Wysłany: 1 PaĽdziernik 2012, 00:57 Ecclesia in Medio Oriente
4. Przyk³ad pierwszej wspólnoty jerozolimskiej
mo¿e pos³u¿yæ za wzór do odnowienia obecnej
wspólnoty chrze¶cijañskiej, aby uczyniæ z niej
przestrzeñ komunii sprzyjaj±cej ¶wiadectwu. Rzeczywi¶cie,
Dzieje Apostolskie przekazuj± pierwszy
opis, prosty i ujmuj±cy tej wspólnoty, która
zrodzi³a siê w dniu Piêædziesi±tnicy: rzesza wiernych
maj±cych jedno serce i jednego ducha (por.
4, 32). Od samego pocz±tku istnieje podstawo-
2 Por. Propositio 4.
6
wy zwi±zek miêdzy wiar± w Jezusa a komuni± ko¶cieln±,
na co wskazuj± dwa zamienne wyra¿enia:
jedno serce i jedna dusza. Komunia nie jest
wiêc efektem dzia³ania cz³owieka. Rodzi siê ona
przede wszystkim dziêki mocy Ducha ¦wiêtego,
który obdarza nas wiar±, dzia³aj±c± przez mi³o¶æ
(por. Ga 5, 6).
http://episkopat.pl/pliki...-%20Polacco.pdf
Dar DUCHA SWIETEGO i KOSCIOL ktory z Niego powstal i Nim istnieje w prawdzie i pokoju. Dar OJCA NIEBIESKIEGO , Dar ktory otrzymujemy PRZEZ CHRYSTUSA i ktory nas z Nim jednoczy. To jest FUNDAMENT - TROJCA SWIETA JEDYNY BOG. Kosciol pierwotny tutaj sie duchowo narodzil i tutaj nieustannie sie odradza. Jestesmy kosciolem jerozolimskim, apostolskim, pierwotnym ... gdy tego fundamentu sie trzymamy.
Mam wrazenie, ze taka jest nasza opcja, ze to jest nasza duchowa orientacja , nas uczestnikow karawany ktorej na imie DOM
Wspólnota jerozolimska. Siêgam do historii wspólnot chrze¶cijañskich. Fascynuj±ce, pe³ne Bo¿ej ³aski ¿ycie. Tak ¿yli pierwsi chrze¶cijanie tam na Bliskim Wschodzie i by³o ich tylu, ¿e powo³ywano kolejne Patriarchaty. Przywo³uj±c tamte czasy i wydarzenia, Papie¿ chce wzbudziæ w nas ¿ywe zainteresowanie, chêæ poznania a spadkobiercom tego dziedzictwa przypomnieæ o ¶wiêtym ¿yciu ich przodków oraz podkre¶liæ wagê ich obecno¶ci w tej ¶wiêtej ziemi. Czy¿ nie wzbudza fragment ten pragnienia aby komunia by³a pe³na a Duch ¶w. nas prowadzi³?
32 Jeden duch i jedno serce o¿ywia³y wszystkich wierz±cych. ¯aden nie nazywa³ swoim tego, co posiada³, ale wszystko mieli wspólne. 33 Aposto³owie z wielk± moc± ¶wiadczyli o zmartwychwstaniu Pana Jezusa, a wszyscy oni mieli wielk± ³askê.
Mysle, ze o wspolnocie mozemy swiadczyc poprzez swoje zycie. Ci sami, pierwsi chrzescijanie dosc szybko sie podzielili, a powodem podzialu sa i byly slabosci ludzkie, ktore trzeba sobie uzmyslawiac codziennie.
Jednosc i wspolnotowac nie oznacza dla mnie jednak pozbycia sie prawa do wolnosci wypowiedzi i opinii, ani do wolnosci osobistej. Wspolnotowosc nie oznacza dla mnie zycia w jednym miejscu takim jak kibutz. Wspolnotowoc jest dla mnie otwarciem na drugiego czlowieka z poszanowaniem dla jego stylu zycia, ale i poszanowaniem dla swojego. Jestesmy bowiem powolani do wolnosci.
Wy zatem, bracia, powo³ani zostali¶cie do wolno¶ci. Tylko nie bierzcie tej wolno¶ci jako zachêty do ho³dowania cia³u, wrêcz przeciwnie, mi³o¶ci± o¿ywieni s³u¿cie sobie wzajemnie! 14 Bo ca³e Prawo wype³nia siê w tym jednym nakazie: Bêdziesz mi³owa³ bli¼niego swego jak siebie samego. 15 A je¶li u was jeden drugiego k±sa i po¿era, baczcie, by¶cie siê wzajemnie nie zjedli.
(List do Galatow)
Dla mnie wspólnota chrze¶cijañska jest czym¶ o wiele g³êbszym , choæ musi byæ obecne w niej to wszystko o czym mówi Dorota. ¬ród³em wspólnoty jest bowiem zanurzenie w Bo¿ej Mi³o¶ci, nieustanne czerpanie ze ¬ród³a, Którym jest On Sam. Dlatego najbardziej wspólnota kojarzy mi siê z jedno¶ci±, w sensie jedno¶ci pragnieñ, tych, którzy po³±czeni z Nim chc± przede wszystkim do Niego siê upodobniæ. Z tego wynika wszystko pozosta³e. A wiêc s³u¿enie sobie nawzajem, otwarto¶æ na ka¿dego i uczenie siê przyjmowania innych w Jego Imiê.
Oczywi¶cie, ¿e s³abo¶ci ludzkie, grzech i szatan nieustannie mieszaj± i co¶ psuj±.Ale rada jest jedna- nieustanne siêganie do Tego, Który jest ¬ród³em Jedno¶ci, Mi³o¶ci i w Którym ka¿da chrze¶cijañska wspólnota ma swój pocz±tek.
... i jeszcze jedno... nie ma prawdziwej wspolnoty bez poezji...
Przerazilem sie troche gdy zobaczylem swoj (powyzszy) komentarz; slowa, slowa, slowa, jedno na drugim , jedno depcze na drugie, byle dojsc do kropki. Byle zaistniec ? Spelnic obowiazek ? Pssss, slowom potrzebna jest cisza lagodnosci.
Dzieñ Piêædziesi±tnicy to wspomnienie dla mnie obecno¶ci MARYI-MATKI JEZUSA I MATKI KOSCIO£A.Matki , która jedyna przyjê³a S³owo Bo¿e i dary Ducha ¶w.dla Ko¶cio³a Jezusa Ukrzy¿owanego i Zmartwychwstalego.Jej to przekaza³ Jezus - opiekê nad nami pod krzy¿em.Droga krzy¿a jest dla nas drogowskazem do Boga.Mamy byæ wolni od po¿±dliwo¶ci tego ¶wiata, na wzór pierwszych chrze¶cijan.Pa¿dziernik to miesi±c szczególnej modlitwy do Boga poprzez Maryjê- ró¿añcowej i Rok Wiary!!!Jezu dodaj nam oliwy Twojej Wiary w DOBRO...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum