(Iz 26-1-6)
W ów dzieñ ¶piewaæ bêd± tê pie¶ñ w Ziemi Judzkiej: Miasto mamy potê¿ne; On jako ¶rodek ocalenia sprawi³ mury i przedmurze. Otwórzcie bramy! Niech wejdzie naród sprawiedliwy, dochowuj±cy wierno¶ci; jego charakter stateczny Ty kszta³tujesz w pokoju, w pokoju, bo Tobie zaufa³. Z³ó¿cie nadziejê w Panu na zawsze, bo Pan jest wiekuist± Ska³±! Bo On poni¿y³ przebywaj±cych na szczytach, upokorzy³ miasto niedostêpne, upokorzy³ je a¿ do ziemi, sprawi³, ¿e w proch runê³o: podepc± je nogi, nogi biednych i stopy ubogich.
(Ps 118,1.8-9.19-21.25-27)
REFREN: B³ogos³awiony, id±cy od Pana
Wys³awiajcie Pana, bo jest dobry,
bo ³aska Jego trwa na wieki.
Lepiej siê uciec do Pana,
ni¿ pok³adaæ ufno¶æ w cz³owieku.
Lepiej siê uciec do Pana,
ni¿ pok³adaæ ufno¶æ w ksi±¿êtach.
Otwórzcie mi bramy sprawiedliwo¶ci,
wejdê przez nie i podziêkujê Panu.
Oto jest brama Pana,
przez ni± wejd± sprawiedliwi.
Dziêkujê Tobie, ¿e¶ mnie wys³ucha³
i sta³e¶ siê moim Zbawc±.
O Panie, Ty nas wybaw,
o Panie, daj nam pomy¶lno¶æ.
B³ogos³awiony, który przybywa w imiê Pañskie,
b³ogos³awimy was z Pañskiego domu.
Pan jest Bogiem
i daje nam ¶wiat³o.
(Iz 55, 6)
Szukajcie Pana, gdy Go mo¿na znale¼æ, wzywajcie Go, gdy jest blisko.
(Mt 7,21.24-27)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Nie ka¿dy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spe³nia wolê mojego Ojca, który jest w niebie. Ka¿dego wiêc, kto tych s³ów moich s³ucha i wype³nia je, mo¿na porównaæ z cz³owiekiem roztropnym, który dom swój zbudowa³ na skale. Spad³ deszcz, wezbra³y potoki, zerwa³y siê wichry i uderzy³y w ten dom. On jednak nie run±³, bo na skale by³ utwierdzony. Ka¿dego za¶, kto tych s³ów moich s³ucha, a nie wype³nia ich, mo¿na porównaæ z cz³owiekiem nierozs±dnym, który dom swój zbudowa³ na piasku. Spad³ deszcz, wezbra³y potoki, zerwa³y siê wichry i rzuci³y siê na ten dom. I run±³, a upadek jego by³ wielki.
.................................
www.mateusz.pl/czytania
Istotnie Bernadko, jak na miesiac to zdecydowanie za malo. Co proponujesz? Jakie palmy ? Gdzie? A moze by tak wiosna do Libanu ? Do palm dorzucimy cedry !
„Upadek jego by³ wielki”, bo mia³ imponuj±cy wyglad, prezentowal siê okazale, budzil podziw, wszyscy go chwalili, mia³ powodzenie i nagle, w chwili proby okazalo siê, ze to wszystko s± pozory, ze nie ma fundamentu, ze to nie MILOSC. Krolestwa Bozego nie mo¿na zdobyc pozorami, wielos³owiem, dobr± min±.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum