1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
moim rêkom brakuje skrzyde³
aby nie tylko pracowa³y
ale abym równie¿ móg³ lataæ
moim ustom wdziêku
aby móc imiê Twoje wypowiadaæ
bez fa³szywego akcentu
moim uczuciom piêkna
aby ³zy z ludzkiej twarzy zmazaæ
moim s³owom brakuje wiary
aby mog³y rodziæ i stwarzaæ
zamiast siedzieæ i gadaæ -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Chwila, w której do Nocy przyrównuje siê dzieñ, ¶wiat³o jak rzekê grodzi siê gêstym p³otem, by zaraz zwin±æ chmur kolisty cieñ; chwila, która swe trwanie wyd³u¿a po kres traw paruj±cych smugami czerwieni, aby z drugiego brzegu wróciæ przez ³uk przerzucony nad pró¿ni± przestrzeni to … Z MARTWYCH POWSTANIE...
s. Maria Krystyna Pustelak CSFF
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Niebo oczekiwa³o chwili triumfu, kiedy Jezus bêdzie wstêpowaæ do Ojca. Anio³owie wyszli na powitanie Króla Chwa³y, aby towarzyszyæ Mu w triumfalnym powrocie. Jezus pob³ogos³awiwszy uczniów, rozsta³ siê z nimi i wzniós³ siê w górê. Unosz±c siê do nieba wiód³ ze Sob± wielu jeñców… Pro¶my Ojca wiecznej chwa³y, aby w Dniu Spotkania wyszli nam naprzeciw ¶wiêci Patronowie.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
Przyjd¼ Ciszo, Urodzajny Deszczu, nape³nij uszy milczeniem tych ogromnych przestrzeni. Spadnij ros± na wargi oczy¶æ z wszelkiego zgie³ku, daj siê po³kn±æ jak Hostia, ucisz nas do g³êbi… Pan da³ nam Pocieszyciela, uciszaj±cego nasze serca-, gdy szaleje w nich burza, nape³niaj±cego je pokojem-, gdy chce zamieszkaæ tam zawi¶æ, wlewaj±cego nadziejê-, kiedy rodzi siê rozpacz. Za przyk³adem b³. Jakuba Strzemiê zwróæmy nasze twarze ku niebu i zaczerpnijmy Urodzajnego Deszczu £ASKI…
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Matko Bo¿a w b³êkicie, zachwycie, powiewie, promieniach… Matko Wniebowziêta, S³oneczna, pachn±ca zio³ami i kwieciem. Matko rozpromieniona Mi³o¶ci± spotkania Syna… Przywo³aj nasze serca s³abe i ma³oduszne, zwróæ nasz wzrok ku Niebu, ku ¯yciu… B³. Biskupie – ojcze wpatrzony w b³êkit wska¿ nam kierunek ku w³a¶ciwej drodze…
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Maryja Pani i Królowa naszych spotkañ i rozstañ, rado¶ci i smutków, cierpieñ i powodzeñ. Królowa naszych serc i ciemnych stron, tryumfuje nad mi³o¶ci±, odbiera sercu zawi¶æ i niemoc kochania, pomaga stawaæ siê na nowo i nieustannie Cz³owiekiem Wierz±cym… B³ogos³awiony Jakubie naucz nas zaufania i bezgranicznej mi³o¶ci do naszej Matki, Pani i Królowej.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Modlmy sie o pokoj w Syrii, w Polsce i w Japonii. Modlmy sie o pokoj w naszych sercach i na calym swiecie. Modlmy sie o bezpieczny przyjazd do Polski Abuny i prowadzenie Ducha Swietego. Za wszytskich naszych bliskich w Syrii, za jednosc Kosciola, za wybor dobrego Papieza i blogoslawienstwo do obecnego. Modlmy sie o dzieci, szczegolnie te glodne, zyjace w strachu wojny, zmuszane do walki, ciezkiej pracy i wykorzystywane seksualnie, o opieke Boza dla nich. Modlmy sie o Swiatlosc Boza dla naszych dzieci i dla nas samych
Zmi³uj siê, Panie, bo jeste¶my grzeszni
Zmi³uj siê nade mn±, Bo¿e, w ³askawo¶ci swojej,
w ogromie swej lito¶ci zg³ad¼ moj± nieprawo¶æ.
Obmyj mnie zupe³nie z mojej winy
i oczy¶æ mnie z grzechu mojego.
Uznajê bowiem nieprawo¶æ swoj±,
a grzech mój jest zawsze przede mn±.
Przeciwko Tobie zgrzeszy³em
i uczyni³em, co z³e jest przed Tob±.
Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Nie odrzucaj mnie od swego oblicza
i nie odbieraj mi ¶wiêtego ducha swego.
Przywróæ mi rado¶æ z Twojego zbawienia
i wzmocnij mnie duchem ofiarnym.
Panie, otwórz wargi moje,
a usta moje bêd± g³osiæ Twoj± chwa³ê.
„Nie mozna dwom panom sluzyc” – kto sluzy swiatu i zabiega o jego laski i atrakcje, ten nie jest w stanie szczerze kochac Boga, bedzie to zwykle pozorowanie.
Modlmy sie o nasze nawrocenie i nawrocenie swiata w ktorym zyjemy.
Stwórz, o Bo¿e, we mnie serce czyste
i odnów we mnie moc ducha.
Nie odrzucaj mnie od swego oblicza
i nie odbieraj mi ¶wiêtego ducha swego.
Przywróæ mi rado¶æ z Twojego zbawienia
Ostatnio zmieniony przez Abuna Zygmunt 13 Luty 2013, 06:09, w całości zmieniany 1 raz
Modlmy sie , aby spelnilo sie w nas Slowo Boze wzywajace do „pojednania sie z Bogiem” w obecnym Wielkim Poscie, wiezacc ze teraz jest czas laski, „teraz jest dzien zbawienia”.
Modlmy sie oto abysmy laski Bozej „nie przyjmowali na prozno”, ale aby przyniosla ona zbawczy owoc jednosci z Bogiem i czlowiekiem .
Modlitwa, post i jalmuzna, trzy znaki na kretej drodze do nieba. Obym potrafi³a lepiej je lepiej zrozumieæ i ¿yæ nimi na codzieñ, nie tylko w tym ¶wiêtym wielkopostnym czasie.
Modlitwa, post i jalmuzna to znaki prowadzace do nieba. Moze jeszcze otwarcie sie na przebaczenie? Odpuscic innym i sobie, i tym sposobem odzyskac spokoj serca. Jak ono jest wolne od zlych emocji.... mysli nie grzesza. Moze jeszcze "pomilowac" tych,ktorych trudno objac tym uczuciem,tych co nami wzgardzili, pomowili nas, brzydko nam dopiekli z usmiechem na twarzy,zwycieskim spojrzeniem spod zmarszczkami pokrytym czolem.
Kto wie jak boli to,a potem zapomnienie,sama tylko obojetnosc?
A to sie dzieje w nas i przez nas. Chyba to bedzie trescia mojego, postnego czasu. Mam te przypadlosc, ze latwo przebaczam ale mocno pamietam. Z ta negatywna pamiecia postaram sie uporac w tym szczegolnym czasie. W tym wielkopostnym zalozeniu, pomocy Bozej pragne.
Z dzienniczka s. Faustyny Kowalskiej:
"Podczas mszy ¶w. ujrza³am Jezusa rozci±gniêtego na krzy¿u – i powiedzia³ mi: Uczennico moja, miej wielk± mi³o¶æ do tych, którzy ci zadaj± cierpienie, czyñ dobrze tym, którzy ciê nienawidz±. – Odpowiedzia³am: O mój mistrzu, przecie¿ Ty widzisz, ¿e nie mam uczucia mi³o¶ci dla nich, i to mnie martwi. – Jezus mi odpowiedzia³: Uczucie nie zawsze jest w twej mocy; poznasz po tym, czy masz mi³o¶æ, je¿eli po doznanych przykro¶ciach i przeciwno¶ciach nie tracisz spokoju, ale modlisz siê za tych, od których dozna³a¶ cierpienia, i ¿yczysz im dobrze.(1628)
"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum