sam obdarzy szczęściem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim będzie kroczyć sprawiedliwość,
a śladami Jego kroków zbawienie.

Aklamacja (J 15,16)
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem, abyście szli i owoc przynosili.

(Mk 3,13-19)
Jezus wyszedł na górę i przywołał do siebie tych, których sam chciał, a oni przyszli do Niego. I ustanowił Dwunastu, aby Mu towarzyszyli, by mógł wysyłać ich na głoszenie nauki i by mieli władzę wypędzać złe duchy. Ustanowił więc Dwunastu: Szymona, któremu nadał imię Piotr; dalej Jakuba, syna Zebedeusza, i Jana, brata Jakuba, którym nadał przydomek Boanerges, to znaczy: Synowie gromu; dalej Andrzeja, Filipa, Bartłomieja, Mateusza, Tomasza, Jakuba, syna Alfeusza, Tadeusza, Szymona Gorliwego i Judasza Iskario-tę, który właśnie Go wydał.
......................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 22 Styczeń 2021, 06:13   

(Ps 85,8 i 10.11-12.13-14)
REFREN: Łaska i wierność spotkają się z sobą
Pan sam obdarzy szczęściem,
a nasza ziemia wyda swój owoc.
Przed Nim będzie kroczyć sprawiedliwość,
a śladami Jego kroków zbawienie.

Wiernoscia, zaufaniem pragne codziennie dziekowac za Twe Łaski i wiernosc, mój Boże...Pomóż mi w tym, Panie! Mówią - "Starość - nie radosc"...Jak to sie dzieje, ze z upływem lat bywam często coraz szczęśliwsza?...

(Mk 3,13-19)
Jezus wyszedł na górę i przywołał do siebie tych, których sam chciał, a oni przyszli do Niego. I ustanowił Dwunastu, aby Mu towarzyszyli, by mógł wysyłać ich na głoszenie nauki i by mieli władzę wypędzać złe duchy. Ustanowił więc Dwunastu:...

Chciej mnie wybierac, mój Panie! Wypedzaj, proszę, złe duchy z mego otoczenia...Prowadz nas ku ku Twojemu Niebu, Boże! Abysmy jeszcze, chwil kilka, szli i owoc przynosili...

(J 15,16)
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem, abyście szli i owoc przynosili.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 22 Styczeń 2021, 09:48   

Jak Mojżesz na Górze Synaj otrzymał tablice przymierza, tak Jezus, również na górze, czyni dwunastu apostołów powiernikami swojej misji Nowego Przymierza, poprzez ich udział w głoszeniu nauki i wypędzaniu złych duchów, otrzymawszy po temu specjalną władzę. Najważniejsze jednak w tej misji jest TOWARZYSZENIE JEZUSOWI. Odnosi się to również do nas, jako CZŁONKÓW TEGO PRZYMIERZA. Ważne jest jednak również poznawanie Chrystusowego NAUCZANIA, jak i uczestniczenie w mocy WYPĘDZANIA ZŁYCH DUCHÓW, jaką posiada KOŚCIÓŁ.(Mk 3,13-19)

mwisniewski

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 22 Styczeń 2021, 17:44   

Gdyby bowiem owo pierwsze było bez nagany, to nie szukano by miejsca na drugie przymierze.

Tyle mamy w Starym Testamencie historii opisujących jak to naród wybrany,
pomimo tylu łask co chwila odwracał się od Boga.

My dziś też, pomimo tylu łask...

Cała nadzieja nasza w tym, że
Miłosierny jest Pan i łaskawy,
nieskory do gniewu i bardzo cierpliwy

Z Panem Bogiem

Michał

Odpowiedz do tematu