Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
CZYTANIA - Sobota - 18 MAJA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 17 Maj 2013, 21:23   CZYTANIA - Sobota - 18 MAJA 2013

Sobota - 18 MAJA 2013

(Dz 28,16-20.30-31)
Gdy¶my weszli do Rzymu, pozwolono Paw³owi mieszkaæ prywatnie razem z ¿o³nierzem, który go pilnowa³. Po trzech dniach poprosi³ on do siebie najznakomitszych ¯ydów. A kiedy siê zeszli, mówi³ do nich: Nie uczyni³em, bracia, nic przeciwko narodowi lub zwyczajom ojczystym, a jednak wydany zosta³em jako wiêzieñ w rêce Rzymian, którzy po rozpatrzeniu sprawy chcieli mnie wypu¶ciæ, dlatego ¿e nie ma we mnie winy zas³uguj±cej na ¶mieræ. Poniewa¿ jednak ¯ydzi sprzeciwiali siê temu, musia³em odwo³aæ siê do Cezara - bynajmniej nie w zamiarze oskar¿enia w czymkolwiek mojego narodu. Dlatego te¿ zaprosi³em was, aby siê z wami zobaczyæ i rozmówiæ, bo dla nadziei Izraela d¼wigam te kajdany. Przez ca³e dwa lata pozosta³ w wynajêtym przez siebie mieszkaniu i przyjmowa³ wszystkich, którzy do niego przychodzili, g³osz±c królestwo Bo¿e i nauczaj±c o Panu Jezusie Chrystusie zupe³nie swobodnie, bez przeszkód.

(Ps 11,4.5.7)
REFREN: Twoje oblicze ujrz± ludzie prawi
lub: Alleluja

Pan w ¶wiêtym swoim przybytku,
na niebiosach tron Pana.
Oczy Jego patrz±,
a powieki ¶ledz± synów ludzkich.

Bada Pan sprawiedliwego i wystêpnego,
nie cierpi Jego dusza mi³uj±cych nieprawo¶æ.
Bo Pan jest sprawiedliwy i sprawiedliwo¶æ kocha,
ludzie prawi ujrz± Jego oblicze.

(J 16,7.13)
Po¶lê Wam Ducha Prawdy, On was doprowadzi do ca³ej prawdy.

(J 21,20-25)
Gdy Jezus zmartwychwsta³y ukaza³ siê uczniom nad jeziorem Genezaret, Piotr obróciwszy siê zobaczy³ id±cego za sob± ucznia, którego mi³owa³ Jezus, a który to w czasie uczty spoczywa³ na Jego piersi i powiedzia³: Panie, kto jest ten, który Ciê zdradzi? Gdy wiêc go Piotr ujrza³, rzek³ do Jezusa: Panie, a co z tym bêdzie? Odpowiedzia³ mu Jezus: Je¿eli chcê, aby pozosta³, a¿ przyjdê, co tobie do tego? Ty pójd¼ za Mn±. Rozesz³a siê w¶ród braci wie¶æ, ¿e uczeñ ów nie umrze. Ale Jezus nie powiedzia³ mu, ¿e nie umrze, lecz: Je¶li Ja chcê, aby pozosta³ a¿ przyjdê, co tobie do tego? Ten w³a¶nie uczeñ daje ¶wiadectwo o tych sprawach i on je opisa³. A wiemy, ¿e ¶wiadectwo jego jest prawdziwe. Jest ponadto wiele innych rzeczy, których Jezus dokona³, a które, gdyby je szczegó³owo opisaæ, to s±dzê, ¿e ca³y ¶wiat nie pomie¶ci³by ksi±g, które by trzeba napisaæ.
.........................................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 18 Maj 2013, 03:51   

"Dlatego te¿ zaprosi³em was, aby siê z wami zobaczyæ i rozmówiæ, bo dla nadziei Izraela d¼wigam te kajdany" Komunikacja i dialog z drugim czlowiekiem sa przejawem milosci blizniego.

"Je¿eli chcê, aby pozosta³, a¿ przyjdê, co tobie do tego? Ty pójd¼ za Mn±" nie chce sie z nikim porownywac, nie chce z nimik konkurowac. Chce isc za Toba Jezu.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 18 Maj 2013, 09:51   

Pojsc za Chrystusem , to wpatrywac sie w Niego, a nie rozgladac sie po innych z obawa , ze moga mnie wyprzedzic albo zagrozic mojej pozycji. Duchem kosciola jest braterska milosc sluzebna a nie wzajemne konkurowanie. „Co tobie do tego” jest bardzo lakoniczna ale i bardzo wymowna forma upomnienia Piotra i MNIE ROWNIEZ.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 18 Maj 2013, 09:52   

Pawel mowil o swoim wiezieniu domowym , ze „g³osil w nim królestwo Bo¿e i nauczal o Panu Jezusie Chrystusie zupe³nie swobodnie, bez przeszkód”. Nie ma okolicznosci w ktorych nie moznaby glosic Bozego Krolestwa.

Jakie to tragiczne i bardzo dobrze znane z naszej historii, ze ci ktorzy poswiecaja sie dla swojego kraju, przez ten kraj bywaja odrzucani, przesladowani, niszczeni. Sw. Pawel tlumaczy Zydom, ze nie wystepuje przeciwko nim, ale wprost przeciwnie, to „dla nadziei Izraela d¼wiga te kajdany”

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 18 Maj 2013, 14:31   

I tacy ludzie chociaz sa torturowani i usmiercani pozostaja niesmiertelni i to oni trzymaja ducha narodowego oraz ducha poczucia sprawiedliwosci i milosci

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu