Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 21LUTEGO 2015
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Ca³y ¦wiat
WysÅ‚any: 20 Luty 2015, 17:04   Czytania - SOBOTA - 21LUTEGO 2015

Sobota, 21 LUTEGO 2015

(Iz 58,9b-14)
To mówi Pan Bóg: Je¶li u siebie usuniesz jarzmo, przestaniesz groziæ palcem i mówiæ przewrotnie, je¶li podasz twój chleb zg³odnia³emu i nakarmisz duszê przygnêbion±, wówczas twe ¶wiat³o zab³y¶nie w ciemno¶ciach, a twoja ciemno¶æ stanie siê po³udniem. Pan ciê zawsze prowadziæ bêdzie, nasyci duszê twoj± na pustkowiach. Odm³odzi twoje ko¶ci, tak ¿e bêdziesz jak zroszony ogród i jak ¼ród³o wody, co siê nie wyczerpie. Twoi ludzie zabuduj± prastare zwaliska, wzniesiesz budowle z odwiecznych fundamentów. I bêd± ciê nazywaæ naprawc± wy³omów, odnowicielem rumowisk - na zamieszkanie. Je¶li pow¶ci±gniesz twe nogi od przekraczania szabatu, ¿eby w dzieñ mój ¶wiêty spraw swych nie za³atwiaæ, je¶li nazwiesz szabat rozkosz±, a ¶wiêty dzieñ Pana - czcigodnym, je¶li go uszanujesz przez unikanie podró¿y, tak by nie przeprowadzaæ swej woli ani n wtedy znajdziesz tw± rozkosz w Panu. Ja ciê powiodê w triumfie przez wy¿yny kraju, karmiæ ciê bêdê dziedzictwem Jakuba, twojego ojca. Albowiem usta Pañskie to wyrzek³y.

(Ez 33,11)
Pan mówi: Nie chcê ¶mierci grzesznika, lecz aby siê nawróci³ i mia³ ¿ycie.

(Ps 86,1-6)
REFREN: Naucz mnie chodziæ drog± Twojej prawdy

Nak³oñ swe ucho i wys³uchaj mnie, Panie,
bo biedny jestem i ubogi.
Strze¿ mojej duszy, bo jestem pobo¿ny
zbaw s³ugê Twego, który Tobie ufa, Ty jeste¶ moim Bogiem.

Panie, zmi³uj siê nade mn±
bo nieustannie wo³am do Ciebie.
Rozraduj ¿ycie swego s³ugi,
bo ku Tobie, Panie, wznoszê moj± duszê.

Ty¶ bowiem, Panie, dobry i ³askawy,
pe³en ³aski dla wszystkich, którzy Ciê wzywaj±.
Wys³uchaj, Panie, modlitwê moj±
i zwa¿ na g³os mojej pro¶by.

(Ez 33,11) Pan mówi: Nie chcê ¶mierci grzesznika, lecz aby siê nawróci³ i mia³ ¿ycie.

(£k 5,27-32)
Jezus zobaczy³ celnika, imieniem Lewi, siedz±cego w komorze celnej. Rzek³ do niego: Pójd¼ za Mn±. On zostawi³ wszystko, wsta³ i chodzi³ za Nim. Potem Lewi wyprawi³ dla Niego wielkie przyjêcie u siebie w domu; a by³a spora liczba celników oraz innych, którzy zasiadali z nimi do sto³u. Na to szemrali faryzeusze i uczeni ich w Pi¶mie i mówili do Jego uczniów: Dlaczego jecie i pijecie z celnikami i grzesznikami? Lecz Jezus im odpowiedzia³: Nie potrzebuj± lekarza zdrowi, ale ci, którzy siê ¼le maj±. Nie przyszed³em wezwaæ do nawrócenia sprawiedliwych, lecz grzeszników.
............................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 21 Luty 2015, 02:06   

Je¶li u siebie usuniesz jarzmo, przestaniesz groziæ palcem i mówiæ przewrotnie, je¶li podasz twój chleb zg³odnia³emu i nakarmisz duszê przygnêbion±, wówczas twe ¶wiat³o zab³y¶nie w ciemno¶ciach, a twoja ciemno¶æ stanie siê po³udniem. Pan ciê zawsze prowadziæ bêdzie

”Nie potrzebuj± lekarza zdrowi, ale ci, którzy siê ¼le maj±. Nie przyszed³em wezwaæ do nawrócenia sprawiedliwych, lecz grzeszników.“czlowiek pobozny ma sklonnosc do popadania w samozadowolenie, uznanie siebie za czlowieka dobrego, lepszego od innych. To jest bardzo niebezpieczne. Codziennie potrzeba mi nawrocenia, codziennie obiecuje sobie, ze juz nie powtorze tego samego bledu, tego samego grzechu i znowu go popelniam. A Pan Bog mnie przyjmuje taka jaka jestem slaba, ze swoimi wadami i slabosciami, daje mi reke i mowi choc do mnie ja cie ulecze, ja cie poprowadze, bo prochem jestes

Giga

Miejscowosc: Lublin
WysÅ‚any: 21 Luty 2015, 09:50   

Im bardziej cz³owiek zgodzi siê byæ s³abym i ubogim tym wiêcej jest przestrzeni dla Boga a On jest dobry i pe³en ³askawosci

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 21 Luty 2015, 12:35   

Komora celna nie jest celem zycia.
Chodzenie "za Chrystusem" powinno sie skonczyc uczta na czesc Chrystusa.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu