Wysłany: 28 Wrzesień 2012, 21:04 Ecclesia in Medio Oriente
2. Na pocz±tku trzeciego tysi±clecia pragnê zawierzyæ
to prze¶wiadczenie, które czerpie sw± si³ê
z Jezusa Chrystusa, trosce duszpasterskiej wszystkich
Pasterzy jednego, ¶wiêtego, powszechnego i
apostolskiego Ko¶cio³a, a w szczególno¶ci czcigodnym
Braciom Patriarchom, Arcybiskupom i
Biskupom, którzy wspólnie czuwaj±, w jedno¶ci
z Biskupem Rzymu, nad Ko¶cio³em katolickim
na Bliskim Wschodzie. W regionie tym mieszkaj±
rodzimi wierni, nale¿±cy do czcigodnych Kato4
lickich Ko¶cio³ów Wschodnich sui iuris: Ko¶cio³a
patriarchalnego Aleksandrii obrz±dku koptyjskiego,
trzech Ko¶cio³ów patriarchalnych Antiochii:
obrz±dków grecko-melchickiego, syryjskiego
i maronickiego; Ko¶cio³a patriarchalnego Babilonii
Chaldejczyków i Ko¶cio³a patriarchalnego Cylicji
obrz±dku ormiañskiego. Mieszkaj± tam równie¿
biskupi, kap³ani i wierni nale¿±cy do Ko¶cio³a
³aciñskiego. S± te¿ obecni kap³ani i wierni przybyli
z Indii z arcybiskupstw wiêkszych Ernakulam-
Angamaly obrz±dku syromalabarskiego oraz
Trivandrum syromalankarskiego, a tak¿e z innych
Ko¶cio³ów Wschodnich i obrz±dku ³aciñskiego
Azji i Europy Wschodniej, jak równie¿ liczni
wierni przybyli z Etiopii i Erytrei. Wspólnie daj±
oni ¶wiadectwo o jedno¶ci wiary w ró¿norodno¶ci
swych tradycji. Pragnê tak¿e to prze¶wiadczenie
powierzyæ wszystkim kap³anom, zakonnikom
i zakonnicom oraz wiernym ¶wieckim Bliskiego
Wschodu, w przekonaniu, ¿e bêdzie ono o¿ywia³o
pos³ugê lub apostolstwo ka¿dego w swoim
Ko¶ciele, zgodnie z charyzmatem, jakiego udzieli³
mu Duch ¦wiêty dla zbudowania wszystkich
Do mnie tez to oredzie jest zwrocone, jestem gdzies posrod tych roznych kategorii osob. Mam jednak swoj charyzmat, swoje imie, miejsce zadanie... Papiez mowi, ze zostanie to ozywione...
Prosze Boga o jasne rozeznanie mojego charyzmatu i mojej misji dzisiaj
O to samo prosze dla DOMu
Prosze aby to co nazywamy Domem Wschodnim wnioslo OZYWIENIE nam i Kosciolowi
W tym fragmencie Adhortacji Ojciec ¶w. wymienia wszystkie ko¶cio³y Wschodnie uznaj±ce zwierzchnictwo papie¿a i choæ dla laików ma³o mówi±ce s± ich nazwy, to poprzez ich wyliczenie zwraca siê Benedykt XVI do przedstawicieli hierarchii tych ko¶cio³ów jak i wiernych. Ma to na celu u¶wiadomienie wszystkim chrze¶cijanom, ¿e ró¿norodno¶æ rytów ubogaca Ko¶ció³ a nie jest powodem do wzajemnej niechêci. Dotyczy to równie¿ kap³anów, którzy mog± odprawiaæ mszê w ró¿nym obrz±dku.
Wymienienie tych ko¶cio³ów na pocz±tku dokumentu, pokazuje, jak cenne jest dziedzictwo chrze¶cijañstwa bliskowschodniego dla ko¶cio³a zachodniego. Tradycja ka¿dego z wymienionych ko¶cio³ów jest staro¿ytna. Zw³aszcza je¶li odwo³aæ siê do Ko¶cio³a apostolskiego zak³adanego przez uczniów Jezusa. Taki jest patriarchat Aleksandrii obrz±dku koptyjskiego w Egipcie z tradycj± siêgaj±c± nawet I wieku, pó¼niej ze ¶w. Paw³em Pustelnikiem, ¶w Antonim, czy ko¶ció³ syryjski - tomaszowy, zwi±zany pó¼niej z Szymonem S³upnikiem, ¶w. Paw³em czy ¶w. Ignacym biskupem.
Niesamowita ró¿norodno¶æ tego dziedzictwa wi±¿e siê z charyzmatami, które s± obecne ale te¿ mo¿liwe i konieczne do odczytywania i dotycz± nie tylko wymiaru zbiorowego ale równie¿ a mo¿e szczególnie osobistego. Wszyscy chrze¶cijanie s± do tego powo³ani jak te¿ do odnajdywania swoich korzeni. Duch ¶w, który dzia³a jest ten sam dla wszystkich ko¶cio³ów i dla wszystkich nas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum