Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - Sobota - 11 MAJA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 10 Maj 2013, 20:59   CZYTANIA - Sobota - 11 MAJA 2013

Sobota - 11 MAJA 2013

(Dz 18,23-28)
Pawe³ zabawi³ w Antiochii pewien czas i wyruszy³, aby obej¶æ kolejno krainê galack± i Frygiê, umacniaj±c wszystkich uczniów. Pewien ¯yd, imieniem Apollos, rodem z Aleksandrii, cz³owiek uczony i znaj±cy ¶wietnie Pisma, przyby³ do Efezu. Zna³ on ju¿ drogê Pañsk±, przemawia³ z wielkim zapa³em i naucza³ dok³adnie tego, co dotyczy³o Jezusa, znaj±c tylko chrzest Janowy. Zacz±³ on odwa¿nie przemawiaæ w synagodze. Gdy go Pryscylla i Akwila us³yszeli, zabrali go z sob± i wy³o¿yli mu dok³adnie drogê Bo¿±. A kiedy chcia³ wyruszyæ do Achai, bracia napisali list do uczniów z poleceniem, aby go przyjêli. Gdy przyby³, pomaga³ bardzo za ³ask± /Bo¿±/ tym, co uwierzyli. Dzielnie uchyla³ twierdzenia ¯ydów, wykazuj±c publicznie z Pism, ¿e Jezus jest Mesjaszem.

(Ps 47,2-3.8-10)
REFREN: Pan Bóg jest królem ca³ej naszej ziemi

Wszystkie narody klaskajcie w d³onie,
radosnym g³osem wykrzykujcie Bogu,
bo Pan Najwy¿szy jest straszliwy,
jest wielkim Królem nad ca³± ziemi±.

Gdy¿ Bóg jest Królem ca³ej ziemi,
hymn za¶piewajcie!
Bóg króluje nad narodami,
Bóg zasiada na swym ¶wiêtym tronie.

Po³±czyli siê w³adcy narodów
z ludem Boga Abrahama.
Bo mo¿ni ¶wiata nale¿± do Boga:
On za¶ jest najwy¿szy.

(J 16,28)
Wyszed³em od Ojca i na ¶wiat przyszed³em, znowu opuszczam ¶wiat i wracam do Ojca.

(J 16,23b-28)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Zaprawdê, zaprawdê, powiadam wam: O cokolwiek by¶cie prosili Ojca, da wam w imiê moje. Do tej pory o nic nie prosili¶cie w imiê moje: Pro¶cie, a otrzymacie, aby rado¶æ wasza by³a pe³na. Mówi³em wam o tych sprawach w przypowie¶ciach. Nadchodzi godzina, kiedy ju¿ nie bêdê wam mówi³ w przypowie¶ciach, ale ca³kiem otwarcie oznajmiê wam o Ojcu. W owym dniu bêdziecie prosiæ w imiê moje, i nie mówiê, ¿e Ja bêdê musia³ prosiæ Ojca za wami. Albowiem Ojciec sam was mi³uje, bo wy¶cie Mnie umi³owali i uwierzyli, ¿e wyszed³em od Boga. Wyszed³em od Ojca i przyszed³em na ¶wiat; znowu opuszczam ¶wiat i idê do Ojca.
....................................................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 11 Maj 2013, 02:45   

Pawel chodzil i umacnial wszystkich uczniow. Jak bardzo wszyscy potrzebujemy umocnienia w wierze. Po to potrzebna jest wspolnota i wspolna modlitwa. Caly czas trzeba siebie umacniac w wierze i w Bogu.

"Po³±czyli siê w³adcy narodów
z ludem Boga Abrahama.
Bo mo¿ni ¶wiata nale¿± do Boga:
On za¶ jest najwy¿szy"

Aby tak bylo, aby mozni tego swiata i rzadzacy krajami nalezeli do Pana. Aby rzadzili wedlug zasad milosci, prawa i sprawiedliwosci. Modlmy sie o pokoj na swiecie, pokoj w Syrii i pokoj w naszych duszach

"Pro¶cie, a otrzymacie, aby rado¶æ wasza by³a pe³na" to jest radosc, o ktorej mowil wczoraj Papiez Franciszek. Jest to radosc naszej wiary, nadziei i milosci, czyli trwania w nauce Chrystusa

dbb

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 11 Maj 2013, 11:45   

Prosmy Boga,aby radosc nasza byla pelna. Prosmy z wiara bez cienia zwatpienia. Wspieraj nas w tym Duchu Swiety.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu