Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bo?ego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
//
zbyt drogi mi jeste¶
abym tandetnie sk³ada³ rêce
w pro¶bie albo podziêce
zbyt stare to szczê¶cie
abym w pó³ drogi na Kalwariê
nagle mia³ zawróciæ
bo Ciebie nie ma
wszêdzie mi jeste¶
nie nadesz³ym nadej¶ciem
do którego umieram coraz czê¶ciej
i teraz te¿ -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Matka Bo¿a do ¶w. Brygidy: – Mój p³aszcz to moja pokora. Gardz± ni± ci, którzy kochaj± ¶wiat. Uwa¿aj± j± za szaleñstwo, bo có¿ bardziej godnego wzgardy ni¿ byæ nazywan± kim¶ ¶miesznym, nie gniewaæ siê i nie odpowiadaæ na pomówienia? Có¿ wydaje siê byæ bardziej ¿a³osne ni¿ rezygnacja ze wszystkiego i do¶wiadczanie braków we wszystkim? Có¿ mo¿e byæ trudniejszego dla dzieci tego ¶wiata ni¿ niezwrócenie uwagi na drobn± niesprawiedliwo¶æ, ni¿ uwa¿anie siê za mniejsz± i bardziej niegodn± od innych?… Zaprawdê rozwa¿anie mojej pokory jest jak dobry p³aszcz, który ogrzewa tych, którzy go nosz± nie tylko w my¶lach, ale tak¿e w czynach.
ze ¶w. Brygid± Szwedzk±
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety. -------------
S³yszê mych przyjació³, którzy przebywaj± na ziemi i codziennie zanosz± do mnie ³zy i wzdychania. Widzê ich pracê i trud. Dlatego bêdê ich szukaæ… Jestem matk± wszystkich grzeszników, którzy chc± siê poprawiæ i maj± wolê, by wiêcej nie grzeszyæ przeciw Bogu. Tak, grzeszników chcê wzi±æ w obronê jak matka pe³na mi³o¶ci, która widzi swego nagiego syna napastowanego ostrym mieczem przez nieprzyjació³. Czy¿ taka matka dzielnie nie przeciwstawi siê niebezpieczeñstwom, aby uwolniæ syna i wydrzeæ go z r±k nieprzyjació³, i nie zatrzyma go z rado¶ci± w swoim ³onie? Tak i ja postêpujê i tak bêdê czyniæ wobec wszystkich grzeszników.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 3.Narodzenie Pana Jezusa. --------------------------
Ja jestem Maryja, która porodzi³a prawdziwego Boga i prawdziwego Cz³owieka, Syna Bo¿ego… Je¶li pragniesz mi³owaæ mego Syna bardziej ni¿ wszystko inne, powinna¶ i¶æ za s³owami, które On sam wypowiedzia³: „Sprzedaj wszystko, co posiadasz, i rozdaj ubogim, a potem chod¼ za Mn±”… Sprzeda³ wszystko ten, kto nie pragnie mieæ wiêcej, ni¿ wymaga umiarkowane utrzymanie w³asnego cia³a, a wszystko inne rozdaje ubogim.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Cierpliwo¶æ to co¶ wiêcej ni¿ zdobywanie miast, gdy¿ w tej cnocie cz³owiek pokonuje siebie samego, a jest to rzecz najtrudniejsza… Kiedy bêdziecie mieli to nieszczê¶cie spotkaæ jakich¶ niecierpliwych, powinni¶cie z Bo¿± pomoc± strzec swego jêzyka, aby¶cie ze wzglêdu na s³owa pe³ne zniecierpliwienia nie zniszczyli dobra ju¿ rozpoczêtego, ale aby¶cie na tyle, na ile jest to s³uszne i sprawiedliwe, sprawiali wra¿enie, jakby¶cie niczego nie s³yszeli; gdy¿ ci, którzy chc±, znajd± okazjê, aby we w³a¶ciwych s³owach wyraziæ to, co maj± w sercu.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
M±dro¶æ duchowa polega na powierzeniu swej woli Bogu i têsknocie ca³ym pragnieniem i czynami za tym, co niebieskie. Ta m±dro¶æ wiedzie ku szczê¶liwemu ¿yciu… Szukaj wiêc, córko moja, m±dro¶ci u tego, kto m±dry, czyli u mojego Syna. On jest niezawodnie M±dro¶ci±, z której pochodzi wszelka m±dro¶æ… Wo³am do ciebie jak matka do swego dziecka: mi³uj tak± m±dro¶æ, która wewn±trz jest jak z³oto, ale na zewn±trz godna pogardy, wewn±trz p³onie mi³o¶ci±, ale zewnêtrznie jest trudna, choæ brzemienna w czynach. Je¶li bêdzie ciê smuciæ twe brzemiê, to Pocieszycielem bêdzie ci Duch Bo¿y.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
(Ez 33,11)
Pan mówi: Nie chcê ¶mierci grzesznika, lecz aby siê nawróci³ i mia³ ¿ycie.
Ma to szczegolna wymowe dzisiaj, u nas w Syrii, gdzie zycia sie nie szanuje i stale slyszy sie o zadawaniu smierci, czyniac z tego akt religijny ktory ma sie podobac Bogu i czekac ich za to bedzie nagroda - ciezko zniewazajac ten sposob Milosiernego, Dobrego Boga, poniewaz On „nie chce smierci grzesznika”, a coz dopiero ludzi ktorzy wyznaja Go czystym sercem i do Niego sie uciekaja.
Ps 86
Panie, zmi³uj siê nade mn±
bo nieustannie wo³am do Ciebie.
Rozraduj ¿ycie swego s³ugi,
bo ku Tobie, Panie, wznoszê moj± duszê.
Ty¶ bowiem, Panie, dobry i ³askawy,
pe³en ³aski dla wszystkich, którzy Ciê wzywaj±
Uprowadzono ze srodka wioski znanego mi czlowieka, ojca moich serdecznych przyjaciol . Byc moze , ze chodzi im o syna, ktory sie doktoryzowal we Francji, odbywal staz w Anglii i pracowal w Aleppo. Jeszcze nie zadali okupu za niego. Starszy czlowiek prawdopodobnie wrzucony do jakiegos schowka w te lutowe zimna.
Nie jest to odosobniony przypadek. W kraju powstalo wiele szajek ktore bezkarnie moga grasowac pod sztandarem rewolucji, dajac sobie prawo do rozboju i lupiestwa. Najbardziej zagrozeni sa chrzescijanie, bo nie uzbrojeni i posiadaja pietno "niewiernosci" na sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum