Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Sol bez smaku
Autor Wiadomość
Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 10 Czerwiec 2014, 07:58   Sol bez smaku

Bezuzyteczna jest sol bez smaku. Kiedy czlowiek jest bez smaku? Gdy nie ma dobrych uczynkow, albo gdy one sa ale po to aby egoistycznie zbierac z nich profity uznania i wdziecznosci, nie odnoszac tego sercem do Boga i nie pozwalajac aby inni dostrzegli w tym co czyni ojcowskiego blogoslawienstwa Boga .

Jako Dom, juz ten temat przerabialismy.
Nie pisze aby odgrzewac niedawne dyskusje, pisze natomiast liczac na modlitewna troske o nasz Dom i na osobista refleksje kazdego kto go nawiedza.

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 10 Czerwiec 2014, 13:31   

,,Jestem ubogi...a posiadam wszystko"
Chyba najtrudniej jest wierzyæ,¿e BÓG mo¿e równie¿ spozytkowaæ i przemieniæ nasza wewnetrzna nêdzê.Jednak to w³asnie ona mo¿e siê staæ najwierniejsz± s³uzebnic± Boga
,,Koñ wytwarza ³ajno w stajni-pisze Tauler(1300-1361r.)
£ajno samo w sobie jest wstretne i zanieczyszcza powietrze.Jednak ten sam koñ wydala je
z wielkim mozolem na pola uprawne,które rodza obfite plony dobrego zbo¿a czy tez wzrastaj± na nim wyborne winnice;plony,które nie by³yby tak dobre bez nawozu.
Twoje w³asne b³edy,których w danym momencie nie mo¿esz siê wyzbyæ i nad którymi nigdy nie zdo³asz zapanowac,s± w³a¶nie Twoim nawozem.Zmobilizuj siê,by z ca³± gorliwoscia oddaæ je na Boze pole uprawne ,pe³ne mi³osci w pe³nym zawierzeniu.Rozrzuæ ten nawóz
w te zyzna ziemiê,a bez najmniejszych w±tpliwosci szlachetne i piekne owoce wyrosn±
z tego pokornego zawierzenia".Jeste¶ zalêkniony,osch³y,bezradny,smutny?Sam lêk-pisze de Caussade-niemoc i zwatpienie staj± siê wersetami piesni chwa³y w tej ciemnosci Jest siê bardzo szczesliwym nie mogac wymówiæ naewt sylaby i wie siê o tym,¿e wszystko wype³ni sie w ,,Chwa³a Ojcu".POB£ADZENIE STAJE SIÊ DROGA.ciemno¶ci drogowskazem.W±tpliwosci daj± pewo¶æ,im bardziej Izaak jest niepewny z czego zostanie z³o¿ona ofiara,tym bardziej Abraham wszystko sk³ada w rêce Opatrzno¶ci i wszystkiego od niej oczekuje".
,,Za bardzo przywiazujesz sie do swoich lêków i w±tpliwosci-pisze do siostry,która uskar¿a siê przed nim-za bardzo siê nimi zajmujesz zamiast wzgardziæ nimi i rzucic siê w objêcia Boga w ca³kowitym zawierzeniu.Bez tego szczesliwego i ¶wiêtego zawierzenia nigdy nie zakosztujesz trwa³ego pokoju.Dok³adnie jak dopust Bozy ogarnia wszystko w ca³ej pe³ni i nic sie tutaj nie wymknie,nawet grzech znajdzie w³asciwe dla siebie miejsce,tak i nasze zawierzenie powinno byæ tak ca³kowite,¿e nawet nasz niepokój,nasze zmartwienia i nasze pokusy zostan± ogarniête Jego Opatrznosci± i znajda w nniej swoje miejsce........Kiedy Bóg czsami odbiera ci spokój,pozwól by i to,tak jak i wszystko inne potoczy³o siê swym torem.Bóg zawsze bêdze Bogiem i to wystarczy"......
..Bóg zna nas,wie jak bardzo wroslismy w samych siebie i jak sk³onni jestesmy do tego,by czynic centrum z w³asnego,,ja",takze w naszej mi³o¶ci.Bóg wie,ze kiedy pozwoli nam zbyt wcze¶nie i na zbyt d³ugo na to,by¶my doswiadczali Jego obecno¶ci,to bedziemy tak zadowoleni w naszej mi³o¶ci do NIEGO ,ze wiêcej bedziemy myslec o tym zadowoleniu ni¿ o NIM SAMYM....jEGO MI£OSC DO NAS ZMUSZA GO DO TEGO,BY ZNIKAC NAM Z OCZU,aby nasza mi³osæ wlasna i duma nie mia³y juz zadnego punktu oparcia.Kiedy mi³o¶æ wlasna nie bêdzie ju¿ mia³a zadnej po¿ywki,to w koñcu nie pozostanie jej ju¿ nic innego,jak umrzeæ
z g³odu.Dopiero kiedy umrze mi³o¶æ w³asna,a centrum przejdzie z cz³owieka na BOGA,wtenczas dopiero ON bez ryzyka moze objawic swoja obecnosc.
Przechodz±c ciemna dolin±,w ¼ród³a j± zamieniaj±(PS 84,7)

Jezu,ufam Tobie

Alina

WysÅ‚any: 10 Czerwiec 2014, 15:17   

Dobrze jest pomy¶leæ nad tym co to w³a¶ciwie znaczy- "byæ sol± ziemi". Sól jest czêsto niewidoczna, a nawet jej drobina zmienia smak. Jak to siê ma do nas- chrze¶cijan. Nie wyró¿niamy siê zewnêtrznie w¶ród innych ludzi, wyznawcy innych religii te¿ maj± swoje ¶wi±tynie, swoje modlitwy...Jezus powiedzia³ : po tym poznaj±, ¿e¶cie moimi uczniami, ¿e siê wzajemnie mi³ujecie...
"Smakiem " chrze¶cijañstwa jest wiêc Mi³o¶æ zmierzaj±ca do jedno¶ci z tymi, których siê kocha.
Je¿eli nasze serca nie bêd± coraz bardziej rozpalone Bo¿± Mi³o¶ci±, je¿eli nie bêdzie w nas pragnienia jedno¶ci z innymi, przebaczenia, pokory i mi³o¶ci- bêdziemy mimo nawet wielu pobo¿nych praktyk -jak sól, która utraci³a swój smak.
Trwanie w radosnym uniesieniu przed Bogiem mo¿e byæ dobre, ale nie zawsze jest prawdziw± mi³o¶ci±. Ta ostatnia weryfikowana jest przez nasz± codzienno¶æ, przez relacjê z drugim cz³owiekiem.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu