14 CZERWCA 2013
Piątek
Wspomnienie bł. Michała Kozala, biskupa i męczennika
(2 Kor 4,7-15)
Przechowujemy ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas. Zewsząd znosimy cierpienia, lecz nie poddajemy się zwątpieniu; żyjemy w niedostatku, lecz nie rozpaczamy; znosimy prześladowania, lecz nie czujemy się osamotnieni, obalają nas na ziemię, lecz nie giniemy. Nosimy nieustannie w ciele naszym konanie Jezusa, aby życie Jezusa objawiło się w naszym ciele. Ciągle bowiem jesteśmy wydawani na śmierć z powodu Jezusa, aby życie Jezusa objawiło się w naszym śmiertelnym ciele. Tak więc działa w nas śmierć, podczas gdy w was - życie. Cieszę się przeto owym duchem wiary, według którego napisano: Uwierzyłem, dlatego przemówiłem; my także wierzymy i dlatego mówimy, przekonani, że Ten, który wskrzesił Jezusa, z Jezusem przywróci życie także nam i stawi nas przed sobą razem z wami. Wszystko to bowiem dla was, ażeby w pełni obfitująca łaska zwiększyła chwałę Bożą przez dziękczynienie wielu.
Nawet wtedy ufałem, gdy mówiłem:
„Jestem w wielkim ucisku”.
I zalękniony wołałem:
„Każdy człowiek jest kłamcą”
Cenna jest w oczach Pana
śmierć Jego świętych.
O Panie, jestem Twoim sługą,
jam sługa Twój, syn Twej służebnicy.
Ty rozerwałeś moje kajdany.
Tobie złożę ofiarę pochwalną
i wezwę imienia Pana.
Wypełnię me śluby dla Pana
przed całym Jego ludem.
(Ps 119,34)
Ucz mnie przestrzegać Twojego Prawa i zachowywać je całym sercem.
(Mt 5,27-32)
Jezus powiedział do swoich uczniów: Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła. Powiedziano też: Jeśli kto chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy. A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa.
http://mateusz.pl/czytania/2013/20130614.htm
"znosimy cierpienia, lecz nie poddajemy się zwątpieniu; żyjemy w niedostatku, lecz nie rozpaczamy; znosimy prześladowania, lecz nie czujemy się osamotnieni, obalają nas na ziemię, lecz nie giniemy."
Nalezy sobie tego ze wszech miar zyczyc. Nalezy sobie zyczyc cierpliwosci trwania w duchu Wiary, abysmy byli zdolni przechowywac skarb w naczyniach glinianych.
Wczoraj Jezus mowil nam, ze mamy byc sprawiedliwsi od uczonych w pismie i faryzeuszow, a dzisiaj idzie jeszcze dalej: wylup sobie oko i odetnij reke. Kazdy z nas ma swoje slabsoci, kazdy jest skazony grzechem pierworodnym, ale kazdy ma szanse poprawy. Kazdy moze w kazdym momencie z powrotem wejsc na droge Boza. Jednak ta naprawa musi byc konsekwentna, musi byc wlasnym wolnym wyborem, musi kosztowac wyrzeczenie i cierpienie, bo to co przychodzi latwo rownie latwo odchodzi. To co trwale musi kosztowac, ale jest skarbem w glinianym naczyniu.
”Przechowujemy ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas.”
Naczynie gliniane to zadne zabezpieczenie. Bo moim zabezpieczeniem ma byc tylko Bog, zawierzenie Jemu.
Nie poddawac się zwątpieniu; nie rozpaczac; nie czuc się osamotnionym; nie ginac ale trwac. Boze dopomoz.
Ważna jest ta świadomość obecności skarbu we mnie. Skarbu wiary, łaski, Bożej Obecności...
Ważna jest dbałość o skarb, wrażliwość i delikatność, umiejętność dostrzeżenia, że ten skarb we mnie jest i że naprawdę On jest Źródłem wszystkiego co we mnie dobre, świadomość tego, że z niego i tylko z niego jest moja siła i moc.
Poruszają mnie też dzisiaj słowa św. Pawła o noszeniu w swoim ciele konania Jezusa. Chciałabym je zachować na dzisiejszy dzień. Nosić w sobie pamięć Jego męki , która była śmiercią dla grzechu, pamięć Jego Miłości...i wszystko co się wydarza i wydarzy widzieć w tej właśnie perspektywie ...
Mieć w sobie pragnienie łączenia wszystkiego co bolesne i trudne z Jego bólem i z Jego trudem...
SKARB i NACZYNIE. Jeżeli w prawdzie przed samym sobą i Bogiem nie skonfrontujemy w sobie tych pojęć z naszym życiem to będziemy ciągle udawać, że w życiu i śmierci należymy do Chrystusa i chcemy (a, nie chcielibyśmy) szukać Jego woli i iść za Nim. To wcale nie jest takie łatwe. Już czuję w sobie opór, że przecież te wszystkie zabezpieczenia, które sobie robię w życiu są mi niezbędnie potrzebne. Myślę, że to jest droga, taki proces przenoszenia kolejnych obszarów mojego życia w obszar zawierzania Bogu. Gdzieś pewnie czujemy, jakimś siódmym zmysłem duszy, że gdybyśmy tę granicę zawierzenia przekroczyli to zobaczylibyśmy, że to wszystko co jest tak wielkim ciężarem w życiu jest niczym wobec perspektyw życia wiecznego.
Malzenstwo – jak wielkie to zobowiazanie i jak wielka swietosc. Jeszcze jeden z idealow, niemozliwych do osiagniecia przez czlowieka jak tylko w Duchu Swietym.
Nasza kruchosc, nasza slabosc, nasz brak znaczenia budzi pogarde ze strony swiata, ale wlasnie w tym co slabe i co sie niewiele liczy w oczach swiata jest niezniszczalna moc Boza i Jego chwala. Tak jak Chrystus zmartwychwstal i zostal uwielbiony, tak kazdy kto wspolcierpi z Chrystusem bedzie przez Niego zbawiony.
Slabosc jest paradoksalnie swiadectwem mocy Bozej. Pawel dokonywal olbrzymiego dziela budowy Kosciola praktycznie w calym znanym owczesnie antycznym swiecie nie dlatego , ze byl geniuszem i kolosem, ale dlatego, ze Bog go pomimo wszystkich jego slabosci i ograniczen ludzkich takim wlasnie uczynil.
Slabosc jest paradoksalnie swiadectwem mocy Bozej...a Krzyz tego wyrazem. Taka jest prawda i wygral zycie, kto to pojmuje...
Zeby dojsc do zrodla,trzeba isc pod prad.
Nie moĹźesz pisaÄ nowych tematĂłw Nie moĹźesz odpowiadaÄ w tematach Nie moĹźesz zmieniaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz usuwaÄ swoich postĂłw Nie moĹźesz gĹosowaÄ w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum