Strona Główna nasz DOM
www.netparafia.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UĹźytkownicyUĹźytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 19PAŹDZIERNIKA 2016
Autor Wiadomość
Rozaniec

Miejscowosc: Cały Świat
Wysłany: 18 PaÄ˝dziernik 2016, 14:35   Środa - Czytania i Błogosławieństwo - 19PAŹDZIERNIKA 2016

Środa, 19 PAŹDZIERNIKA 2016
Wspomnienie bł. Jerzego Popiełuszki, prezbitera i męczennika

(Ef 3,2-12)
Słyszeliście przecież o udzieleniu przez Boga łaski danej mi dla was, że mianowicie przez objawienie oznajmiona mi została ta tajemnica, jaką pokrótce przedtem opisałem. Dlatego czytając [te słowa] możecie się przekonać o moim zrozumieniu tajemnicy Chrystusa. Nie była ona oznajmiona synom ludzkim w poprzednich pokoleniach, tak jak teraz została objawiona przez Ducha świętym Jego apostołom i prorokom, to znaczy, że poganie już są współdziedzicami i współczłonkami Ciała, i współuczestnikami obietnicy w Chrystusie Jezusie przez Ewangelię. Jej sługą stałem się z daru łaski udzielonej mi przez Boga na skutek działania Jego potęgi. Mnie, zgoła najmniejszemu ze wszystkich świętych, została dana ta łaska: ogłosić poganom jako Dobrą Nowinę niezgłębione bogactwo Chrystusa i wydobyć na światło, czym jest wykonanie tajemniczego planu, ukrytego przed wiekami w Bogu, Stwórcy wszechrzeczy. Przez to teraz wieloraka w przejawach mądrość Boga poprzez Kościół stanie się jawna Zwierzchnościom i Władzom na wyżynach niebieskich - zgodnie z planem wieków, jaki powziął [Bóg] w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. W Nim mamy śmiały przystęp [do Ojca] z ufnością dzięki wierze w Niego.

(Iz 12,2-5)
REFREN: Będziecie czerpać ze zdrojów zbawienia

Oto Bóg jest moim zbawieniem.
Będę miał ufność i bać się nie będę.
Bo Pan jest moją mocą i pieśnią,
On stał się dla mnie zbawieniem.

Wy zaś z weselem czerpać będziecie wodę
ze zdrojów zbawienia.
Chwalcie Pana.
Wzywajcie Jego imienia.

Dajcie poznać Jego dzieła między narodami,
przypominajcie, że wspaniałe jest imię Jego.
Śpiewajcie Panu, bo uczynił wzniosłe rzeczy.
Niech to będzie wiadome po całej ziemi.

(Mt 24,42a.44)
Czuwajcie i bądźcie gotowi, bo w chwili, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie.

(Łk 12,39-48)
To rozumiejcie, że gdyby gospodarz wiedział, o której godzinie złodziej ma przyjść, nie pozwoliłby włamać się do swego domu. Wy też bądźcie gotowi, gdyż o godzinie, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie. Wtedy Piotr zapytał: Panie, czy do nas mówisz tę przypowieść, czy też do wszystkich? Pan odpowiedział: Któż jest owym rządcą wiernym i roztropnym, którego pan ustanowi nad swoją służbą, żeby na czas wydzielił jej żywność? Szczęśliwy ten sługa, którego pan powróciwszy zastanie przy tej czynności. Prawdziwie powiadam wam: Postawi go nad całym swoim mieniem. Lecz jeśli sługa ów powie sobie w duszy: Mój pan ociąga się z powrotem, i zacznie bić sługi i służące, a przy tym jeść, pić i upijać się, to nadejdzie pan tego sługi w dniu, kiedy się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna; każe go ćwiartować i z niewiernymi wyznaczy mu miejsce. Sługa, który zna wolę swego pana, a nic nie przygotował i nie uczynił zgodnie z jego wolą, otrzyma wielką chłostę. Ten zaś, który nie zna jego woli i uczynił coś godnego kary, otrzyma małą chłostę. Komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie; a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą.
.......................................
mateusz.pl » czytania na każdy dzień

ElzbietaS
Elzbieta

Miejscowosc: Tokio
Wysłany: 18 PaÄ˝dziernik 2016, 17:51   

W miarę rozeznajemy co nam zostało dane. Gorzej z rozpoznaniem tego co nam zostało zlecone.

Szkoda, ze nie pamietam szczegółów świadectwa Babci z Kresow, do której dotarł kiedys polski dziennikarz. Żyjąc na granicy nędzy wymyśliła sobie, ze mozna hodować w doniczce bodajże prymulke, rozsadzac ja  i cieszyc nią  innych.

Takie zlecenie, niebo z doniczki.

(Zaznaczam, ze sie nie znam na uprawie kwiatków)

ZoRo

Miejscowosc: Warszawa
Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 06:46   

(Mt 24,42a.44)
Czuwajcie i bądźcie gotowi, bo w chwili, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie.

Coraz czesciej tesknie za Toba, Panie mój...ale czy jestem gotowa na Twoje przyjscie?...

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Miejscowosc: Aleppo
Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 07:48   

Zycie duchowe jest sprawa subtelna, wymagajaca wielkiej czujnosci, bowiem zarowno „zlodziej” jak i „Syn Czlowieczy” przychodza w sposob nieoczekiwany.

Oczekiwanie jest istotnym elementem procesu ludzkiego dojrzewania. Dzisiaj poprzez aplikacje modelu "bezstresowego" skazuje sie ludzi na powierzchownosc i infantylizm.

Trzeba duzej uwagi, aby nie dac sie zaskoczyc szatanowi i trzeba duzej uwagi, aby byc przygotowanym na przyjecie Chrystusa.

Wierny sluga pamieta o punktualnym„wydzielaniu zywnosci” innym slugom,( o dawaniu ) ktorzy sa od niego zalezni.

Zly sluga, zamiast pamietac o swym Panu i osobach ktore mu powierzyl, mysli tylko o sobie, jakby tu sobie dogodzic.

Nagroda bedzie nalezala do tego, kto okaze sie wierny woli Bozej.

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 07:49   

Wielkim, zbawczym darem Boga jest poznanie tajemnicy naszego zycia. Kluczem do jej zrozumienia jest pelne poznanie, a wiec komunia z Jezusem Chrystusem, naszym Panem. Poznanie to jest Dobra Nowina, czyli Ewangelia, ktora powinna byc gloszona wszystkim narodom o tym , ze w Jezusie Chrystusie „ mamy śmiały przystęp [do Ojca] z ufnością dzięki wierze w Niego”. Na tym polega tajemnica szczescia wiecznego.

Tajemnicą Bozego planu zbawienia jest JEDNOSC i to w podwojnym aspekcie : jednosc na poziomie relacji narodu wybranego z innymi narodami („poganie już są współdziedzicami i współczłonkami Ciała, i współuczestnikami obietnicy w Chrystusie Jezusie przez Ewangelię”) oraz jednosc na poziomie relacji czlowieka z Bogiem („W Jezusie Chrystusie mamy śmiały przystęp [do Ojca] z ufnością dzięki wierze w Niego”).

Abuna Zygmunt
Abuna Zygmunt

Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 07:50   

Oto Bóg jest moim zbawieniem.
Będę miał ufność i bać się nie będę.
Bo Pan jest moją mocą i pieśnią,
On stał się dla mnie zbawieniem.
Wy zaś z weselem czerpać będziecie wodę
ze zdrojów zbawienia.
Chwalcie Pana.
Wzywajcie Jego imienia.
Dajcie poznać Jego dzieła między narodami,
przypominajcie, że wspaniałe jest imię Jego.
Śpiewajcie Panu, bo uczynił wzniosłe rzeczy.
Niech to będzie wiadome po całej ziemi.

Niech nas Bog blogoslawi poznaniem i gloszeniem Ewangelii, Ojciec i Syn i Duch Swiety.

dbs

Miejscowosc: W-wa
Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 08:39   

"...a komu wiele zlecono, tym więcej od niego żądać będą. (Łk 12)

A jeśli to zlecenie jest ponad siły...

Giga

Miejscowosc: Lublin
Wysłany: 19 PaÄ˝dziernik 2016, 14:09   

Bóg jest moją mocą
będę miał ufność i bać się nie będę

Odpowiedz do tematu