Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
NIEDZIELA - 6 LIPCA 2014
Autor Wiadomość
karino09
Ania

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 5 Lipiec 2014, 22:55   NIEDZIELA - 6 LIPCA 2014

6 LIPCA 2014
XIV niedziela zwyk³a

Dzisiejsze czytania: Za 9,9-10; Ps 145,1-2.8-11.13-14; Rz 8,9.11-13; Mt 11,25; Mt 11,25-30

(Za 9,9-10)
Raduj siê wielce, Córo Syjonu, wo³aj rado¶nie, Córo Jeruzalem! Oto Król twój idzie do ciebie, sprawiedliwy i zwyciêski. Pokorny - jedzie na osio³ku, na o¶l±tku, ¼rebiêciu o¶licy. On zniszczy rydwany w Eframie i konie w Jeruzalem, ³uk wojenny strzaska w kawa³ki, pokój ludom obwie¶ci. Jego w³adztwo siêgaæ bêdzie od morza do morza, od brzegów Rzeki a¿ po krañce ziemi.

(Ps 145,1-2.8-11.13-14)
REFREN: Bêdê Ciê wielbi³, Bo¿e mój i Królu

Bêdê Ciê wielbi³, Bo¿e mój i Królu,
i s³awi³ Twoje imiê przez wszystkie wieki.
Ka¿dego dnia bêdê Ciebie b³ogos³awi³
i na wieki wys³awia³ Twoje imiê.

Pan jest ³agodny i mi³osierny,
nieskory do gniewu i bardzo ³askawy.
Pan jest dobry dla wszystkich
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.

Niech Ciê wielbi±, Panie, wszystkie Twoje dzie³a
i niech Ciê b³ogos³awi± Twoi ¶wiêci.
Niech mówi± o chwale Twojego królestwa
i niech g³osz± Twoj± potêgê.

Pan jest wierny we wszystkich swoich s³owach
i we wszystkich dzie³ach swoich ¶wiêty.
Pan podtrzymuje wszystkich, którzy upadaj±,
i podnosi wszystkich zgnêbionych.

(Rz 8,9.11-13)
Wy nie ¿yjecie wed³ug cia³a, lecz wed³ug Ducha, je¶li tylko Duch Bo¿y w was mieszka. Je¿eli za¶ kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten do Niego nie nale¿y. A je¿eli mieszka w was Duch Tego, który Jezusa wskrzesi³ z martwych, to Ten, co wskrzesi³ Chrystusa z martwych, przywróci do ¿ycia wasze ¶miertelne cia³a moc± mieszkaj±cego w was swego Ducha. Jeste¶my wiêc, bracia, d³u¿nikami, ale nie cia³a, by¶my ¿yæ mieli wed³ug cia³a. Bo je¿eli bêdziecie ¿yli wed³ug cia³a, czeka was ¶mieræ. Je¿eli za¶ przy pomocy Ducha u¶miercaæ bêdziecie popêdy cia³a - bêdziecie ¿yli.

(Mt 11,25)
Wys³awiam Ciê, Ojcze, Panie nieba i ziemi, ¿e tajemnice królestwa objawi³e¶ prostaczkom.

(Mt 11,25-30)
W owym czasie Jezus przemówi³ tymi s³owami: Wys³awiam Ciê, Ojcze, Panie nieba i ziemi, ¿e zakry³e¶ te rzeczy przed m±drymi i roztropnymi, a objawi³e¶ je prostaczkom. Tak, Ojcze, gdy¿ takie by³o Twoje upodobanie. Wszystko przekaza³ Mi Ojciec mój. Nikt te¿ nie zna Syna, tylko Ojciec, ani Ojca nikt nie zna, tylko Syn, i ten, komu Syn zechce objawiæ. Przyjd¼cie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obci±¿eni jeste¶cie, a Ja was pokrzepiê. We¼cie moje jarzmo na siebie i uczcie siê ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem, a znajdziecie ukojenie dla dusz waszych. Albowiem jarzmo moje jest s³odkie, a moje brzemiê lekkie.

http://mateusz.pl/czytania/2014/20140706.htm

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 5 Lipiec 2014, 22:57   

Duchowosc chrzescijanska nie polega na tym aby walczyc z cialem ktore przeciez Bog stworzyl, tak samo jak dusze. Walka z cialem bylaby obraza Boga, jako Stworzyciela. Chodzi o walke z grzechem, ktory stara sobie podporzadkowac cialo, tak aby do niego ono nalezalo a nie do Bozego Ducha, tak samo jak chce wziac w posiadanie ludzka dusze. „Walka z cialem” w rozumieniu biblijnym, to ratowanie calego czlowieka, z dusza i cialem przed opanowaniem go przez szatana. Nie rozumieja tego „madrzy i roztropni” , ale ludzie prosci i pokorni, bo pycha kloci sie z zarowno z prawdziwym poznaniem, jak i z prawdziwa miloscia. Czlowiek pyszny nie umie jej przyjac, bo nie rozumie on daru, majac w stosunku do niego butne ¿±danie i pyszne roszczenie.

Alina

WysÅ‚any: 6 Lipiec 2014, 08:29   

...Przyjd¼cie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obci±¿eni jeste¶cie, a ja was pokrzepiê...

http://eremmaryi.blogspot...wyzwolenie.html

Bardzo dobry wydaje mi siê ten tekst i bardzo pomocny. Co ja robiê, gdy jest mi trudno i ¼le ?
Szukam dzisiaj wszystkich tych obszarów, miejsc i aktywno¶ci w swoim ¿yciu, które mo¿e przynosz± mi ulgê, ale nie prowadz± mnie ku Bogu.
Panie, naucz mnie zostawiaæ wszystko co nie zmierza ku Tobie, co nie jest prze¶wietlone Twoj± £ask±...

EwaH
Ewa Hajda

Miejscowosc: Bytom
WysÅ‚any: 6 Lipiec 2014, 11:07   

nic sensownego sama nie potrafiê napisaæ, ale czujê potrzebê by podziêkowaæ Alinie i Ojcu za zamieszczone powy¿ej s³owa.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu