Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» NastÄ™pny temat
Czytania - SOBOTA - 8LISTOPADA 2014
Autor Wiadomość
ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
WysÅ‚any: 7 Listopad 2014, 15:29   Czytania - SOBOTA - 8LISTOPADA 2014

Sobota, 8 LISTOPADA 2014

(Flp 4,10-19)
Bardzo siê ucieszy³em w Panu, ¿e wreszcie rozkwit³o wasze staranie o mnie, bo istotnie starali¶cie siê, lecz nie mieli¶cie do tego sposobno¶ci. Nie mówiê tego bynajmniej z powodu niedostatku: ja bowiem nauczy³em siê wystarczaæ sobie w warunkach, w jakich jestem. Umiem cierpieæ biedê, umiem i obfitowaæ. Do wszystkich w ogóle warunków jestem zaprawiony: i byæ sytym, i g³ód cierpieæ, obfitowaæ i doznawaæ niedostatku. Wszystko mogê w Tym, który mnie umacnia. W ka¿dym razie dobrze uczynili¶cie, bior±c udzia³ w moim ucisku. Wy, Filipianie, wiecie przecie¿, ¿e na pocz±tku g³oszenia Ewangelii, gdy opu¶ci³em Macedoniê, ¿aden z Ko¶cio³ów poza wami jednymi nie prowadzi³ ze mn± otwartego rachunku przychodu i rozchodu, bo do Tesaloniki nawet raz i drugi przys³ali¶cie na moje potrzeby. Mówiê za¶ to bynajmniej nie dlatego, ¿e pragnê daru, lecz pragnê owocu, który wzrasta na wasze dobro. Stwierdzam, ¿e wszystko mam, i to w obfito¶ci: jestem w ca³ej pe³ni zaopatrzony, otrzymawszy przez Epafrodyta od was wdziêczn± woñ, ofiarê przyjemn±, mi³± Bogu. A Bóg mój wed³ug swego bogactwa zaspokoi wspaniale w Chrystusie Jezusie ka¿d± wasz± potrzebê.

(Ps 112,1-2.5-6.8.9)
REFREN: B³ogos³awiony, kto siê boi Pana

B³ogos³awiony cz³owiek, który boi siê Pana
i wielk± rado¶æ znajduje w jego przykazaniach.
Potomstwo jego bêdzie potê¿ne na ziemi,
dost±pi b³ogos³awieñstwa pokolenie prawych.

Dobrze siê wiedzie cz³owiekowi, który z lito¶ci po¿ycza,
i swymi sprawami zarz±dza uczciwie.
Sprawiedliwy nigdy siê nie zachwieje
i pozostanie w wiecznej pamiêci.

Jego wierne serce lêkaæ siê nie bêdzie.
Rozdaje i obdarza ubogich,
Jego sprawiedliwo¶æ bêdzie trwa³a zawsze,
wywy¿szona z chwa³± bêdzie jego potêga.

(2 Kor 8,9)
Jezus Chrystus, bêd±c bogaty, dla was sta³ siê ubogim, aby was swoim ubóstwem ubogaciæ.

(£k 16,9-15)
Jezus powiedzia³ do swoich uczniów: Pozyskujcie sobie przyjació³ niegodziw± mamon±, aby gdy wszystko siê skoñczy, przyjêto was do wiecznych przybytków. Kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej bêdzie wierny; a kto w drobnej rzeczy jest nieuczciwy, ten i w wielkiej nieuczciwy bêdzie. Je¶li wiêc w zarz±dzie niegodziw± mamon± nie okazali¶cie siê wierni, prawdziwe dobro kto wam powierzy? Je¶li w zarz±dzie cudzym dobrem nie okazali¶cie siê wierni, kto wam da wasze? ¿aden s³uga nie mo¿e dwom panom s³u¿yæ. Gdy¿ albo jednego bêdzie nienawidzi³, a drugiego mi³owa³; albo z tamtym bêdzie trzyma³, a tym wzgardzi. Nie mo¿ecie s³u¿yæ Bogu i mamonie. S³uchali tego wszystkiego chciwi na grosz faryzeusze i podrwiwali sobie z Niego. Powiedzia³ wiêc do nich: To wy w³a¶nie wobec ludzi udajecie sprawiedliwych, ale Bóg zna wasze serca. To bowiem, co za wielkie uchodzi miêdzy lud¼mi, obrzydliwo¶ci± jest w oczach Bo¿ych.
.........................
www.mateusz.pl/czytania

Dorota Halasa
Dorota H

Miejscowosc: Tokio
WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 04:12   

Mysle, ze umiejetnosc zycia w ubostwie i prostocie jest oznaka wolnosci czlowieka. Jest to wolnosc od uzaleznien i pokus, ktore otaczaja czlowieka. Wazne jest, zeby zyjac w dostatku byc przygotowanym na zycie w ubostwie i nie przypisywac sobie zaslug zwiazanych ze zdobyciem zamoznosci, bo to co mnie w zyciu spotyka pochodzi wylacznie od Boga i nie jest wynikiem zadnej mojej zaslugi. Niech bedzie wola Twoja

"Kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej bêdzie wierny; a kto w drobnej rzeczy jest nieuczciwy, ten i w wielkiej nieuczciwy bêdzie." Diabel wkrada sie w poczynania czlowieka kiedy ten poluzni swoje standardy postepowania i jest w czyms nieuczciwy, w przyjazni, w milosci czy w pracy. Mala nieuczciwosc pociaga za soba wieksza i staje sie polem dzialania szatana, z ktorego petow nie mozna sie potem wywinac

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 08:49   

Jezus, Syn Bozy, tworca niespotykanow cudow, za ktorym szly tlumy, spotykal sie z drwina, chociazby ta o jakiej mowi dzisiejsza Ewangelia, ze strony „chciwych na grosz faryzeuszy.” Bardzo czesto tak sie zdarza, ze wraz ze wzbogaceniem czlowiek zatraca wrazliwosc religijna i lekcewazy sobie zycie duchowe. Bardzo czesto chciwosc rzeczy materialnych skutkuje oslabieniem ducha.

Rzeczy materialne, to narzedzia ktorymi pomagamy sobie aby isc do Pana. Czy sa przedmioty ktore mnie od Niego oddalaja? Jakie mi pomagaja duchowo?

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 08:51   

„Kto w drobnej rzeczy jest wierny, ten i w wielkiej bêdzie wierny”

Nie robimy niczego wielkiego, chociaz kazdy posiada takie marzenia. To co robimy jest male, zwyczajne, ograniczone... Tak wlasnie powinno byc. Wielkie rzeczy dopiero nas czekaja. Te ktorymi zajmujemy sie na ziemi sa przygotowaniem do tych ktore sa w Niebie. Te sa nie nasze, sa dane nam w chwilowe uzytkowanie , ale tam beda „nasze”, autentyczne, te oczekiwane, dla ktorych zostalismy stworzeni, aby uwielbiac nimi na wieki Boga.

„Zaden s³uga nie mo¿e dwom panom s³u¿yæ”

Taki „sprytny” sluga co i Panu Bogu zapali swieczke i diablu ogarek”, bedzie rozdwojony wewnetrznie, bedzie sie obawial, bedzie musial grac, nie bedzie w stanie odpowiedziec na powolanie do swietosci, a wiec do swietej komunii z Bogiem, ktora jest Pelnia Zycia, bo nie jest w stanie „milowac Boga calym sercem, cala dusza, z wszystkich sil i wszystkich mysli” a wiec rowniez jego milosc blizniego i milosc siebie samego bedzie watla, ograniczona, slaba.

Alina

WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 10:41   

Cz³owiek nigdy nie jest wolny od pokus, niezale¿nie od tego czy jest bogaty czy ubogi. Ró¿nica polega tylko na tym, ¿e pokusy s± inne.Nie mam pojêcia czy jakie¶ przedmioty pomagaj± mi, czy te¿ przeszkadzaj± w mojej drodze za Panem. Przedmioty generalnie maj± ma³e znaczenie. Najwiêksz± przeszkod± jestem w drodze za Nim- ja sama: mój egoizm, pycha, wygodnictwo. To mi chyba przeszkadza najbardziej i nie jest to co¶ co mogê pokonaæ si³± swojej woli.Przemiana zaczyna siê od szczerego pragnienia, dalej wytrwa³ej modlitwy i zrobienia w sobie miejsca na rzeczywist± obecno¶æ Jego Ducha, który mo¿e ca³kowicie przemieniæ moje skupione na sobie, egoistyczne serce.

dbb

WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 22:00   

Tak, egoizm,pycha,wygodnictwo,ktore sa grzesznoscia ludzka,dotycza kazdego bez wzgledu na zamoznosc. Nadmiar czy brak dobr materialnych podobnie manieruje. Musimy sie pilnowac i uczciwym postepowaniem,zwlaszcza w sumieniu,isc droga wedlug drogowskazow Pana.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 8 Listopad 2014, 22:56   

Istnieje nieprzerwana tradycja wiazaca ze soba radykalizm zycia ewangelicznego i ubostwo. Pan Jezus dlatego byl lekcewazony, bo pochodzil z ubogiego regionu, rowniez ubogiego pod wzgledem prestizu. "Czy moze byc cos dobrego z Nazaretu"? Albo inne stwierdzenie : "czy nie jest to syn Jozefa z Nazaretu"? Mari i Jozef czy nie zlozyli w swiatynii dwoch synogarlic, jako ofiare biednych? Przeciez nie chcieli oszczedzic na Panu Bogu...
Ponadto zwykle wiaze sie z bezposrednim, albo nie bezposrednim uciskiem nedzarza.... Jasne, ze jesli jade I klasa to nie znaczy zaraz , ze bede grzeszyl, tak jak stanie na korytarzu z braku miejsc nie uzdalnia mnie zaraz do wielbienia Boga. Chodzi o postawe a nie okreslone akty swiadczenia jakiegos dobra. Biedna wdowa dala wiecej anizeli wszyscy ofiarywujacy wiele itd.

Alina

WysÅ‚any: 9 Listopad 2014, 01:16   

No wiêc w³a¶nie chodzi o postawê, a raczej pewn± dyspozycjê serca. Uboga wdowa zosta³a pochwalona przez Pana nie dlatego, ¿e by³a uboga, ale dlatego, ¿e odda³a wszystko co mia³a, a bogaty m³odzieniec zosta³ zganiony nie dlatego, ¿e by³ bogaty, tylko dlatego, ¿e nie umia³ wszystkiego oddaæ. Bowiem ani ubóstwo samo w sobie nie przybli¿a jeszcze do Pana, ani bogactwo samo z siebie jeszcze od Niego nie oddala. Genialnie rozpracowa³ to ¶w. Jgnacy Loyola mówi±c wiele o wolno¶ci wewnêtrznej. Mo¿na mieæ wiele i byæ wolnym w stosunku do tego co siê posiada, mo¿na te¿ byæ ubogim z ca³± mas± przywi±zañ i niezaspokojonych pragnieñ, które oddalaj± od Pana. Jezus niew±tpliwie by³ ubogi, ogo³oci³ samego siebie przyj±wszy postaæ S³ugi, aby w ca³ej pe³ni ukazaæ nam Bo¿± Mi³o¶æ. Nie wszyscy s± powo³ani do radykalizmu ewangelicznego w sensie ubóstwa czy powiedzmy czysto¶ci. Wszyscy natomiast s± powo³ani do przemiany serca na kszta³t serca Pana, który pokaza³ nam, ¿e mi³o¶æ wyra¿a siê s³u¿b± drugiemu cz³owiekowi, a wiêc my równie¿ mamy sobie nawzajem s³u¿yæ.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 10 Listopad 2014, 08:42   

Nie relatywizowalbym kwestii ubostwa wlasnie z szacunku do tego co najwazniejsze, to jest do postawy serca. Nie relatywizowalbym kwestii srodkow ktore sie obiera dla pelnej realizacji celu, bo jesli narzedzia okaza sie zle dobrane to i celu sie nie osiagnie. Wole ludzka trzeba wspierac tworzeniem sprzyjajacych warunkow realizacji tego co ona zamierza, bo inaczej moze sie okazac , ze jest ona tylko poboznym zyczeniem i dobra acz bezsilna checia.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 10 Listopad 2014, 08:54   

Cytuje :

Jezus, Syn Bozy, tworca niespotykanow cudow, za ktorym szly tlumy, spotykal sie z drwina, chociazby ta o jakiej mowi dzisiejsza Ewangelia, ze strony „chciwych na grosz faryzeuszy.” Bardzo czesto tak sie zdarza, ze wraz ze wzbogaceniem czlowiek zatraca wrazliwosc religijna i lekcewazy sobie zycie duchowe. Bardzo czesto chciwosc rzeczy materialnych skutkuje oslabieniem ducha.

Rzeczy materialne, to narzedzia ktorymi pomagamy sobie aby isc do Pana. Czy sa przedmioty ktore mnie od Niego oddalaja? Jakie mi pomagaja duchowo? Zle sie w tym wypadku wyrazilem , bo chodzi nie o "rzeczy" a o sfere materialna.

Dodam jeszcze Alino, ze Ewangelia mowi o "bogatymj modziencu" i cos to znaczy moim zdaniem, oraz o "ubogiej wdowie" i to rowniez cos znaczy. Ignacy Loyola natomiast zafundowal nam slub ubostwa, a profesi ( ci ktorzy skladaja tzw. czwarty slub ) rowniez byli zobowiazywani szczegolnym przyrzeczeniem , aby nie poluzowac wiezow ubostwa.

dbb

WysÅ‚any: 10 Listopad 2014, 15:42   

Czy tego chcemy czy nie, relatywizm wpycha siê w nasze zycie.
Tak sobie mysle o swoim. Gdybym zyla w zakonie,ubostwo by³oby dla mnie regula.
Nie zylam w zakonie,mialam dzieci. Bylam za nie odpowiedzialna,musialam je wyzywic,ubrac wyksztalcic. Na to by³o potrzeba srodkow. Pracowalam by je zdobyc. Wiecej temu poswiecalam czasu ni¿ Bogu niestety. Taka prawda. Pracowalam ponad sily. Dla Boga, nawet jak by³ czas niewiele ju¿ mia³am sil. Zylam koniecznoscia codzienno¶ci.
Dzis wszystko siê zmienilo. Caly dorobek do¶æ luksusowego zycia prawdopodobnie przepadl. Zbyt starzy jeste¶my z mezem by gdzies znale¼æ prace. Utrzymuja nas dzieci. Nie mamy wiekszych potrzeb. Cenie sobie ten status. Mamy wiecej czasu dla Boga. Pewnie mog³abym zlozyc slub ubóstwa. Dla mnie nie to jednak wa¿ne.

Alina

WysÅ‚any: 11 Listopad 2014, 09:04   

Ojcze, du¿o mo¿na by pisaæ. Oboje wiemy, ¿e ubóstwo jest dobrym ¶rodkiem w drodze za Panem choæ wszêdzie mo¿na by wrzuciæ bardzo wiele "ale" No bo np. kiedy o tym ubóstwie mówimy? Tak zakonnicy ¶lubuj± ubóstwo, ale oznacza to g³ównie tyle, ¿e nie maj± majêtno¶ci ,maj± natomiast zapewniony dach nad g³ow±, jedzenie i 8 godzin snu, a czêsto te¿ podró¿e po ¶wiecie co dla wielu ludzi pozostaje w sferze marzeñ. A i tak ka¿dy zakonnik musi zmagaæ siê nieustannie z przywi±zaniem do rzeczy od którego to ¶lub wcale nie uwalnia.
Ogólnie rzecz bior±c - burzê siê przeciwko stereotypom, przeciwko temu, ¿e Ojciec odruchowo ³±czy ubóstwo z byciem wyzyskiwanym, prostot± serca i dobroci± (te dwa ostatnie miêdzy wierszami), a bogactwo z chciwo¶ci±, brakiem wra¿liwo¶ci religijnej i z³em. Natomiast ¿ycie ma nieskoñczenie wiele barw i mo¿liwo¶ci, tak¿e w tym obszarze. W koñcu nawet królowie zostawali ¶wiêtymi. Tym bardziej, ¿e dzisiaj granica miêdzy bogactwem , a ubóstwem jest trudniejsza do wyznaczenia, bo trzeba gdzie¶ jeszcze zlokalizowaæ najwiêksz± pewnie grupê tych ani bogatych, ani ubogich. I naj³atwiej jest siê w tym odnale¼æ z sob± samym patrz±c na stopieñ wolno¶ci serca od wszystkiego.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

WysÅ‚any: 12 Listopad 2014, 10:47   

Nie przypisujmy sobie wzajemnie stanowisk ktore nie zajmujemy. Nie twierdze , ze wyrecytowanie w kosciele slubow zakonnych robi ze mnie poboznego, wolnego od przywiazan i pelnego prostoty czlowieka. Nie twierdze , ze dzisiejsi ksieza i zakonnicy sa wzorami ubostwa i zwiazanych z tym blogoslawienstwem ewangelicznym wartosci ducha. Tak samo nie twierdze, ze jesli ktos w bialym welonie na glowie i z czerwona muszka pod szyja, powiedzial do mikrofonu , ze "slubuje", to przekracza natychmiast prog nieba i staje sie aniolem i aniolowa.
Nie twierdze, ze jesli ktos ma pieniadze, to jest to czlowiek zly i idzie prosta droga do piekla, ale ze modlac sie "chleba NASZEGO POWSZEDNIEGO daj nam dzisiaj" nie jest uczciwy, jesli ma tego chleba pod dostatkiem na dzisiaj , na jutro i "na dlugie lata" , a nie podzieli sie nim z glodujacym, ktory dzisiaj z glodu umiera. Jego modlitwa jest wowczas falszywa, bo zmagazynowal chleb "na przyszlosc" , a potrzeba go glodujacemu dzisiaj . Modlitwa Panska zas mowi o DZISIAJ oraz mowi o NASZYM chlebie POWSZEDNIM.
Nie twierdze, ze nie moznaby jeszcze duzo dopisac zatrzezen i mnozyc "ale" . Nie jest to niczym zlym, a wprost przeciwnie, na forum Domu jest to oczekwiane i potrzebne. Mam wrazenie, ze nawet wtedy gdy przypisujemy drugiemu twierdzenia ktorych on nie chcial wyrazic , tez nic strasznego sie nie dzieje, gdyz nie jest to czynione w zlej woli, specjalnie. Staje sie wowczas okazja , aby na forum Domu to wyjasnic i postapic krok naprzod zarowno co do lepszego zrozumienia samego problemu , jak i lepszego porozumienia pomiedzy nami.

WyÅ›wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu