Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - NIEDZIELA - 10LISTOPADA 2013
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 9 Listopad 2013, 20:44   Czytania - NIEDZIELA - 10LISTOPADA 2013

10 LISTOPADA 2013

XXXII niedziela zwyk³a

(2 Mch 7,1-2.9-14)
Zdarzy³o siê, ¿e siedmiu braci razem z matk± zosta³o schwytanych. Bito ich biczami i rzemieniami, gdy¿ król chcia³ ich zmusiæ, aby skosztowali wieprzowiny zakazanej przez Prawo. Jeden z nich, przemawiaj±c w imieniu wszystkich, tak powiedzia³: O co pragniesz zapytaæ i czego dowiedzieæ siê od nas? Jeste¶my bowiem gotowi raczej zgin±æ, ani¿eli przekroczyæ ojczyste prawa. W chwili, gdy oddawa³ ostatnie tchnienie, powiedzia³: Ty, zbrodniarzu, odbierasz nam to obecne ¿ycie. Król ¶wiata jednak nas, którzy umieramy za Jego prawa, wskrzesi i o¿ywi do ¿ycia wiecznego. Po nim by³ mêczony trzeci. Na ¿±danie natychmiast wysun±³ jêzyk, a rêce wyci±gn±³ bez obawy i mê¿nie powiedzia³: Od Nieba je otrzyma³em, ale dla Jego praw nimi gardzê, a spodziewam siê, ¿e od Niego ponownie je otrzymam. Nawet sam król i ca³e jego otoczenie zdumiewa³o siê odwag± m³odzieñca, jak za nic mia³ cierpienia. Gdy ten ju¿ zakoñczy³ ¿ycie, takim samym katuszom poddano czwartego. Konaj±c tak powiedzia³: Lepiej jest nam, którzy giniemy z ludzkich r±k, w Bogu pok³adaæ nadziejê, ¿e znów przez Niego bêdziemy wskrzeszeni. Dla ciebie bowiem nie ma wskrzeszenia do ¿ycia.

(Ps 17,1.5-6.8.15)
REFREN: Gdy zmartwychwstanê, bêdê widzia³ Boga

Rozwa¿, Panie, moj± s³uszn± sprawê,
us³ysz moje wo³anie,
wys³uchaj modlitwy
moich warg nieob³udnych.

Moje kroki mocno trzyma³y siê Twoich ¶cie¿ek,
nie zachwia³y siê moje stopy.
Wo³am do Ciebie, bo Ty mnie, Bo¿e, wys³uchasz;
nak³oñ ku mnie Twe ucho, us³ysz moje s³owo.

Strze¿ mnie jak ¼renicy oka,
skryj mnie w cieniu Twych skrzyde³.
A ja w sprawiedliwo¶ci ujrzê Twe oblicze,
ze snu powstaj±c nasycê siê Twym widokiem.

(2 Tes 2,16-3,5)
Sam Pan nasz Jezus Chrystus i Bóg, Ojciec nasz, który nas umi³owa³ i przez ³askê udzieli³ nam nie koñcz±cego siê pocieszenia i dobrej nadziei, niech pocieszy serca wasze i niech utwierdzi we wszelkim czynie i dobrej mowie! Poza tym, bracia, módlcie siê za nas, aby s³owo Pañskie rozszerza³o siê i rozs³awi³o, podobnie jak jest po¶ród was, aby¶my byli wybawieni od ludzi przewrotnych i z³ych, albowiem nie wszyscy maj± wiarê. Wierny jest Pan, który umocni was i ustrze¿e od z³ego. Co do was, ufamy w Panu, ¿e to, co nakazujemy, czynicie i bêdziecie czyniæ. Niechaj Pan skieruje serca wasze ku mi³o¶ci Bo¿ej i cierpliwo¶ci Chrystusowej!

(Ap 1,5-6)
Jezus Chrystusa jest Pierworodnym umar³ych, Jemu chwa³a i moc na wieki wieków!

(£k 20,27-38)
Podesz³o do Jezusa kilku saduceuszów, którzy twierdz±, ¿e nie ma zmartwychwstania, i zagadnêli Go w ten sposób: Nauczycielu, Moj¿esz tak nam przepisa³: Je¶li umrze czyj¶ brat, który mia³ ¿onê, a by³ bezdzietny, niech jego brat we¼mie wdowê i niech wzbudzi potomstwo swemu bratu. Otó¿ by³o siedmiu braci. Pierwszy wzi±³ ¿onê i umar³ bezdzietnie. Wzi±³ j± drugi, a potem trzeci, i tak wszyscy pomarli, nie zostawiwszy dzieci. W koñcu umar³a ta kobieta. Przy zmartwychwstaniu wiêc którego z nich bêdzie ¿on±? Wszyscy siedmiu bowiem mieli j± za ¿onê. Jezus im odpowiedzia³: Dzieci tego ¶wiata ¿eni± siê i za m±¿ wychodz±. Lecz ci, którzy uznani zostan± za godnych udzia³u w ¶wiecie przysz³ym i w powstaniu z martwych, ani siê ¿eniæ nie bêd±, ani za m±¿ wychodziæ. Ju¿ bowiem umrzeæ nie mog±, gdy¿ s± równi anio³om i s± dzieæmi Bo¿ymi, bêd±c uczestnikami zmartwychwstania. A ¿e umarli zmartwychwstaj±, to i Moj¿esz zaznaczy³ tam, gdzie jest mowa "O krzaku", gdy Pana nazywa Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Bóg nie jest [Bogiem] umar³ych, lecz ¿ywych; wszyscy bowiem dla Niego ¿yj±.
...............................
www.mateusz.pl/czytania

AnnaC

Miejscowosc: Warszawa, Jerozolima
WysÅ‚any: 10 Listopad 2013, 07:12   

Dzisiejsze Czyt 1. i S³owo Ew, wie¶æ o tym, ¿e istnieje zmartwychwstanie szczególnie g³êboko dotyka mojego serca - czas p³ynie, wszystko siê zmienia, ale ¿ycie cz³owieka, moje nie koñczy siê na tym tu na ziemi, ma dalej trwaæ. I to dalsze jego trwanie nie ma byc odp³at±, jak s³yszê, tylko nagrod±, znów darmow±, jak wszystko, co dosta³am od Pana.
G³êboko dotyka mnie te¿ to, ¿e istnieje nie tylko zmartwychwstanie cia³a kiedy¶, ale jeszce tu na ziemi zmartwychwstanie ducha - po wszelkich naszych "smierciach". Tylko Pan daje ¿ycie, jest ¯yciem, jest Bogiem ¿ywych. Dla niego ¿yjemy, ¿yjê.
Ale czy moje ¿ycie pokazuje, ¿e wierzê w to, ¿e nie zabiorê TAM wszystkich swoich "majêtno¶ci"?

Alina

WysÅ‚any: 10 Listopad 2013, 09:13   

Bóg nie jest [Bogiem] umar³ych, lecz ¿ywych; wszyscy bowiem dla Niego ¿yj±.

To zdanie szczególnie mnie porusza dzisiaj. ¦w. Ignacy Loyola powiedzia³: cz³owiek stworzony jest, aby Pana Boga swego chwali³, czci³ i Jemu s³u¿y³...
Cz³owiek, który przychodzi na ¶wiat- ¿yje najpierw dla siebie. To ¿ycie "dla siebie" trwa czêsto latami. Nie mo¿na jednak zatrzeæ ca³kowicie Bo¿ego obrazu w sobie. Z czasem przychodzi zrozumienie, ¿e prawdziwe ¿ycie zaczyna siê z chwil±, gdy zaczyna siê ¿yæ dla innych. Niekiedy potrzeba ca³ego ¿ycia, aby to zrozumieæ. ¯ycie dla innych jest jednocze¶nie ¿yciem dla Boga, jest oddaniem Jemu chwa³y, jest spe³nieniem, powrotem do ¬ród³a.
Wierzê, ¿e kiedy¶ w tym ¶wiecie przysz³ym, w tym nowym ¿yciu dla Niego- odnajdziemy t± poszukiwan± i wymarzon± Pe³niê. To w³a¶nie bêdzie powrotem do Domu.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 10 Listopad 2013, 10:32   

Uczeni saduceusze chca wykazac Jezusowi, ze nauka o zmartwychwstaniu jest nie tylko niedorzeczna, ale kloci sie z najwiekszym autorytetem – Prawem Bozym wszczynaja dyspute z Jezusem. Niedorzeczna wydaje sie im sama mysl o powrocie duszy do cielesnej formy po raz drugi, gdy materialnie cialo ludzkie uleglo zniszczeniu i rozpadowi. Niedorzeczny jest dla nich taki poglad rowniez z punktu widzenia Prawa, bo przeciez nie moze ono usprawiedliwiac malzenstwa jednej kobiety z siedmioma mezami jednoczesnie. Dla nich wiara w zmartwychwstanie jest nie tylko niedorzeczna ale w pewnym sensie rowniez niemoralna. Jak zwykle, ci ktorzy zarzucajac Jezusowi brak logiki lub brak rozumienia Prawa, okazuja sie osobami pozbawionymi prawdziwej madrosci i rozeznania. „Bog jest Bogiem zywych a nie umarlych”. Abraham, Izaak i Jakub dla Niego sa zyjacy i tacy sami sa dla naszej wiary, inaczej nie mialaby sensu prosba o wstawiennictwo swietych, ani tez modlitwa za zmarlych. Zmartwychwstanie zas to nie jest powrot do zycia ale wejscie w inny jego wymiar, wymair zycia przebostwionego. W zwiazku z tym rowniez forma zycia wspolnotowego po zmartwychwstaniu bedzie inna i w zadnym wypadku nie bedzie to powielaniem form zycia ziemskiego. Czlowiek zmartwychwstaly bedzie „dzieckiem Bozym”, zyl bedzie „jak aniol” , nie tylko nie zaprzeczajac przez to swojemu czlowieczenstwu, ale doprowadzajac je w ten sposob do szczytu , do pelni dojrzalosci i osiagajac w ten sposob szczescie do ktorego Bog czlowieka od poczatku stworzenia powolal, czyli Pelnie Zycia.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 10 Listopad 2013, 12:21   

Na pierwszy rzut oka mogloby sie wydawac, ze owych siedmiu braci i ich matka sa po prostu fanatykami i przynajmniej w jakiejs mierze zasluzyli na kare. Byla ona okrutna i nieludzka, ale oni nie byli bez winy. Tymaczasem nie chodzilo im o kawalek swinskiego miesa, ale o Prawo Boze i z tym co sie z nim wiaze, a wiec ich sumienie , oraz obietnica zycia zmartwychwstalego. Ksiega ta jest swiadectwem wiary w nowe zycie, pelne radosci, pokoju i chwaly, ktore jak uzupelnia dzisiejszy psalm, bedzie pelnym szczescia obcowaniem z Bogiem. Zachowanie tyrana nie bylo zwyklym uporem odnoszacym sie tylko do kawalka swinskiego miesa, ale pretensja by zmienic Prawo Boze swoim prawem i traktowania swojej wladzy ponad Boza wladza , a wiec jawi sie tutaj w roli antyboga, jako Jego przeciwnik, czyli szatan. Nie mieso bylo istotne, ale czlowiek i szatanska proba zapanowania nad nim jako wyraz sprzeciwu i konkurencji z Bogiem prawdziwym. Szatan ma do zaoferowania czlowiekowi pieklo, Bog Pelnie Zycia.

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 10 Listopad 2013, 12:39   

"Bóg nie jest [Bogiem] umar³ych, lecz ¿ywych; wszyscy bowiem dla Niego ¿yj±" przypominaja mi inen slowa z Ewangelii:

Niech wasze serca siê nie trwo¿±. Wierzycie w Boga i we Mnie wierzcie. W domu mego Ojca jest wiele mieszkañ; gdyby tak nie by³o, to bym wam powiedzia³, Teraz idê tam, aby przygotowaæ wam miejsce. A je¶li pójdê i przygotujê wam miejsce, to znowu powrócê i zabiorê was do siebie, aby¶cie byli tam, gdzie Ja jestem. A znacie drogê tam, dok±d idê".Ewangelia wg ¦w. Jana 14 , 1-6

karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 11 Listopad 2013, 01:18   Dlaczego ¶wiat nie jest dobry?

(..)Skala nieszczê¶æ jest tak wysoka: niesprawiedliwe rz±dy, terror tajnej policji, tortury, zsy³ki, wiêzienia, choroby, na które brak lekarstw dla biednych... W tym czasie wyrzucane s± pieni±dze na udoskonalanie narzêdzi ¶mierci, na wyrafinowany luksus dla bogatych i luksus og³upiaj±cy dla ¶rednich. Dla biednych natomiast pozostaje straszna alternatywa buntu lub rezygnacji.
o. Zygmunt Kwiatkowski

http://www.katolik.pl/dla...765,416,cz.html

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu