(Jr 7,23-28)
To mówi Pan: Da³em im przykazanie: S³uchajcie g³osu mojego, a bêdê wam Bogiem, wy za¶ bêdziecie Mi narodem. Chod¼cie ka¿d± drog±, któr± wam rozka¿ê, aby siê wam dobrze powodzi³o. Ale nie us³uchali ani nie chcieli s³uchaæ i poszli wed³ug zatwardzia³o¶ci swego przewrotnego serca; odwrócili siê plecami, a nie twarz±. Od dnia, kiedy przodkowie wasi wyszli z ziemi egipskiej, do dnia dzisiejszego posy³a³em do was wszystkich moich s³ug, proroków, ka¿dego dnia, bezustannie, lecz nie us³uchali Mnie ani nie nadstawiali swych uszu. Uczynili twardym swój kark, stali siê gorszymi ni¿ ich przodkowie. Powiesz im wszystkie te s³owa, ale ciê nie us³uchaj±; bêdziesz wo³a³ do nich, lecz nie dadz± ci odpowiedzi. I odezwiesz siê do nich: To jest naród, który nie us³ucha³ g³osu Pana, swego Boga, i nie przyj±³ pouczenia. Przepad³a wierno¶æ, znik³a z ich ust.
(Ps 95,1-2.6-9)
REFREN: Kiedy Bóg mówi, nie gard¼ Jego s³owem
Przyjd¼cie, rado¶nie ¶piewajmy Panu,
wzno¶my okrzyki ku chwale Opoki naszego zbawienia.
Stañmy przed obliczem Jego z uwielbieniem,
rado¶nie ¶piewajmy Mu pie¶ni.
Przyjd¼cie, uwielbiajmy Go padaj±c na twarze,
zegnijmy kolana przed Panem, który nas stworzy³.
Albowiem On jest naszym Bogiem,
a my ludem Jego pastwiska i owcami w Jego rêku.
Oby¶cie dzisiaj us³yszeli g³os Jego:
„Niech nie twardniej± wasze serca jak w Meriba,
jak na pustyni w dniu Massa,
gdzie Mnie kusili wasi ojcowie,
do¶wiadczali Mnie, choæ widzieli moje dzie³a”.
(Jl 2,13)
Nawróæcie siê do Pana Boga waszego! On bowiem jest ³askawy i mi³osierny.
(£k 11,14-23)
Jezus wyrzuca³ z³ego ducha [u tego], który by³ niemy. A gdy z³y duch wyszed³, niemy zacz±³ mówiæ i t³umy by³y zdumione. Lecz niektórzy z nich rzekli: Przez Belzebuba, w³adcê z³ych duchów, wyrzuca z³e duchy. Inni za¶, chc±c Go wystawiæ na próbê, domagali siê od Niego znaku z nieba. On jednak, znaj±c ich my¶li, rzek³ do nich: Ka¿de królestwo wewnêtrznie sk³ócone pustoszeje i dom na dom siê wali. Je¶li wiêc i szatan z sob± jest sk³ócony, jak¿e siê ostoi jego królestwo? Mówicie bowiem, ¿e Ja przez Belzebuba wyrzucam z³e duchy. Lecz je¶li Ja przez Belzebuba wyrzucam z³e duchy, to przez kogo je wyrzucaj± wasi synowie? Dlatego oni bêd± waszymi sêdziami. A je¶li Ja palcem Bo¿ym wyrzucam z³e duchy, to istotnie przysz³o ju¿ do was królestwo Bo¿e. Gdy mocarz uzbrojony strze¿e swego dworu, bezpieczne jest jego mienie. Lecz gdy mocniejszy od niego nadejdzie i pokona go, zabierze ca³± broñ jego, na której polega³, i ³upy jego rozda. Kto nie jest ze Mn±, jest przeciwko Mnie; a kto nie zbiera ze Mn±, rozprasza.
.............................
www.mateusz.pl/czytania
Nie posluchanie wskazan Pana i nie liczenie sie z Jego slowem stanowi istote niewiernosci czlowieka
Jest fizyczne kalectwo i spowodowana przez nie niemozliwosc normalnego porozumiewania sie z innymi i jest kalectwo duchowe, nie pozwalajace czlowiekowi porozumiec sie z Bogiem. Przychodzi wowczas Krolestwo Boze , a czlowiek dotkniety tym kalectwem nie jest w stanie go przyjac.
"Przepada wierno¶æ, znika z ich ust". Bog daje cz³owiekowi przykazania, aby poprowadziæ go ku sobie, ku Pe³ni Zycia, czyli ku szczê¶ciu. Ale cz³owiek nie potrafi patrzeæ daleko. Jego umys³ zaprz±taj± rzeczy, które dziej± sie wokó³ niego tu i teraz. Rzeczy najcze¶ciej ma³e i niewa¿ne. Moja g³owê zbytnio zaprz±taj± sprawy dotycz±ce bytu materialnego i zycia w okre¶lonej grupie ludzi, tarcia z nimi, a za ma³o doskonalenia sie duchowego, a tylko ono prowadzi mnie bli¿ej do Boga i Pe³ni Zycia
"Ka¿de królestwo wewnêtrznie sk³ócone pustoszeje i dom na dom sie wali" " kto nie jest ze Mn± jest przeciwko Mnie, a kto nie zbiera ze Mn± rozprasza" tylko nauka Boza prowadzi do Królestwa Niebieskiego, którego nie widaæ, ale ono jest i jest dla tych, którzy pod±¿aj± droga Chrystusa w imiê pokoju
¦ledz±c dzieje ludzko¶ci zauwa¿y³am, ¿e jest co¶ dziwnego w cz³owieku co powoduje, ¿e jest on niewierny i przewrotny. Praktycznie za ka¿dym razem kiedy Naród Wybrany popada³ w niewolê dzia³o siê to na skutek niewierno¶ci. Dopiero ciê¿kie do¶wiadczenia zwraca³y uwagê w stronê Jedynego Boga. Dzisiaj niestety dzieje siê to samo ¶wiat zapomnia³ o swoim Stwórcy i wybiera bo¿ki tego ¶wiata. Bóg ci±gle pozostaje wierny mimo niewierno¶ci cz³owieka i ratuje ka¿dego, który do Niego przyjdzie. Niestety czasami duchowe ciemno¶ci w cz³owieku nie pozwalaj± rozpoznaæ ¶wiat³a p³yn±cego wraz z ³ask± Bo¿±. Dzi¶ mo¿na powiedzieæ, ¿e bardzo czêsto ludzie mówi± moc± Belzebuba wyrzuca z³e duchy itp. Mo¿e nie dos³ownie jest to wypowiadane ale istota i sens tych s³ów tkwi w bardzo wielu postawach. Jak to ¶w. £ukasz pisa³: "Uwa¿aj, aby ¶wiat³o, które jest w Tobie nie okaza³o siê ciemno¶ci±". Te s³owa Ewangelisty u¶wiadamiaj±, ¿e cz³owiek choruj±cy duchowo myli ¶wiat³o¶æ z ciemno¶ci± i wielokrotnie nie rozpozna, a nawet odrzuci ¶wiat³o Chrystusa poniewa¿ ciemno¶æ ca³kowicie zafa³szowa³a w jego duszy poznanie Boga i Jego dzia³ania, a co za tym idzie powoduje Jego odrzucenie.
Tym bardziej, ze ciemnosc czesto jest bardzo atrakcyjna, bo oswietalana sztucznymi swiatlami, ktore sa nawet bardzie widoczne, przyciagaja uwage i na ogol stanowia jakas reklame i zachecaja aby skorzystac z tego co proponuja, tylko ze za to TRZEBA PLACIC TWARDA WALUTA SAMEGO SIEBIE. One potrafia egzekwowac naleznosc bezlitosnie i nie wypuscic ofiary ze swych szponow az go zniszcza. Swiatlo Boze nikogo nie zmusza i nikogo nie wykorzystuje. Ono daje sie darmo i zacheca do zycia, do tego aby czlowiek rozwijal swoje umiejetnosci, aby sprawial, ze ten swiat sie przemienia, staje sie piekniejszy, zdrowszy, bardziej ludziki i CORAZ BARDZIEJ ZWIAZANY MILOSCIA Z BOGIEM.
Tak to jest niesamowite, ¿e Pan Bóg przychodzi i daje cz³owiekowi ca³kowit± wolno¶æ wyboru. Jedyne czego chce to mi³o¶ci z naszej strony. Z³o natomiast przymusza i zniewala. Wielu ludzi tego nie zauwa¿a do momentu, w którym postanawia zerwaæ ze z³ymi nawykami. Wtedy dopiero okazuje siê, ¿e wcale nie jest to takie ³atwe. Ale nawet w tej sytuacji Pan Bóg nie zostawia cz³owieka samego bo pomaga uwolniæ siê od duchowych wiêzów. Mi³o¶æ Boga wyzwala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz gÅ‚osować w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Nie mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czników na tym forum