WysĹ‚any: 9 Maj 2013, 22:46 CZYTANIA- Pi±tek - 10 MAJA 2013
Pi±tek - 10 MAJA 2013
(Dz 18,9-18)
Kiedy Paweł przebywał w Koryncie w nocy Pan przemówił do niego w widzeniu: Przestań się lękać, a przemawiaj i nie milcz, bo Ja jestem z tob± i nikt nie targnie się na ciebie, aby cię skrzywdzić, dlatego że wiele ludu mam w tym mie¶cie. Pozostał więc i głosił im słowo Boże przez rok i sze¶ć miesięcy. Kiedy Gallio został prokonsulem Achai, Żydzi jednomy¶lnie wyst±pili przeciw Pawłowi i przyprowadzili go przed s±d. Powiedzieli: Ten namawia ludzi, aby czcili Boga niezgodnie z Prawem. Gdy Paweł miał już usta otworzyć, Gallio przemówił do Żydów: Gdyby tu chodziło o jakie¶ przestępstwo albo zły czyn, zaj±łbym się wami, Żydzi, jak należy, ale gdy spór toczy się o słowa i nazwy, i o wasze Prawo, rozpatrzcie to sami. Ja nie chcę być sędzi± w tych sprawach. I wypędził ich z s±du. A wszyscy /Grecy/, schwyciwszy przewodnicz±cego synagogi, Sostenesa, bili go przed s±dem, lecz Galliona nic to nie obchodziło. Paweł pozostał jeszcze przez dłuższy czas, potem pożegnał się z braćmi i popłyn±ł do Syrii, a z nim Pryscylla i Akwila. W Kenchrach ostrzygł głowę, bo złożył taki ¶lub.
(Ps 47,2-7)
REFREN: Pan Bóg jest królem całej naszej ziemi
Wszystkie narody klaskajcie w dłonie,
radosnym głosem wykrzykujcie Bogu,
bo Pan Najwyższy straszliwy,
jest wielkim Królem nad cał± ziemi±.
On nam poddaje narody
i ludy rzuca pod nasze stopy.
Wybiera nam na dziedzictwo
chlubę Jakuba, którego miłuje.
Bóg wstępuje w¶ród radosnych okrzyków,
Pan wstępuje przy dĽwięku tr±by.
¦piewajcie psalmy Bogu, ¶piewajcie,
¶piewajcie Królowi naszemu, ¶piewajcie.
(J 16,28)
Wyszedłem od Ojca i na ¶wiat przyszedłem, znowu opuszczam ¶wiat i wracam do Ojca.
(J 16,20-23a)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Wy będziecie płakać i zawodzić, a ¶wiat się będzie weselił. Wy będziecie się smucić, ale smutek wasz zamieni się w rado¶ć. Kobieta, gdy rodzi, doznaje smutku, bo przyszła jej godzina. Gdy jednak urodzi dziecię, już nie pamięta o bólu z powodu rado¶ci, że się człowiek narodził na ¶wiat. Także i wy teraz doznajecie smutku. Znowu jednak was zobaczę, i rozraduje się serce wasze, a rado¶ci waszej nikt wam nie zdoła odebrać. W owym za¶ dniu o nic Mnie nie będziecie pytać.
...............................................
www.mateusz.pl/czytania
"Przestań się lękać, a przemawiaj i nie milcz, bo Ja jestem z tob± ..."
Takiemu upomnieniu nie sposob sie oprzec.
"rozraduje się serce wasze, a rado¶ci waszej nikt wam nie zdoła odebrać. ... o nic Mnie nie będziecie pytać. "
Jesli Twoje Milosierdzie na to pozwoli, bedziemy patrzec na Ciebie w zachwycie.
"Przestań się lękać, a przemawiaj i nie milcz, bo Ja jestem z tob± i nikt nie targnie się na ciebie" czlowiek boi sie drugiego czlowieka. Jego zlych zamiarow w stosunku do siebie. Bog daje czlowiekowi moc, ale nie zawsze jest latwo w to uwierzyc.
"Kobieta, gdy rodzi, doznaje smutku, bo przyszła jej godzina. Gdy jednak urodzi dziecię, już nie pamięta o bólu z powodu rado¶ci, że się człowiek narodził na ¶wiat" tym jest nasza wiara w Milosc i Milosierdzie. Jest wypelniona smutkiem i spotyka sie pogarda ze strony innych. Jezus nas przekonuje, ze nie ma zycia bez smutku, ale uwienczeniem naszego zycia w Wierze jest Radosc.
Nie moĹĽesz pisać nowych tematĂłw Nie moĹĽesz odpowiadać w tematach Nie moĹĽesz zmieniać swoich postĂłw Nie moĹĽesz usuwać swoich postĂłw Nie moĹĽesz gĹ‚osować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum