(Iz 55,1-3a)
To mówi Pan Bóg: Wszyscy spragnieni, przyjd¼cie do wody, przyjd¼cie, choæ nie macie pieniêdzy! Kupujcie i spo¿ywajcie, dalej¿e, kupujcie bez pieniêdzy i bez p³acenia za wino i mleko! Czemu wydajecie pieni±dza na to, co nie jest chlebem? I wasz± pracê - na to, co nie nasyci? S³uchajcie Mnie, a je¶æ bêdziecie przysmaki i dusza wasza zakosztuje t³ustych potraw. Nak³oñcie wasze ucho i przyjd¼cie do Mnie, pos³uchajcie Mnie, a dusza wasza ¿yæ bêdzie.
(Ps 145,8-9.15-18)
REFREN: Otwierasz rêkê, karmisz nas do syta
Pan jest ³agodny i mi³osierny,
nieskory do gniewu i bardzo ³askawy.
Pan jest dobry dla wszystkich,
a Jego mi³osierdzie nad wszystkim, co stworzy³.
Oczy wszystkich zwracaj± siê ku Tobie,
a Ty karmisz ich we w³a¶ciwym czasie.
Ty otwierasz sw± rêkê
i karmisz do syta wszystko, co ¿yje.
Pan jest sprawiedliwy na wszystkich swych drogach
i ³askawy we wszystkich swoich dzie³ach.
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywaj±,
wszystkich wzywaj±cych Go szczerze.
(Rz 8,35.37-39)
Któ¿ nas mo¿e od³±czyæ od mi³o¶ci Chrystusowej? Utrapienie, ucisk czy prze¶ladowanie, g³ód czy nago¶æ, niebezpieczeñstwo czy miecz? Ale we wszystkim tym odnosimy pe³ne zwyciêstwo dziêki Temu, który nas umi³owa³. I jestem pewien, ¿e ani ¶mieræ, ani ¿ycie, ani anio³owie, ani Zwierzchno¶ci, ani rzeczy tera¼niejsze, ani przysz³e, ani moce, ani co wysokie, ani co g³êbokie, ani jakiekolwiek inne stworzenie nie zdo³a nas od³±czyæ od mi³o¶ci Boga, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym.
(Mt 4,4b)
Nie samym chlebem ¿yje cz³owiek, lecz ka¿dym s³owem, które pochodzi z ust Bo¿ych.
(Mt 14,13-21)
Gdy Jezus us³ysza³ o ¶mierci Jana Chrzciciela, oddali³ siê stamt±d w ³odzi na miejsce pustynne, osobno. Lecz t³umy zwiedzia³y siê o tym i z miast posz³y za Nim pieszo. Gdy wysiad³, ujrza³ wielki t³um. Zlitowa³ siê nad nimi i uzdrowi³ ich chorych. A gdy nasta³ wieczór, przyst±pili do Niego uczniowie i rzekli: Miejsce to jest puste i pora ju¿ spó¼niona. Ka¿ wiêc rozej¶æ siê t³umom: niech id± do wsi i zakupi± sobie ¿ywno¶ci! Lecz Jezus im odpowiedzia³: Nie potrzebuj± odchodziæ; wy dajcie im je¶æ! Odpowiedzieli Mu: Nie mamy tu nic prócz piêciu chlebów i dwóch ryb. On rzek³: Przynie¶cie Mi je tutaj! Kaza³ t³umom usi±¶æ na trawie, nastêpnie wzi±wszy piêæ chlebów i dwie ryby, spojrza³ w niebo, odmówi³ b³ogos³awieñstwo i po³amawszy chleby da³ je uczniom, uczniowie za¶ t³umom. Jedli wszyscy do syto¶ci, i zebrano z tego, co pozosta³o, dwana¶cie pe³nych koszy u³omków. Tych za¶, którzy jedli, by³o oko³o piêciu tysiêcy mê¿czyzn, nie licz±c kobiet i dzieci.
.................................
www.mateusz.pl/czytania
Czy celem tego cudu nie bylo dodanie wiary apostolom w samych siebie? Owszem, chodzilo o nakarmienie ludzi ktorzy sluchali nauczania Jezusa, ale Jezus nie chcial aby apostolowie byli tylko swiadkami tego wydarzenia. Chcial aby w nim czynnie uczestniczyli. „Wy dajcie im jesc”- powiedzial Jezus. Przyniesli „piec chlebow i dwie ryby”, czyli wszystko co posiadali, On zas to poblogoslawil i wowczas to „prawie nic” ktore oni posiadali wystarczylo aby w cudowny sposob nakarmic tysiace ludzi.
Sadze, ze jest to aluzja do Kosciola, ktory „prawie nic” nie posiada i „prawie nic” nie moze zdzialac, ale blogoslawienstwo Jezusa czyni cud pomnozenia dobr tak , ze jest ich nawet wiecej anizeli konieczne. Oczywiscie, ma to zwiazek z Eucharysti±.
Jezus milosiernie przyjal wszystkich ktorzy do Niego przyszli, ale milosierdzie to nie tylko ratunek od ulomnosci i brakow cielesnych. One sa znakami Zbawienia, ktore maja swoja pelnie w Eucharystii celebrowanej przez Kosciol. Mowi ona o Zbawieniu i jednoczesnie to Zbawienie urzeczywistnia.
"Tych za¶, którzy jedli, by³o oko³o piêciu tysiêcy mê¿czyzn, nie licz±c kobiet i dzieci. " (Mt 14)
Nie licz±c kobiet i dzieci.
Wydaje siê, ¿e nadal s± to nielicz±ce siê elementy.
Wystarczy powiedziec na przyklad : "matka", zeby "nie liczac kobiet" mialo inny sens. Sadze, ze w Kosciele chodzi glownie o ten drugi wymiar i mam wrazenie, ze kobiety sa nieocenionymi wprost strazniczkami autentycznosci ducha Kosciola, jako wspolnoty braci i siostr majacego jednego Ojca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum