(Dz 6,8-15)
Szczepan pełen łaski i mocy działał cuda i znaki wielkie w¶ród ludu. Niektórzy za¶ z synagogi, zwanej /synagog±/ Libertynów i Cyrenejczyków, i Aleksandryjczyków, i tych, którzy pochodzili z Cylicji i z Azji, wyst±pili do rozprawy ze Szczepanem. Nie mogli jednak sprostać m±dro¶ci i Duchowi, z którego /natchnienia/ przemawiał. Podstawili więc ludzi, którzy zeznali: Słyszeli¶my, jak on mówił bluĽnierstwa przeciwko Mojżeszowi i Bogu. W ten sposób podburzyli lud, starszych i uczonych w Pi¶mie. Przybiegli, porwali go i zaprowadzili przed Sanhedryn. Tam postawili fałszywych ¶wiadków, którzy zeznali: Ten człowiek nie przestaje mówić przeciwko temu ¶więtemu miejscu i przeciwko Prawu. Bo słyszeli¶my, jak mówił, że Jezus Nazarejczyk zburzy to miejsce i pozmienia zwyczaje, które nam Mojżesz przekazał. A wszyscy, którzy zasiadali w Sanhedrynie, przygl±dali się mu uważnie i zobaczyli twarz jego podobn± do oblicza anioła.
(Ps 119,23-24.26-27.29-30)
REFREN: Błogosławieni, których droga prosta
Choć zasiadaj± możni i przeciw mnie spiskuj±,
Twój sługa rozmy¶la o Twych ustawach.
Bo Twoje napomnienia s± moj± rozkosz±,
moimi doradcami Twoje ustawy.
Wyjawiłem Ci moje drogi, a Ty¶ mnie wysłuchał,
poucz mnie o Twoich ustawach.
Pozwól mi zrozumieć drogę Twych postanowień,
abym rozważał Twoje cuda.
Powstrzymaj mnie od drogi kłamstwa,
obdarz mnie łask± Twego prawa.
Wybrałem drogę prawdy,
postawiłem przed sob± Twe wyroki.
(Mt 4,4b)
Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych.
(J 6,22-29)
Nazajutrz po rozmnożeniu chlebów lud, stoj±c po drugiej stronie jeziora, spostrzegł, że poza jedn± łodzi± nie było tam żadnej innej oraz że Jezus nie wsiadł do łodzi razem ze swymi uczniami, lecz że Jego uczniowie odpłynęli sami. Tymczasem w pobliże tego miejsca, gdzie spożyto chleb po modlitwie dziękczynnej Pana, przypłynęły od Tyberiady inne łodzie. A kiedy ludzie z tłumu zauważyli, że nie ma tam Jezusa, a także Jego uczniów, wsiedli do łodzi, przybyli do Kafarnaum i tam szukali Jezusa. Gdy za¶ odnaleĽli Go na przeciwległym brzegu, rzekli do Niego: Rabbi, kiedy tu przybyłe¶? W odpowiedzi rzekł im Jezus: Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Szukacie Mnie nie dlatego, że¶cie widzieli znaki, ale dlatego, że¶cie jedli chleb do syto¶ci. Troszczcie się nie o ten pokarm, który ginie, ale o ten, który trwa na wieki, a który da wam Syn Człowieczy; Jego to bowiem pieczęci± sw± naznaczył Bóg Ojciec. Oni za¶ rzekli do Niego: Cóż mamy czynić, aby¶my wykonywali dzieła Boże? Jezus odpowiadaj±c rzekł do nich: Na tym polega dzieło /zamierzone przez/ Boga, aby¶cie uwierzyli w Tego, którego On posłał.
.....................................
www.mateusz.pl/czytania
Znowu mamy do czynienia z manipulacja i podburzaniem ludzi przeciwko wyznawcy nauki Chrystusa, czyli Szczepanowi. Nie mogli sprostać jego m±dro¶ci i Duchowi to postanowili uciec sie do postępu, znaleĽć fałszywych ¶wiadków i zlozeczyn przeciwko niemu. Jaki to typowy przejaw działalno¶ci szatana i otaczaj±cej go ciemno¶ci, która odwołuje sie do podstepu. Jednak ludzie, do których szkalowanie jeszcze nie przemowilo zobaczyli w twarzy Szczepana oblicze podobne do anioła.
Można szkalowanie, kłamać, składać fałszywe ¶wiadectwo i nawet zabić człowieka, ale nie zabije sie tkwiacego w nim Ducha, bo ten Duch pochodzi od Boga i on jest niezniszczalny.
Wszyscy mamy troszczyc sie o ten pokarm "który trwa na wieki" ale my ktorzy mamy pod dostatkiem zwyklego chleba, mamy sie o niego zatroszczyc dla tych, ktorzy go nie maja. Chrystus najpierw nakarmil tlumy.
W tym jest nasze zbawienie, abysmy uwierzyli w Chrystusa. Nie w jednego z falszywych Chrystusow konsumpcyjnego swiata, ale tego prawdziwego, „ktorego pieczecia naznaczyl Bog Ojciec” i ktory stanowi Jego Boski „znak”. Nie mozna byc Mu wiernym bez szukania i bez kontemplowania Jego Slow oraz bez Pokarmu ktory On daje, czyli Eucharystii.
Mimo, ze zobaczyli „twarz jego podobna do aniola” i pomimo tego , ze nie umieli sie przeciwstawic jego argumentacji ktora mu podsuwal Duch Swiety i pomimo tego, ze czynil znaki i cuda, „porwali go” i postawili przed sadem i aby go skazac posluzyli sie falszywymi swiadkai. Ten sam typ przesladowania Kosciola istnieje dzisiaj, na przyklad w Pakistanie i Afganistanie, jak rowniez w Indiach. Niszczenie chrzescijanstwa przemoca i podstepem jest praktykowane rowniez na „chrzescijanskim zachodzie i wschodzie”
Kontrastuje to bardzo ze slowem czytanym przed dzisiejsza Ewangelia (Mt 4,4b)
Nie samym chlebem żyje człowiek, lecz każdym słowem, które pochodzi z ust Bożych. oraz slowem Ps 110 "Pozwól mi zrozumieć drogę Twych postanowień, abym rozważał Twoje cuda".
Nie moĹĽesz pisać nowych tematĂłw Nie moĹĽesz odpowiadać w tematach Nie moĹĽesz zmieniać swoich postĂłw Nie moĹĽesz usuwać swoich postĂłw Nie moĹĽesz gĹ‚osować w ankietach Nie możesz zał±czać plików na tym forum Nie możesz ¶ci±gać zał±czników na tym forum