O Stworzycielu Duchu przyjd¼, nawied¼ dusz wiernych Tobie kr±g.
Niebiesk± ³ask± zes³aæ racz sercom, co dzie³em sa Twych r±k.
Pocieszycielem jeste¶ zwan, i Najwy¿szego Boga dar,
Ty¶ namaszczeniem naszych dusz, zdrój ¿ywy, mi³o¶æ, ognia ¿ar
Ty darzysz ³ask± siedemkroæ, bo moc z prawicy Ojca masz,
Przez Ojca obiecany nam, mow± wzbogacasz jêzyk nasz.
¦wiat³em rozja¶nij nasz± my¶l, w serca nam mi³o¶æ ¶wiêt± wlej,
I w±t³± s³abo¶æ naszych cia³ pokrzep sta³o¶ci± mocy swej.
Nieprzyjaciela odpêd¼ w dal i Twym pokojem obdarz wraz,
Niech w drodze za przewodem Twym miniemy z³o, co kusi nas.
Daj nam przez Ciebie Ojca znaæ, daj, by i Syn poznany by³,
I Ciebie, jedno Tchnienie Dwóch, niech wyznajemy z wszystkich si³.
Niech Bogu Ojcu chwa³a brzmi, Synowi, który zmartwychwsta³,
I Temu co pociesza nas niech ho³d wieczystych p³ynie chwa³. Amen
1.Zmartwychwstanie Pana Jezusa
2.Wniebowstapienie Pana Jezusa
3.Zeslanie Ducha Swietego
4.Wniebowziecie Maryi
5.Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi.
----------------------------------------
//
wszystko jest Twoim darem
to ciche szczê¶cie
jak ¶wierszcz za kominem
ten zwyk³y p³acz
rozstajne drogi s³ów
które siê po³±cz±
zbie¿ne progi my¶li
drugi brzeg bliski
¶piew wiekuisty
my wszyscy
w rêkach z³o¿onych do modlitwy
-O.Zygmunt Kwiatkowski
W tym Roku Wiary modlmy sie o wiare w Jezusa Chrystusa
i o opieke Opatrznosci Bozej dla nas i naszych bliskich,
i bysmy chcieli i umieli swiadczyc o Bogu wszedzie, gdzie nas Bog posle...
od wszelakich zlych przygod racz nas zawsze wybawiac Panno chwalebna i blogoslawiona
Maryjo, pros z nami Ducha Swietego o
mi³o¶æ, rado¶æ, pokój, cierpliwo¶æ, uprzejmo¶æ, dobroæ, wierno¶æ, ³agodno¶æ, opanowanie.
Modlmy sie za dusze naszych bliskich zmarlych.
Modlmy sie o pokoj w Syrii i na swiecie.
Modlmy sie za nas samych.
Aby wzrasta³o poszanowanie przyrody, ze ¶wiadomo¶ci±, ¿e ca³e stworzenie jest dzie³em Boga, powierzonym ludzkiej odpowiedzialno¶ci.
Aby biskupi, prezbiterzy i diakoni byli niestrudzonymi g³osicielami Ewangelii a¿ po krañce ziemi.
//
W Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Amen
Wierze w Boga... Ojcze nasz...
(O wiare, nadzieje i milosc):Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo... Zdrowas Maryjo...
Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o
----------- I. Zmartwychwstanie Pana Jezusa -------------
Poch³onê³o ¶mieræ zwyciêstwo. Twoje zwyciêstwo, Panie. A ja, który niezdarnie i oci±gaj±c siê, ale bra³em Twój i mój krzy¿, czy te¿ bêdê mia³ udzia³ w Twoim zwyciêstwie? Twa moc jeszcze w pe³ni nie objawia siê we mnie ani w innych ludziach, ani w ¶wiecie. Jeszcze z³o podnosi g³owê. Ale Twoje jest zwyciêstwo, Twoje jest Królestwo! Prowadzisz nas do niego. Pierwszym by³ ³otr wisz±cy obok Ciebie. Daj mi miejsce razem z nim, bo taki jestem do niego podobny.
A Ty, Maryjo, chwalebna S³u¿ebnico Pañska, wypro¶ mi ³askê, bym siê tam dosta³.
/ www.dominikanie.com /
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- II. Wniebowstapienie Pana Jezusa ------------
Wznosimy razem z Aposto³ami oczy za Tob±, zdobywaj±cym niebo. Zdobywasz je dla nas. Nie tylko dla siebie. A my, czy mieliby¶my siê tam dostaæ na zasadzie egoistów, którzy my¶l± tylko o sobie? Przecie¿ niebo otwiera siê kluczem pracy, modlitwy, po¶wiêcenia, s³u¿by innym. Daj nam, Panie, znale¼æ siê tam razem z Tob±, ale pozwól, aby¶my trafili tam nie w pojedynkê, lecz razem z tymi, których kochamy. Ty godzien jeste¶ otrzymaæ chwa³ê, moc i cze¶æ, i uwielbienie na wieki. My nie jeste¶my godni. Ale daj nam byæ z Tob± z ³aski i z mi³osierdzia Twego.
A Twoja Matka niech tam nas prowadzi. Pod Jej obronê uciekamy siê teraz i w godzinê ¶mierci.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- III. Zeslanie Ducha Swietego -----------
I po to przychodzi Twój Duch, by nam ukazaæ wielkie pola ¿niw, pracê Twego Ko¶cio³a, by nas do niej naj±æ, by rozszerzyæ nasze serca. To On daje nam poczucie przynale¿no¶ci do Twego Cia³a. Otwieramy siê na Twojego Ducha i Jego dzia³anie w nas, bo wiemy dobrze, ¿e „kto nie ma Ducha Chrystusowego, ten do Niego nie nale¿y". A my chcemy mieæ ³±czno¶æ z Tob±. A przez Ciebie z Twoim Duchem. A w Nim z Ojcem wszelkiego dobra i wszelkiej ³aski.
Oblubienico Ducha, Maryjo, strze¿ naszego serca, by w nim nie zamieszka³ ¿aden inny duch, tylko Duch ¦wiêty.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
--------------- IV. Wniebowziecie Maryi --------------
Bóg pokornych wywy¿sza i daje im sw± ³askê. Z Jego ³aski jeste¶my tym, czym jeste¶my. W Matce Jezusa te prawdy ¿yj±, ja¶niej±, sprawdzaj± siê. Bóg zawsze dzia³a. Str±ca z tronu wielmo¿nych, a wywy¿sza ubogich. W tajemnicy Wniebowziêcia wype³niaj± siê zapowiedzi z Magnificat - pie¶ni wieczno¶ci, pie¶ni tych, którzy raduj± siê w Bogu, Stworzycielu swoim, tych wszystkich, którym Pan uczyni³ wielkie rzeczy.
Maryjo, pozwól nam przy³±czyæ siê kiedy¶ do chóru zbawionych, by ¶piewaæ Bogu radosne uwielbienie.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
------------- V. Ukoronowanie Matki Bozej na Krolowa Nieba i Ziemi--------------
Maryja ¶piewa pie¶ñ w niebie. Ukoronowana chwa³± Chrystusa. Wziêta tam z cia³em i dusz±. Jest ze swoim Synem i z Tym, który J± powo³a³ na Jego Matkê, który jest mo¿ny i jest ¶wiête Imiê Jego. A mi³osierdzie Jego z pokolenia na pokolenie.
Maryjo, upro¶ nam, aby¶my z Tob± mogli na wieki ¶piewaæ w niebie wieczyste Magnificat.
Ojcze nasz ... Zdrowas Maryjo ... Zdrowas Maryjo ... ................. Chwala Ojcu i Synowi i Duchowi Swietemu ... +---o---o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o---o-o-o-o-o-o-o-o-o-o---o
O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, chroñ od ognia piekielnego; zaprowad¼ do nieba wszystkie dusze, a szczególnie te, które najwiêcej potrzebuj± Twego Mi³osierdzia ".
Nasza moca i nasza nagroda jest Jezus Chrystus. Z ufnoscia wezmy udzial w Jego paschalnym przejsciu do Ziemi Obiecanej. Niech olsni nas i uskrzydli Jego zmartwychwstanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum