Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - WTOREK - 27MAJA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 26 Maj 2014, 16:35   Czytania - WTOREK - 27MAJA 2014

Wtorek, 27 MAJA 2014

(Dz 16,22-34)
T³um Filipian zwróci³ siê przeciwko Paw³owi i Sylasowi, a pretorzy kazali zedrzeæ z nich szaty i siec ich rózgami. Po wymierzeniu wielu razów wtr±cili ich do wiêzienia, przykazuj±c stra¿nikowi, aby ich dobrze pilnowa³. Otrzymawszy taki rozkaz, wtr±ci³ ich do wewnêtrznego lochu i dla bezpieczeñstwa zaku³ im nogi w dyby. O pó³nocy Pawe³ i Sylas modlili siê, ¶piewaj±c hymny Bogu. A wiê¼niowie im siê przys³uchiwali. Nagle powsta³o silne trzêsienie ziemi, tak ¿e zachwia³y siê fundamenty wiêzienia. Natychmiast otwar³y siê wszystkie drzwi i ze wszystkich opad³y kajdany. Gdy stra¿nik zerwa³ siê ze snu i zobaczy³ drzwi wiêzienia otwarte, doby³ miecza i chcia³ siê zabiæ, s±dz±c, ¿e wiê¼niowie uciekli. Nie czyñ sobie nic z³ego, bo jeste¶my tu wszyscy! - krzykn±³ Pawe³ na ca³y g³os. Wtedy [tamten] za¿±da³ ¶wiat³a, wskoczy³ [do lochu] i przypad³ dr¿±cy do stóp Paw³a i Sylasa. A wyprowadziwszy ich na zewn±trz rzek³: Panowie, co mam czyniæ, aby siê zbawiæ? Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i swój dom. Opowiedzieli wiêc naukê Pana jemu i wszystkim jego domownikom. Tej samej godziny w nocy wzi±³ ich z sob±, obmy³ rany i natychmiast przyj±³ chrzest wraz z ca³ym swym domem. Wprowadzi³ ich te¿ do swego mieszkania, zastawi³ stó³ i razem z ca³ym domem cieszy³ siê bardzo, ¿e uwierzy³ Bogu.

(Ps 138,1-3.7c-8)
REFREN: Zbawia mnie, Panie, moc prawicy Twojej

Bêdê Ciê s³awi³, Panie, z ca³ego serca,
bo us³ysza³e¶ s³owa ust moich.
Bêdê ¶piewa³ Ci psalm wobec anio³ów,
pok³on Ci oddam w Twoim ¶wiêtym przybytku.

I bêdê s³awi³ Twe imiê
za ³askê Twoj± i wierno¶æ.
Wys³ucha³e¶ mnie, kiedy Ciê wzywa³em,
pomno¿y³e¶ moc mojej duszy.

Wybawia mnie Twoja prawica.
Pan za mnie wszystkiego dokona.
Panie, Twa ³aska trwa na wieki,
nie porzucaj dzie³a r±k Twoich.

(J 16,7.13)
Po¶lê wam Ducha Prawdy, On was doprowadzi do ca³ej prawdy.

(J 16,5-11)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Teraz idê do Tego, który Mnie pos³a³, a nikt z was nie pyta Mnie: Dok±d idziesz? Ale poniewa¿ to wam powiedzia³em, smutek nape³ni³ wam serce. Jednak¿e mówiê wam prawdê: Po¿yteczne jest dla was moje odej¶cie. Bo je¿eli nie odejdê, Pocieszyciel nie przyjdzie do was. A je¿eli odejdê, po¶lê Go do was. On za¶, gdy przyjdzie, przekona ¶wiat o grzechu, o sprawiedliwo¶ci i o s±dzie. O grzechu - bo nie wierz± we Mnie; o sprawiedliwo¶ci za¶ - bo idê do Ojca i ju¿ Mnie nie ujrzycie; wreszcie o s±dzie - bo w³adca tego ¶wiata zosta³ os±dzony.
............................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 27 Maj 2014, 02:05   

”Gdy stra¿nik zerwa³ siê ze snu i zobaczy³ drzwi wiêzienia otwarte, doby³ miecza i chcia³ siê zabiæ, s±dz±c, ¿e wiê¼niowie uciekli. Nie czyñ sobie nic z³ego, bo jeste¶my tu wszyscy!” Straznik bal sie, ze wiezniowie pod jego straz auciekli. Chcial sie zabic, bo bal sie odpoiwedzialnosci za zle wypelniona sluzbe. Przypuszczalnie czekalaby go chlosta albo smierc za kare. Bal sie. Urzekly go slowa Pawla i Sylasa, zeby nie robil sobie niczego zlego. Dwaj uczniowie Chrystusa nie uciekali podstepnie, nie chcieli go uderzyc, oszukac ani zabic. Straznik przypuszczalnie po raz pierwszy w zyciu spotkal sie z takim traktowaniem. Potraktowano go jak czlowieka. Przekonal sie, ze ten w ktorego wierza wiezniowie musi byc kims wielkim, kims kto daje sile duchowa, skoro oni sie nie boja i namawiaja do tego samego jego straznika, majacego nad nimi teoretycznie wladze. Odwaga, brak strachu i sila duchowa, sila do przetrwania to cos co jest nam dac tylko Bog.za posrednictwem Ducha Swietego. Jest to laska Ducha Swietego

Duch ¦wiêty nazwany jest Parakletos, co na jêzyk polski zosta³o przet³umaczone jako Pocieszyciel. Parakletos jest s³owem wywodz±cym siê z terminologii prawniczej i procesowej. Znaczy dok³adniej: obroñca, opiekun, kto¶, kto jest wezwany do pomocy, aby byæ obok. Jezus odchodzi do Ojca, mowi o tym, ale zostawia nam Ducha Swietego, Pocieszyciela, obronce i opiekuna, ktory ma stac obok i dawac mi nadzieje do przetrwania. Duch Swiety daje ludziom moc przetrwania najwiekszych cierpien. Jest Duchem Zycia wiecznego

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 27 Maj 2014, 08:20   

Czesto smucimy sie, bo nie widzimy albo nie wierzymy, ze to co sie stalo nie tylko ma sens, ale jest lepsze dla nas od tego czego oczekiwalismy.

Alina

WysÅ‚any: 27 Maj 2014, 08:37   

Nieraz nad tym my¶la³am : dlaczego w³a¶ciwie Jezus musia³ odej¶æ, ¿eby zes³any zosta³ Duch ¦wiêty ? Pewnie s± tego jakie¶ teologiczne wyja¶nienia, ale ja sobie dzisiaj pomy¶la³am, ¿e Duch Bo¿y przychodzi do oczekuj±cego, wype³nionego têsknot± i pragnieniem serca. Najpierw wiêc poznajemy Jezusa, czytamy o Nim, rozwa¿amy Jego S³owa, potem zaczynamy trochê Go rozumieæ i coraz bardziej pragn±æ obecno¶ci w sobie Jego Ducha. Wtedy w³a¶nie otwieramy siê na Now± Rzeczywisto¶æ, jeste¶my w stanie przyj±æ do serca Pocieszyciela. Pewnie co¶ bardzo podobnego prze¿ywali Aposto³owie, a my w jakim¶ sensie powtarzamy w swoich sercach przebyt± przez nich drogê.

dbs

Miejscowosc: W-wa
WysÅ‚any: 27 Maj 2014, 10:33   

"Bêdê ¶piewa³ Ci psalm wobec anio³ów,
pok³on Ci oddam w Twoim ¶wiêtym przybytku. "
(z Ps 138)

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu