(Mi 2,1-5)
Biada tym, którzy planuj± nieprawo¶æ i obmy¶laj± z³o na swych ³o¿ach! Gdy ¶wita poranek, wykonuj± je, bo jest ono w mocy ich r±k. Gdy po¿±daj± pól, zagarniaj± je, gdy domów - to je zabieraj±; bior± w niewolê mê¿a wraz z jego domem, cz³owieka z jego dziedzictwem. Przeto tak mówi Pan: Oto Ja zamierzam [zes³aæ] na to plemiê niedolê, od której nie uchylicie waszych karków i nie bêdziecie dumnie chodziæ, bo bêdzie to czas nieszczê¶cia. W owym dniu wyg³osz± przeciw wam satyrê, podnios± wielki lament, mówi±c: Jeste¶my ograbieni do szczêtu! Dzia³ mego ludu przemierzony sznurem, i nie ma, kto by go przywróci³; pola nasze przydzielono grabie¿cy. Przeto nie bêdziesz mieæ nikogo, kto by rzuca³ sznurem na dzia³ w zgromadzeniu Pañskim.
(Ps 10,1-4.7-8.14)
REFREN: Nie zapomnij o ubogich, Panie
Dlaczego z dala stoisz, o Panie,
ukrywasz siê w czasach ucisku,
gdy wystêpny siê pyszni, biedny jest w udrêce
i ulega podstêpom, które tamten uknu³.
Bo che³pi siê grzesznik sw± po¿±dliwo¶ci±,
blu¼ni drapie¿ca i pogardza Panem.
Pyszni±c siê mówi wystêpny:
„Nie pom¶ci, nie ma Boga”.
Oto ca³e jego my¶lenie.
Jego usta pe³ne przekleñstwa, zdrady i podstêpu,
a pod jego jêzykiem z³o¶æ i krzywda.
Czai siê w zasadzkach przy drogach
i zabija niewinnego z ukrycia,
oczy jego wypatruj± biedaka.
A Ty to widzisz: i trud, i bole¶æ,
patrzysz, by wzi±æ je w swoje rêce.
Tobie poleca siê biedny,
Ty¶ opiekunem sieroty.
(Mt 11,29ab)
We¼cie moje jarzmo na siebie i uczcie siê ode Mnie, bo jestem cichy i pokorny sercem.
(Mt 12,14-21)
Faryzeusze wyszli i odbyli naradê przeciw Jezusowi, w jaki sposób Go zg³adziæ. Gdy siê Jezus dowiedzia³ o tym, oddali³ siê stamt±d. A wielu posz³o za Nim i uzdrowi³ ich wszystkich. Lecz im surowo zabroni³, ¿eby Go nie ujawniali. Tak mia³o siê spe³niæ s³owo proroka Izajasza: Oto mój S³uga, którego wybra³em; Umi³owany mój, w którym moje serce ma upodobanie. Po³o¿ê ducha mojego na Nim, a On zapowie prawo narodom. Nie bêdzie siê spiera³ ani krzycza³, i nikt nie us³yszy na ulicach Jego g³osu. Trzciny zgniecionej nie z³amie ani knota tlej±cego nie dogasi, a¿ zwyciêsko s±d przeprowadzi. W Jego imieniu narody nadziejê pok³adaæ bêd±.
...........................
www.mateusz.pl/czytania
"...Lecz im surowo zabroni³, ¿eby Go nie ujawniali. Tak mia³o siê spe³niæ s³owo proroka Izajasza: Oto mój S³uga, którego wybra³em; Umi³owany mój, w którym moje serce ma upodobanie. Po³o¿ê ducha mojego na Nim, a On zapowie prawo narodom. Nie bêdzie siê spiera³ ani krzycza³, i nikt nie us³yszy na ulicach Jego g³osu. Trzciny zgniecionej nie z³amie ani knota tlej±cego nie dogasi, a¿ zwyciêsko s±d przeprowadzi..."
W jakisposob ja mam czyniæ zadosc nauce Chrystusa? Codziennie siegam do Czytan; zadziwia mnie ich g³ebia, zachwyca piekno i czy na tym, w moim przypadku, s³uchanie sie ma skonczyc? Czy zetkneli sie ze S³owem Bozym ci, ktorzy spowodowali smierc 300 osob w zestrzelonym na Ukrainie samolocie? Czy zastanowilo Slowo tych, ktorzy dopuszczaja sie zabilania nienarodzonych dzieci? "...Co mam czynic, Panie?"...Co zaplanowales na moje dalsze ¿ycie? Bo chyba nie pozostalo wylacznie czekanie na smierc...
Bo "Trzciny zgniecionej nie z³amiesz ani knota tlej±cego nie dogasisz..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum