Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - IV NIEDZIELA WIELKANOCNA - 11MAJA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 10 Maj 2014, 15:36   Czytania - IV NIEDZIELA WIELKANOCNA - 11MAJA 2014

IV Niedziela Wielkanocna, 11 MAJA 2014

(Dz 2,14a.36-41)
Wtedy stan±³ Piotr razem z Jedenastoma i przemówi³ do nich dono¶nym g³osem: Niech wiêc ca³y dom Izraela wie z niewzruszon± pewno¶ci±, ¿e tego Jezusa, którego wy¶cie ukrzy¿owali, uczyni³ Bóg i Panem, i Mesjaszem. Gdy to us³yszeli, przejêli siê do g³êbi serca: Có¿ mamy czyniæ, bracia? - zapytali Piotra i pozosta³ych Aposto³ów. Nawróæcie siê - powiedzia³ do nich Piotr - i niech ka¿dy z was ochrzci siê w imiê Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a we¼miecie w darze Ducha ¦wiêtego. Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy s± daleko, a których powo³a Pan Bóg nasz. W wielu te¿ innych s³owach dawa³ ¶wiadectwo i napomina³: Ratujcie siê spo¶ród tego przewrotnego pokolenia! Ci wiêc, którzy przyjêli jego naukê, zostali ochrzczeni. I przy³±czy³o siê owego dnia oko³o trzech tysiêcy dusz.

(Ps 23,1-6)
REFREN: Pan mym pasterzem: nie brak mi niczego

Pan jest moim pasterzem:
niczego mi nie braknie,
pozwala mi le¿eæ
na zielonych pastwiskach.

Prowadzi mnie nad wody gdzie mogê odpocz±æ,
orze¼wia moj± duszê.
Wiedzie mnie po w³a¶ciwych ¶cie¿kach
przez wzgl±d na swoj± chwa³ê.

Chocia¿bym przechodzi³ przez ciemn± dolinê
z³a siê nie ulêknê, bo Ty jeste¶ ze mn±.
Kij Twój i laska pasterska
s± moja pociech±.

Stó³ dla mnie zastawiasz
na oczach mych wrogów;
namaszczasz mi g³owê olejkiem,
kielich mój pe³ny po brzegi.

Dobroæ i ³aska pójd± w ¶lad za mn±
przez wszystkie dni ¿ycia
i zamieszkam w domu Pana
po najd³u¿sze czasy.

(1 P 2,20b-25)
To siê Bogu podoba, je¿eli dobrze czynicie, a przetrzymacie cierpienia. Do tego bowiem jeste¶cie powo³ani. Chrystus przecie¿ równie¿ cierpia³ za was i zostawi³ wam wzór, aby¶cie szli za Nim Jego ¶ladami. On grzechu nie pope³ni³, a w Jego ustach nie by³o podstêpu. On, gdy Mu z³orzeczono, nie z³orzeczy³, gdy cierpia³, nie grozi³, ale oddawa³ siê Temu, który s±dzi sprawiedliwie. On sam, w swoim ciele poniós³ nasze grzechy na drzewo, aby¶my przestali byæ uczestnikami grzechów, a ¿yli dla sprawiedliwo¶ci - Krwi± Jego zostali¶cie uzdrowieni. B³±dzili¶cie bowiem jak owce, ale teraz nawrócili¶cie siê do Pasterza i Stró¿a dusz waszych.

(J 10,14)
Ja jestem dobrym Pasterzem i znam owce moje, a moje Mnie znaj±.

(J 10,1-10)
Zaprawdê, zaprawdê, powiadam wam: Kto nie wchodzi do owczarni przez bramê, ale wdziera siê inn± drog±, ten jest z³odziejem i rozbójnikiem. Kto jednak wchodzi przez bramê, jest pasterzem owiec. Temu otwiera od¼wierny, a owce s³uchaj± jego g³osu; wo³a on swoje owce po imieniu i wyprowadza je. A kiedy wszystkie wyprowadzi, staje na ich czele, a owce postêpuj± za nim, poniewa¿ g³os jego znaj±. Natomiast za obcym nie pójd±, lecz bêd± uciekaæ od niego, bo nie znaj± g³osu obcych. Tê przypowie¶æ opowiedzia³ im Jezus, lecz oni nie pojêli znaczenia tego, co im mówi³. Powtórnie wiêc powiedzia³ do nich Jezus: Zaprawdê, zaprawdê, powiadam wam: Ja jestem bram± owiec. Wszyscy, którzy przyszli przede Mn±, s± z³odziejami i rozbójnikami, a nie pos³ucha³y ich owce. Ja jestem bram±. Je¿eli kto¶ wejdzie przeze Mnie, bêdzie zbawiony - wejdzie i wyjdzie, i znajdzie paszê. Z³odziej przychodzi tylko po to, aby kra¶æ, zabijaæ i niszczyæ. Ja przyszed³em po to, aby /owce/ mia³y ¿ycie i mia³y je w obfito¶ci.
................................
www.mateusz.pl/czytania

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 10 Maj 2014, 18:26   

Trudno mi zrozumiec te niedzielna Ewangelie. Moze dlatego jest ona trudna, bo nie znam zwyczajow pasterzy i ich owiec. Jako tako znam siebie i dzieki temu rozumiem zdanie Jezusa:

"Ja przyszed³em po to, aby /owce/ mia³y ¿ycie i mia³y je w obfito¶ci.

Przeszlam przez brame, ktora jest Jezus; zyskalam w NIM zycie i mam je, uwazam, w obfitosci. Dzieki Ci, Panie!

Pan jest moim pasterzem:
niczego mi nie braknie,
pozwala mi le¿eæ
na zielonych pastwiskach.
...
Dobroæ i ³aska pójd± w ¶lad za mn±
przez wszystkie dni ¿ycia
i zamieszkam w domu Pana
po najd³u¿sze czasy.

/z Ps.23/

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 11 Maj 2014, 08:49   

Nie wszyscy pasterze ktorzy sie nimi mienia sa prawdziwymi pasterzami, bo tym moze byc tylko ktos kto kieruje sie duchem Jezusa, duchem milosci i prawdy, tylko ten kto kto nie jest demagogiem, nie ucieka sie do manipulacji, nie zabiega o osobiste korzysci kosztem innych, poniewaz jego jedyna troska jest zadza tego aby sie jak najbardziej wzbogacic i miec jak najwiecej wladzy, nie baczac na dobro tych o ktorych powinien sie troszczyc. Dobry pasterz , przeciwnie, opiera swa posluge na osobistej znajomosci owiec i ich osobistym do niego zaufaniu.

Alina

WysÅ‚any: 11 Maj 2014, 09:57   

Dobry pasterz to ten, który najpierw sam wchodzi przez Bramê. Dobry pasterz to ten, którego serce bliskie jest serca Pana. Dobry pasterz to ten, którego ¿ycie spójne jest ze s³owami i przenikniête Bo¿ym Duchem. G³os dobrego pasterza jest rozpoznawalny dla owiec, bo g³os ten ma w sobie co¶ z g³osu Pana , a ten zapisany jest g³êboko w sercu Jego stworzeñ.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu