WysĹany: 21 Maj 2013, 22:39 CZYTANIA - Środa - 22 MAJA 2013
Środa - 22 MAJA 2013
(Syr 4,11-19)
Mądrość wywyższa swych synów i ma pieczę o tych, którzy jej szukają. Kto ją miłuje, miłuje życie, a kto dla niej rano wstaje, będzie napełniony weselem. Kto ją posiądzie, odziedziczy chwałę, a gdzie ona wejdzie, tam Pan błogosławi. Którzy jej służą, oddają cześć Świętemu, a miłujących ją Pan będzie miłował. Kto jej słucha, sądzić będzie narody, a kto do niej się przykłada, mieszkać będzie spokojnie. Kto jej zaufa, ten ją odziedziczy i posiadać ją będą jego pokolenia. W początkach powiedzie go trudnymi drogami, bojaźnią i strachem go przejmie, dręczyć go będzie swoją nauką, aż nabierze zaufania do jego duszy i wypróbuje go przez swe nakazy; następnie powróci do niego po drodze gładkiej i rozraduje go, i odkryje mu swe tajemnice. A jeśliby zszedł na bezdroża, opuści go i odda w moc jego upadku.
(Ps 119,165.168.171-172.174-175)
REFREN: Obfity pokój miłującym Prawo
Obfity pokój dla miłujących Twoje Prawo,
i nigdy się nie potkną.
Przestrzegam Twoich postanowień i napomnień,
bo wszystkie moje drogi są przed Tobą.
Niech moje wargi rozbrzmiewają hymnem,
bo mnie nauczasz Twych ustaw.
Niech mój język opiewa Twoje słowo,
bo wszystkie Twe przykazania są sprawiedliwe.
Pragnę Twojej pomocy, Panie,
a Prawo Twoje jest moją rozkoszą.
Niech żyje moja dusza i niech Ciebie chwali,
niech mnie wspierają Twoje wyroki.
(J 14,6)
Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie.
(Mk 9,38-40)
Apostoł Jan rzekł do Jezusa: Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami. Lecz Jezus odrzekł: Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami.
..........................................
www.mateusz.pl/czytania
Madrosc to dla mnie rowniez pokora i przekonanie o tym, ze nigdy nie mozemy jej posiasc na stale, ze zawsze jej poszukiwac i ja szlifowac.
Nie jest wyuczona z podrecznikow i nie zalezy od znajomosci faktow, lecz wyciagania z nich wnioskow i stosowaniu tych wnioskow w zyciu. Madrosc pokornie podaza trudna droga wyborow i decyzji. Madrosc to Wiara, Nadzieja i Milosc. To szacunek dla drugiego czlowieka bez wzgledu na stan jego wyksztalcenia, majatku, czy zajmowana fukcje. Madrosc to dostrzeganie Boga w drugim czlowieku.
To my chcemy wyznaczac sposoby dzialania drugiemu czlowiekowi, mowic mu co i gdzie ma robic. To my ludzie tworzymy podzialy na nas i was.
Chcemy siebie, a tym bardziej innych zaszufladkowac, wlozyc do wyznaczonych przez nas foremek, ktore z powodu naszej pychy i slabosci sa dla nas symbolem jedynej, slusznej racji. Dla Chrystusa nie liczy sie kto i gdzie robi lecz CO robi. Czy slowami i i czynami postepuje dobrze, czyli zgodnie z Jego nauka. On bedzie nas z tego rozliczal.
Chrystus zaklada, ze „dobrze o Nim mowi” , kto czyni cuda w Jego imie i bynajmniej nie stawia mu z tego powodu zadnych wymogow formalnych. Chrystus nie chce aby cuda, oraz wszelkie sposoby czynienia dobra traktowac posesywnie, czyniac z tego wlasnosc osoby lub okreslonej tylko grupy. Chrystus pragnie aby dobro bylo powszechne i aby szanowac je obojetnie kto bylby jego autorem, bowiem jedyny jest rzeczywisty jego Autor, a mianowicie Bog.
W sercu człowieka jest coś co nie jest Boże, a co widoczne jest trochę nawet w pytaniu zadanym Jezusowi przez Jana.
Jest w nas jakaś skłonność do zamykania się w swojej wspólnocie , swoim kręgu osób, do dzielenia ludzi na "my" i "oni", do radowania się swoim małym szczęściem nie pozwalając sobie na doświadczenie czegoś znacznie większego.
To jest coś co ogranicza, co często nie pozwala rozwinąć skrzydeł...
Módlmy się o Ducha Pana, abyśmy umieli patrzeć na świat i ludzi wokół coraz bardziej Jego oczami...
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum