Tajemnice Radosne:
1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bo?ego.
2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety.
3.Narodzenie Pana Jezusa.
4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni.
5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni.
------------------------------------------------
//
zbyt drogi mi jeste¶
abym tandetnie sk³ada³ rêce
w pro¶bie albo podziêce
zbyt stare to szczê¶cie
abym w pó³ drogi na Kalwariê
nagle mia³ zawróciæ
bo Ciebie nie ma
wszêdzie mi jeste¶
nie nadesz³ym nadej¶ciem
do którego umieram coraz czê¶ciej
i teraz te¿ -O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby rodziny migrantów, zw³aszcza matki, by³y wspierane i otaczane opiek± w trudno¶ciach.
Aby narody bêd±ce w stanie wojny lub konfliktu mog³y i¶æ drog± budowania pokojowej przysz³o¶ci.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc): Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
-------------- 1.Zwiastowanie Maryi, iz jest matka Syna Bozego. ----------------
Zwiastowanie to pocz±tek dzie³a odkupienia. "Bóg pos³a³ anio³a Gabriela do Dziewicy i rzek³: ?Nie bój siê, Maryjo, znalaz³a¶ bowiem ³askê u Boga. Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imiê Jezus?" (£k 1, 26). Syn Bo¿y przyj±³ cia³o z Maryi i sta³ siê cz³owiekiem. Trzeba pe³niæ wolê Bo¿±, jak Ona.
(http://www.zaufaj.com/rozaniec.html#1)
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 2.Nawiedzenie Swietej Elzbiety. -------------
Anio³ powiedzia³ Maryi: "Oto równie¿ krewna Twoja, El¿bieta, poczê³a w swej staro¶ci syna" (£k 1,36). Maryja posz³a, aby jej pomagaæ. El¿bieta powita³a j±: "A sk±d¿e mi to ¿e matka mojego Pana przychodzi do mnie?" Panie, pomnó¿ w nas ducha po¶wiecenia i ofiary dla bli¼nich.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
"W owym czasie... uda³ siê Józef do Betlejem..." Tam Maryja porodzi³a "swego pierworodnego Syna, owinê³a Go w pieluszki i po³o¿y³a w ¿³obie" (£k 1, 1-7). Ka¿de ochrzczone dziecko jest ¿³óbkiem dla Jezusa, który daje nadziejê ¿ycia wiecznego.
-------------- 4.Ofiarowanie Jezusa w Swiatyni. --------------------
Rodzice "przynie¶li Dzieciê do Jerozolimy, aby je ofiarowaæ Panu" (£k 2,22). Równie¿ nas Duch ¦wiêty kieruje do ¶wi±tyni aby z rado¶ci± spotykaæ Zbawiciela w Jego s³owie i sakramentach, aby wzrastaæ w m±dro¶ci oraz w ³asce u Boga i u ludzi.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
-------------- 5.Odnalezienie Pana Jezusa wsrod uczonych w Swiatyni. ------------------
Gdy Jezus mia³ dwana¶cie lat podczas ¦wi±t Paschy zagin±³ rodzicom. "Po trzech dniach odnale¼li Go w ¶wi±tyni, gdzie siedzia³ miêdzy nauczycielami, przys³uchiwa³ siê im i zadawa³ pytania. Wszyscy za¶ którzy Go s³uchali byli zdumieni bystro¶ci± Jego umys³u i odpowiedziami" (£k 2,46). Podobnie i my poszukujemy Jezusa i znajdujemy go w ¶wi±tyni
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Modlmy sie o opieke Boza nad cierpiaca Ela z Lublina, modlmy sie o pokoj w Syrii, pokoj w POlsce, w Japonii i na swiecie, o bezpieczenstwo Abuny i naszych bliskich, o bezpieczenstwo dla wszystkich Syryjczykow. Modlmy sie o pokoj w naszych duszach i o Swiatlosc Boza nad i dla wszystkich dzieci. O blogoslawiony dzien
S³owa Twe, Panie, daj± ¿ycie wieczne
Prawo Pañskie jest doskona³e i pokrzepia duszê; ¶wiadectwo Pana niezawodne, uczy prostaczka m±dro¶ci.
Jego s³uszne nakazy raduj± serce,
ja¶nieje przykazanie Pana i ol¶niewa oczy.
Boja¼ñ Pana jest szczera i trwa na wieki, s±dy Pana prawdziwe, a wszystkie razem s³uszne.
Niech znajd± uznanie przed Tob±
s³owa ust moich i my¶li mego serca,
Panie, moja Opoko i mój Zbawicielu.
Zbawienie nie zalezy od luksusu czucia sie dobrym, ale od wrazliwosci sumienia na ludzka biede i strapienie . Nie chodzi jednak tylko o nobliwe uczucia i pobozne deklaracje ale o rzeczywista solidarnosc z czlowiekiem ktory znajduje sie w powaznej zyciowej potrzebie.
„B±d¼cie ¶wiêtymi, bo Ja jestem ¶wiêty, Pan, Bóg wasz!” Wiara w Boga wiaze sie z wysokimi standardami moralnymi. Kto je narusza , ten beszczesci imie Boga. „By³oby to zbezczeszczenie imienia Boga twego”. Im wyrazniej sie afirmuje te standardy albo sie je reprezentuje ( ksiadz, zakonnik ) tym wieksza obraza Boza gdy sie ich nie respektuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum